ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στ. Κούλογλου: Μια ακροδεξιά ομάδα κινεί τα νήματα στην κυβέρνηση

«Μια ακροδεξιά ομάδα στην ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την ακύρωση της παρασημοφόρησης του Αποστολόπουλου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, κληθείς να σχολιάσει στο Euractiv και στον Σαράντη Μιχαλόπουλο, την κόντρα που ξέσπασε από το γεγονός μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας και Υπουργείου Εξωτερικών.

Το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο στο ρεπορτάζ του γράφει ότι και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ενήμερος και είχε συμφωνήσει στην ακύρωση της παρασημοφόρησης. «Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι πίσω από το φιλελεύθερο προσωπείο του κ. Μητσοτάκη κρύβεται μια εθνικιστική ακροδεξιά που κινεί τα νήματα. Για αυτό και η κυβέρνηση καθυστερεί την επικύρωση των συμφωνιών με τη Β. Μακεδονία, που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών», σχολίασε ο ευρωβουλευτής, σημειώνοντας ότι τις αντιδράσεις αυτής της ομάδας φοβήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Euractiv:

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και το Υπουργείο Εξωτερικών αλληλοκατηγορούνται για την ακύρωση την τελευταία στιγμή της βράβευσης ενός εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση, ο οποίος διέσωσε μετανάστες από τη θάλασσα, με τον ευρωβουλευτή της Αριστεράς Στέλιο Κούλογλου να λέει πως μια ακροδεξιά ομάδα στη κυβέρνηση ήταν πίσω από την απόφαση.

Ο Ιάσων Αποστολόπουλος, του οποίου το ανθρωπιστικό έργο έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, αφαιρέθηκε από τη λίστα των προς παρασημοφόρηση για την οποία είχε αρχικά προταθεί. Το παράσημο επρόκειτο να απονεμηθεί σε εκδήλωση που σηματοδοτεί την επέτειο της αποκατάστασης της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου οι δύο πλευρές κατηγορούν η μια την άλλη για το ποιος αποφάσισε να ακυρώσει τη βράβευση.

Ενδεικτικό της έντασης ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν παρευρέθηκε στην τελετή.

Μια πηγή με γνώση του ζητήματος είπε στην EURACTIV ότι το βράδυ πριν από την τελετή, η κα Σακελλαροπούλου κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και και οι δύο αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερο να αφαιρεθεί ο Αποστολόπουλος από τη λίστα.

«Ήταν μια επιλογή που έκανε η Πρόεδρος. Η Προεδρία ήλθε σε επαφή με τον Αποστολόπουλο και του είπε ότι η Πρόεδρος παρακολουθεί στενά το έργο του και άλλα κολακευτικά σχόλια», ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με τον Στ. Κούλογλου, η Ελληνίδα Πρόεδρος φοβόταν τις αντιδράσεις μιας ακροδεξιάς ομάδας στην κυβέρνηση και απέσυρε την επιλογή.

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι πίσω από το φιλελεύθερο προσωπείο του Μητσοτάκη, βρίσκεται μια εθνικιστική ακροδεξιά ομάδα που κινεί τα νήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση καθυστερεί την επικύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Ορισμένοι κεντροδεξιοί βουλευτές από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας χαιρέτισαν στα κοινωνικά δίκτυα την απόφαση να μην παρασημοφορηθεί ο ναυτικός, ο οποίος, σύμφωνα με αυτούς, ήταν «επιθετικός επικριτής της ελληνικής πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων».

Πιστεύεται ότι ο κ. Δένδιας έχει ηγετικές φιλοδοξίες και αντιτίθεται στις ακροδεξιές φωνές εντός της κυβέρνησης.

Μια άλλη περίπτωση όπου ο Ν. Δένδιας τήρησε αποστάσεις από ακραίες φωνές ήταν μια κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2020, η οποία αρχικά αναφερόταν σε μια «ιστορική» Συμφωνία Πρεσπών.

Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα, η λέξη «ιστορική» εξαφανίστηκε από την κοινή δήλωση και κανείς δεν προέβη σε εξηγήσεις για αυτήν την αλλαγή.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top