ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Σ. Φάμελλος: Η αναγέννηση των πληγεισών περιοχών απαιτεί σχέδιο από την πολιτεία και όχι «φιλανθρωπίες»

«Δεν έχουμε ακούσει τίποτα, μέχρι σήμερα, για ουσιαστικό σχέδιο αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, ενώ οι δηλώσεις για «αναδόχους» και χορηγίες αναδασώσεων έχουν πολλά σκοτεινά σημεία και αποδεικνύουν επιπλέον ότι δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο αποκατάστασης. Αυτό όμως που απαιτείται να έχουν οι περιοχές, όπως τόνισε και εχθές ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ένα ενιαίο σχέδιο πολεοδομικής, χωρικής οργάνωσης, καθώς και αποκατάστασης του συνόλου του δασικού οικοσυστήματος. Μάς φαίνεται αδιανόητο το κράτος να «κάνει πίσω» και να εξαρτόμαστε από τη «φιλανθρωπία» και τη χορηγία διαφόρων ιδρυμάτων και ιδιωτών για να γίνει κάποια τμηματική αποκατάσταση του δάσους. Αποτελεί προσβολή για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών που, σε πολλές περιπτώσεις, μόνοι τους πολίτες και εθελοντές, υπερασπίστηκαν τον τόπο τους να ακούν ότι η πολιτεία θα απουσιάζει και από το έργο της αποκατάστασης των περιοχών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να αποδομεί και να υποβαθμίζει το ρόλο των δημόσιων πολιτικών», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο Κώστα Σαββόπουλο.

«Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε καμία» και σημείωσε ότι: «Δεν ακούσαμε τίποτα για αναπτυξιακό σχέδιο, τίποτα για πολεοδομική οργάνωση των πληγεισών περιοχών και τίποτα που να διασφαλίζει συνέχεια στις παραγωγικές δραστηριότητες. Ούτε για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος μετά μάλιστα από μία τόσο μεγάλη καταστροφή, αφού κάηκαν 1 εκατομμύριο στρέμματα δάσους».

Πρόσθεσε πως, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί «παραθυράκια» και «τρύπες» στον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό ώστε να τακτοποιούνται συμφέροντα. Παραδείγματα αποτελούν η κατά περίπτωση αδειοδότηση οχλουσών δραστηριοτήτων σε περιοχές προστασίας Natura 2000, με το άρθρο 218 σε νόμο του κ. Γεωργιάδη, ζήτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει να διερευνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η πρόσφατη ρύθμιση στο νόμο για τη διαχείριση αποβλήτων των κυρίων Σκρέκα και Ταγαρά που δίνει τη δυνατότητα να εκδίδονται αποσπασματικά Ειδικά Χωρικά Σχέδια, και κατά βούληση να αλλάζουν χρήσεις γης, δημιουργώντας τρύπες στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ακόμη στην επόμενη μέρα και στην ανάγκη αναγέννησης ενός καμένου και κατεστραμμένου δασικού οικοσυστήματος. «Η επόμενη μέρα δεν ξεκινάει με την αναδάσωση αλλά πρέπει πρώτα από όλα να γίνουν αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας. Πρέπει επίσης οι κάτοικοι που έχασαν τις δουλειές τους, υλοτόμοι, ρητινοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι να αποκατασταθούν και οι ανάγκες τους να ληφθούν υπόψη στο σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών. Μετά όμως και από τις χθεσινές ανακοινώσεις στον αέρα παραμένει ακόμη η αποκατάσταση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας ενώ χρειάζεται ένα σχέδιο για να μείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους».

Κλήθηκε να σχολιάσει επιπλέον τις χθεσινές ανακοινώσεις των Υπουργών της κυβέρνησης επικεντρώνοντας στο ζήτημα της κήρυξης των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες. Η κυβέρνηση παρουσίασε ως καινοτομία τη μεταφορά των Δασαρχείων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είπε τίποτε όμως για προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες και για τη χρηματοδότησή τους. Αυτό ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το 2019 ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των Δασαρχείων με χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ και με περίπου 550 νέα στελέχη για να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών. Όλα αυτά έχουν παγώσει υπογράμμισε.

Η κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες ισχύει εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια (40) προβλέπεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο νόμο 998 του 1979. Η πρόβλεψη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΝΔ φοβόμαστε ότι θα περιπλέξει θα πράγματα.

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε την ανάγκη ενός σχεδίου αναγέννησης του δάσους με φυσική αναγέννηση του οικοσυστήματος και χωρίς φύτευση κάποιων ξενικών ειδών στην περιοχή, όπως θα αποφασίζει κάποιος ιδιώτης, αποσπασματικά χωρίς σχεδιασμό για το σύνολο του δάσους. Αυτό επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ο επιστημονικός κόσμος.

Ερωτηθείς για το διορισμό του κ. Μπένου ως επικεφαλής της ειδικής επιτροπής οικονομικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας απάντησε ότι τα πρόσωπα κρίνονται από το έργο τους, από το αποτέλεσμα. Αυτό όμως που είναι σημαντικό και διαφαίνεται είναι η απουσία σχεδίου αποκατάστασης την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί πιθανώς να κρύψει πίσω από ονόματα ή από τη δημιουργία θέσεων και τίτλων, με επιπρόσθετο στόχο να μεταφέρει όποια κριτική εκτός της κυβέρνησης.

Δήλωσε τέλος: «Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο σχέδιο της πολιτείας, με τη συμμετοχή των κατοίκων για την αποκατάσταση των περιοχών και φυσικά δημόσια χρηματοδότηση και μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι «φιλανθρωπία»».

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top