ΑΡΘΡΑ

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πύργου-Αρχ. Ολυμπίας: «Μετά τις μηνύσεις, τι;»

Ανακοίνωση – καταγγελία, με αφορμή τις μηνύσεις που κατατέθηκαν από γονέα- αρνητή της χρήσης μάσκας και της επίδειξης της Σχολικής κάρτας covid-19, σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου- Αρχ. Ολυμπίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Σειρά είχαν σχολεία της περιοχής του Πύργου να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις γονέων κατά των μέτρων που ορίζονται για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων στην περίοδο της πανδημίας.

Σήμερα, σε Νηπιαγωγείο του Πύργου και Δημοτικό Σχολείο της ευρύτερης περιοχής, γονείς απαίτησαν την είσοδο των παιδιών τους στο σχολείο χωρίς μάσκα και επίδειξη της Σχολικής Κάρτας για Covid-19, όπως προβλέπεται από τις ΚΥΑ και τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ.

Τόσο κατά του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, όσο και κατά της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου υπεβλήθησαν μηνύσεις με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της εσχάτης προδοσίας και του βασανισμού. Οι συνάδελφοί μας κλήθηκαν από την Αστυνομία και έλαβαν γνώση του περιεχομένου των μηνυτήριων αναφορών που κατατέθηκαν από τους γονείς.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλείας καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια επίθεσης εναντίον μας, η οποία αφορά στην τήρηση των νόμων και τη διασφάλιση της ασφάλειας των μαθητών και μαθητριών μας.

Το σχολείο εμπλέκει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς σε μια συνεργατική διαδικασία, η οποία, για να προχωρήσει ανεμπόδιστα, θα πρέπει να στηρίζεται στον δημοκρατικό διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων, ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί που οδηγούν σε χάσμα και τελικά, σε αναπόφευκτη σύγκρουση. Οι μόνοι χαμένοι από μια τέτοια κατάσταση είναι οι μαθητές και ως εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο.

Οι υπερβολικές αντιδράσεις κατά των μέτρων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με θωράκιση του εκπαιδευτικού και του έργου που καλείται να επιτελέσει. Ο εκπαιδευτικός τέθηκε στο στόχαστρο, επειδή εφαρμόζει τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Από την άλλη, γονείς θέτουν σε κίνδυνο τη φοίτηση των παιδιών τους, απαιτώντας τη μη εφαρμογή των μέτρων αυτών, αντιμετωπίζοντας ως «σάκο του μποξ» τους εκπαιδευτικούς.

Εμείς όμως τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το σχολείο δεν είναι ρινγκ. Δεν είναι δικαστήριο. Δεν είναι χώρος αντεγκλήσεων και καυγάδων. Το σχολείο είναι ο χώρος που οι μαθητές βρίσκουν ασφάλεια, μαθαίνουν να σέβονται την άποψη των άλλων και να υποστηρίζουν με επιχειρήματα τη δική τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται. Με το παράδειγμά μας όλοι, εκπαιδευτικοί και γονείς, οφείλουμε να τους αποδείξουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας όμως, έπρεπε ήδη να έχουν λάβει μέτρα ώστε να προλάβουν τις συγκρούσεις και να προχωρήσουν στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των εκπαιδευτικών και την αποφυγή παρόμοιων, δυσάρεστων περιστατικών από γονείς που αρνούνται να πειθαρχήσουν σε όσα μέτρα ορίζονται. Αλλά μάλλον είναι πιο εύκολο και ανώδυνο να ασχοληθούν με την αξιολόγηση των αθωράκιστων εκπαιδευτικών, των υποστελεχωμένων σχολείων και των ακατάλληλων σχολικών κτιρίων.

Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει άμεση και οριστική λύση στο θέμα, ώστε να μην κινδυνεύσει περαιτέρω η δια ζώσης διδασκαλία, η οποία σε κάθε περίπτωση ακροβατεί λόγω της πανδημίας».

Εφημερίδα Πρωινή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top