ΑΡΘΡΑ

ΤΕΕ Ηλείας: Στέλνουν για αιτήσεις πυρόπληκτους – πλημμυροπαθείς της Ηλείας στην Πάτρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΒΙΑΣ

Ζητά στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Δυτ. Ελλάδος και υποβολή των αιτήσεων στο ΤΑΠ Ν. Ηλείας.

«Καμπανάκι» για ένα σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται με την αποκατάσταση των πυρόπληκτων κτιρίων του νομού Ηλείας χτυπά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηλείας.

Με επιστολή του επισημαίνει ότι οι αιτήσεις πυροπλήκτων αλλά και πλημμυροπαθών πολιτών για επισκευές-ανακατασκευές θα πρέπει να υποβάλλονται στην Πάτρα, και μάλιστα σε μια υποστελεχωμένη Υπηρεσία.

Ζητά παράλληλα να λειτουργεί υπηρεσία αποκατάστασης στην Ηλεία, ισχυρή και πλήρως στελεχωμένη…

Η επιστολή που στάλθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου είχε ως αποδέκτες το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη, την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτ. Ελλάδας και το ΤΑΠ Ηλείας. Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρεται πως «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις και αφορά εκτός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. Το έργο της αποκατάστασης των πυροπλήκτων κτιρίων όπως και κάθε θεομηνιόπληκτου κτιρίου στις προαναφερόμενες περιφέρειες, δηλαδή σε ολόκληρο τον δυτικό και νοτιοδυτικό τομέα της Ελληνικής Επικράτειας το αναλαμβάνει η νεοσυσταθείσα Υπηρεσία Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Δυτ. Ελλάδος. Μία υπηρεσία που αυτή τη στιγμή διαθέτει ως προσωπικό 8 άτομα. Η Υπηρεσία αυτή στεγάζεται προσωρινά σε χώρο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου στην Πάτρα και έχει ήδη αναλάβει πάνω από 15 έργα αποκατάστασης.

Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, ένας πολίτης με έδρα την ορεινή Ηλεία ή ακόμα χειρότερα τον Ταύγετο, ο οποίος θα ήθελε να καταθέσει φάκελο επισκευής-ανακατασκευής ή αίτηση αυτοψίας, θα πρέπει να απευθυνθεί στο γραφείο Δ.Α.Ε.Φ.Κ. της Πάτρας.

Οι συνάδελφοι μηχανικοί επίσης που θα αναλάβουν τις σχετικές μελέτες θα πρέπει να ταξιδεύουν μέσω της γνωστής για την ασφάλειά της Εθνικής Πατρών – Πύργου προκειμένου να προσκομίσουν έγγραφα και να συνομιλήσουν με τον αρμόδιο υπάλληλο , ο οποίος φυσικά θα έχει σωρεία φακέλων να διεκπεραιώσει με υποθέσεις από την Κέρκυρα έως τη Λακωνία.

Την ίδια στιγμή… είναι σε λειτουργία οι Υπηρεσίες ΤΑΠ-ΤΑΣ σε πολύ μικρή απόσταση από τους πληγέντες. Οι υπηρεσίες αυτές ωστόσο με την εφαρμογή του Ν.4199/2013 αρθρο 129 παρ.1 έχουν μεταφερθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και δεν μπορούν να αναλάβουν έργα του Υπουργείου Υποδομών πλέον. Διεκπεραιώνουν μόνο εκκρεμείς υποθέσεις του παρελθόντος.

Αυτό μάλιστα συμβαίνει μέσω μιας δαιδαλώδους καθημερινής γραφειοκρατίας καθώς παρότι τα ΤΑΣ-ΤΑΠ ανήκουν διοικητικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η χρηματοδότηση όλων των έργων αποκατάστασης θεομηνιόπληκτων παλαιών και νέων πραγματοποιείται από το ΥΠΕΚΑ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτούνται εγκρίσεις από δύο διαφορετικά Υπουργεία για να προχωρήσει κάθε διαδικασία.

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε πλημμυρικά και γεωλογικά φαινόμενα το ερχόμενο διάστημα. Είναι επείγον αλλά και απαίτηση της Τοπικής Κοινωνίας του Ν.Ηλείας να λειτουργεί υπηρεσία αποκατάστασης στην Ηλεία, ισχυρή και πλήρως στελεχωμένη. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η υποβάθμισή της και η μεταφορά της όλης διαδικασίας αποκατάστασης θεομηνιόπληκτων στην Πάτρα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε την άμεση στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Δυτικής Ελλάδος και την μεταφορά των Υπηρεσιών ΤΑΠ – ΤΑΣ Ν.Ηλείας και των λοιπών υπηρεσιών της Δυτ.Ελλάδος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο ΥΠΕΚΑ και τη Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε.

Είναι αίτημα όλων των υπαλλήλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, είναι αίτημα όλων των πολιτών της Ηλείας. Αν αγνοηθεί , είναι δεδομένο ότι το έργο αποκατάστασης θα αποτύχει. Και τώρα και στο μέλλον που το πρόβλημα θα γιγαντωθεί. Την καταστροφή και την απογοήτευση θα την βιώσει ο πολίτης. Την αποτυχία όμως θα την χρεωθούν τα αρμόδια Υπουργεία και εμείς ως μηχανικοί οι οποίοι γνωρίζουμε το πρόβλημα και δεν αντιδρούμε».

Συνάντηση στον Πύργο…

Για το συγκεκριμένο θέμα το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο ΤΑΠ στον Πύργο με την συμμετοχή μελών του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ και πρ. Υπηρεσιών ΥΠΕΧΩΔΕ 9που έχει αποστείλει σχετική επιστολή και στον Διευθυντή του Γραφείου του γενικό γραμματέα Υποδομών, Στέφανο Λέκκα).

Στη συνάντηση συμμετείχε ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης και εκπρόσωποι των υπόλοιπων βουλευτών του νομού.

Από τους βουλευτές ζητήθηκε παρέμβαση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της στελέχωσης και οργάνωσης της ΔΑΕΦΚ Δυτ. Ελλάδας για να έχει το υπουργείο μια Υπηρεσία που θα μπορεί να παρεμβαίνει έγκαιρα και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά οποιοδήποτε συμβάν φυσικής καταστροφής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Εφημερίδα Πατρίς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top