ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.)

Συνάντηση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.)

Την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αποτελούμενης από την κ. Φωτεινή Κούβελα, πρώην Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων και την κ. Κατερίνα Παπαθεοδώρου, συντονίστρια του Τμήματος , με τον Πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.Ρ.) κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο και την Αντιπρόεδρο, κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη – Δρίλια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ε.Σ.Ρ., έπειτα από αίτημα του Τμήματος, προκειμένου να ενημερωθούμε σχετικά με τις ενέργειες του Ε.Σ.Ρ. για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στη διαφήμιση, καθώς και για την αντιμετώπιση των τηλεοπτικών εκπομπών που υποβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αρμοδιότητές του Ε.Σ.Ρ. σαφώς ορίζονται από την Ελληνική Νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 24 του νόμου 4604/2019- «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση τη έμφυλης βίας».

Η αντιπροσωπεία του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε από την Ανεξάρτητη Αρχή να προχωρήσει άμεσα σε μια πιο δυναμική παρέμβαση ασκώντας τις αρμοδιότητες της και να ελέγξει για τυχόν παραβάσεις της κείμενης ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, που αφορούν το περιεχόμενο συγκεκριμένων τηλεοπτικών προγραμμάτων, όπως το «Bachelor» και άλλων παρόμοιων.

Επίσης, να ενεργοποιήσει άμεσα τον μηχανισμό ελέγχου για την απαγόρευση της χρήσης σεξιστικής γλώσσας και της κάλυψης θεμάτων με τρόπο που, στα αντίστοιχα συμφραζόμενα, επιδοκιμάζει, ενθαρρύνει ή ωραιοποιεί οποιαδήποτε μορφή σεξισμού κατά των γυναικών καθώς και για την κατοχύρωση της ισότητας και την υπέρβαση του σεξισμού με την κατάργηση της παρουσίασης των γυναικών ως σεξουαλικών αντικειμένων και της απεικόνισης της γυναικείας σεξουαλικότητας κατά τρόπο μειωτικό και υποτιμητικό.

Επιπλέον, να μεριμνά για την απαγόρευση των σεξιστικών σχολίων και της χρήσης σεξιστικής, υποτιμητικής, προσβλητικής ή εξευτελιστικής για τις γυναίκες, γλώσσας, την αποφυγή της στερεοτυπικής παρουσίασης των φύλων και την ενθάρρυνση της προβολής της πολλαπλότητας των ρόλων και της συμβολής τους στην κοινωνία.

Οι εκπρόσωποι του ΕΣΡ, εκτίμησαν τη συνάντηση χρήσιμη και ενημέρωσαν για τις παρεμβάσεις του φορέα καθώς και για τις δρομολογούμενες ενέργειες του, τόσο σε ότι αφορά τον έλεγχο για παραβάσεις που σχετίζονται με το περιεχόμενο τηλεοπτικών εκπομπών όσο και την υλοποίηση του άρθρου 24/Ν.4604/2019 με την προετοιμασία όλων όσων ορίζονται σε αυτό (κανονισμοί, κώδικες δεοντολογίας, οδηγίες, κυρώσεις, έκθεση πεπραγμένων) .

Η συνάντηση των δύο φορέων έγινε σε θετικό κλίμα και συμφωνήθηκε η συνέχεια των επαφών.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top