ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση ΝΔ έχει την ευθύνη για τις αυξήσεις έως 50% στο ρεύμα

Σημεία συνέντευξης του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και το δημοσιογράφο Στάθη Σχοινά

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει την πολιτική ευθύνη για την αύξηση έως και 50% στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως διαβάζουμε πια και σε πολλά δημοσιεύματα, που αντιμετωπίζουν ήδη οι επαγγελματίες και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σύντομα και τα νοικοκυριά. Σαφώς ρόλο παίζουν και οι εξωγενείς παράγοντες, η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα αλλά, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν και είναι αυτή που αύξησε τα τιμολόγια της ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2019 κατά περίπου 20%, που ανέχτηκε φαινόμενα αισχροκέρδειας το μεγαλύτερο μέρος του 2020 με τους προμηθευτές συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ να πωλούν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική, και που ανέχτηκε τη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών συνθηκών στην αγορά ηλεκτρισμού από τον Νοέμβριο του 2020 με τη λειτουργία του Μοντέλου-Στόχου (Target Model) χωρίς επαρκή εποπτεία, με αποτέλεσμα τη χειραγώγηση των τιμών και την άνοδο της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού, όπως έχει καταγγείλει και η ενεργοβόρος βιομηχανία», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο Στάθη Σχοινά.

«Ο κ. Χατζηδάκης που τώρα προσπαθεί να μας πείσει για τα μεγάλα οφέλη της «μεταρρύθμισης» που προωθεί η ΝΔ για το ασφαλιστικό είναι ο ίδιος που, ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη μεγάλη όπως έλεγε τότε «μεταρρύθμιση» οδήγησε στη γνωστή υπερθέρμανση και το χάος στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη διαρκή άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ελλειμμάτων στην εποπτεία και στη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, ειδικά μετά την εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού έφτασε για λίγο στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωνε πως δε θα ανεχτεί κερδοσκοπικά «παιχνίδια» στην αγορά ηλεκτρισμού και πως ο ανταγωνισμός, η αγορά θα ρίξει τις τιμές. «Αναρωτιόμαστε πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του αυτές τώρα που, εδώ και κάποιους μήνες, η χονδρική ξεπερνά ακόμη και τα 100 ευρώ, ενώ η Ελλάδα τον Αύγουστο ήταν «πρωταθλήτρια» ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη και οι πολίτες θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν αυξήσεις έως και 50%».

Σημείωσε επιπλέον πως βασική αρχή άσκησης κυβερνητικής πολιτικής εκ μέρους της ΝΔ είναι η «αποχώρηση» και η αποδυνάμωση της πολιτείας σε όλους τους τομείς, αρχή που εφαρμόζει και στη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού καθώς και στον ενεργειακό τομέα όπου εκχωρεί σε ιδιώτες σχεδόν όλους τους ενεργειακούς φορείς, όπως τα Δίκτυα Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου. «Η αρχή της ατομικής ευθύνης επεκτείνεται παντού, στην πανδημία, στις πυρκαγιές, στον τομέα της ενέργειας, καθώς και εσχάτως και στην ασφάλιση που μετατρέπεται από κοινωνική σε ιδιωτική».

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι οι συνθήκες «Άγριας Δύσης» που ανέχεται η κυβέρνηση ΝΔ και στην αγορά ηλεκτρισμού, τα σοβαρά ελλείματα εποπτείας και ρύθμισης, καθώς και η «νέα» λειτουργία της ΔΕΗ επί ΝΔ, όπου έχει απωλέσει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο και λειτουργεί πια σαν μία οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία, επιφέρει κέρδη μόνο σε πολύ λίγους, στα «γαλάζια παιδιά» στη ΔΕΗ που λαμβάνουν πλέον και «υπερμπόνους» αλλά επιβαρύνει το σύνολο των νοικοκυριών αλλά και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

«Η αμοιβή του κ. Στάσση, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ επί ΝΔ, είναι εξαπλάσια της αντίστοιχης αμοιβής του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ και φτάνει στο προκλητικό ύψος των 360.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε τέλος στην εγκληματική, όπως τη χαρακτήρισε, καθυστέρηση παρέμβασης της πολιτείας και της αρμόδιας Αρχής (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) που προσπαθεί, σχεδόν ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου τον Νοέμβριο του 2020, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει έναν μηχανισμό εποπτείας και παρακολούθησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος εισήχθη με νομοθετική ρύθμιση μόλις τον Ιούλιο αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. «Η χειραγώγηση όμως των τιμών ηλεκτρισμού είναι γεγονός που έχουμε καταγγείλει και εμείς και η ενεργοβόρος βιομηχανία πολλές φορές όλο αυτό το διάστημα, «παιχνίδια» στα οποία και πάλι συμμετέχει και η ΔΕΗ. Ενώ η κοινωνία και η οικονομία προσπαθεί να επανέλθει από την πανδημία, ενώ τα 2/3 περίπου των πολιτών έχει δηλώσει ήδη αδυναμία να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος, οι αυξήσεις στο ρεύμα συμπαρασύρουν και αυξήσεις σε άλλα αγαθά και πρώτες ύλες, όλα αυτά με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ η τιμή ηλεκτρισμού δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ».​

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top