ΑΡΘΡΑ

Τελικά τα νοσοκομεία είναι ΑΤΜ;

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι θα γίνει με  την Δημόσια Υγεία στην Ηλεία την επόμενη περίοδο.

Ορισμένοι θεωρούν ότι με το τέλος των έκτακτων συνθήκων που επιβλήθηκαν θα επικρατήσει ομαλότητα και θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η πανδημία ήρθε για να μείνει. Κι η κατάσταση θα είναι διαρκώς έκρυθμη με το σύστημα υγείας να ταλανίζεται, ανάλογα με το φορτίο που θα δέχεται. Υπάρχουν όμως και μερικοί μεταξύ αυτών και εγώ. Που θεωρώ ότι η επόμενη μέρα στη δημόσια υγεία στην Ηλεία θα είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Σε μια κοινωνία που ψάχνει να βρει τους ρυθμούς της μετά το πέρασμα της πανδημίας. Με νωπές τις πληγές από την δυσλειτουργία των υγειονομικών δομών. Ενώ θα περιμέναμε μια γενναία στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, μια ενίσχυση των μονάδων για να ισορροπήσει το ΕΣΥ.  Παρακολουθούμε ένα σχέδιο αποδόμησης, σύμπτυξης και συρρίκνωσης. Που εκφράστηκε από στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Είναι φανερό  ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδεύει σταθερά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αφήνοντας πίσω της πλέον τις διακηρύξεις περί της ανάγκης στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων. Αλλά και τα εύσημα σε γιατρούς και νοσηλευτές.

  Ενδεικτική της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε ημερίδα, ο οποίος «φωτογράφισε» το κλείσιμο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κάνοντας λόγο για «ένα νέο ορθολογικό χάρτη με ένα σύστημα το οποίο ονόμασε «Hub and Spoke», χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20,30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται ότι τελικά είναι προβληματικά».

Και συνεχίζει« κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας, να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που μπορεί να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά να εξορθολογήσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Όλη την αναφορά την συνέδεσε στην ελλιπή ανταπόκριση των περιφερειακών νοσοκομείων στην covid εποχή,

«το γεγονός ότι έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid ,τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους», εξήγησε κυνικά  ο ίδιος.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα υπογράμμισε ότι ο νέος χάρτης θα κινείται στην λογική «Hub and Spoke», πρόκειται δηλαδή για έναν τρόπο να δημιουργούνται «clusters» (συνεργατικός σχηματισμός -συστάδες  γειτονικών νοσοκομείων) τα οποία θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα  τριτοβάθμια νοσοκομεία με προφανή σκοπό την άμεση διακομιδή των ασθενών. Μιλάμε δηλαδή για νοσοκομεία – διακομιστικά κέντρα με ακτινωτή σύνδεση με ένα τριτοβάθμιο στην Πάτρα.  Δυστυχώς αυτό θα είναι το μοντέλο της υγείας με όρους  ιδιωτικού μάνατζμεντ..

Ο  κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση. Αντί να δεσμευτεί για τη σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δομών με επιπλέον πόρους  (ανθρώπινους και υλικούς), αντί να παρουσιάσει ένα πολυετές πλάνο μαζικών μόνιμων  προσλήψεων και μια σοβαρή αναβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων του ΕΣΥ  και του ιατρικού μισθολογίου ώστε να κάνει πιο ελκυστική την επιστροφή των νέων ιατρών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας ,επανέφερε για άλλη μια φορά ,την ατζέντα της σταδιακής αποδόμησης συρρίκνωσης και  ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας  Υγείας με νεοφιλελεύθερους όρους

Πιο συγκεκριμένα μεταφέρουν την λογική   ακτίνωσης των ιδιωτικών αεροδρομίων στα νοσοκομεία   και την λογική των συρρίκνωσης των  τραπεζών στην υγεία .ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΤΜ ΟΥΤΕ ΑΕΡΟΔΡΙΟΜΙΑ. Και επειδή πλέον  τίποτα δεν είναι τυχαίο όπως και στην Παιδεία , η Ηλεία πλήρωσε πρώτη τις ανακατατάξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  έτσι και στην Υγεία με την φωτογραφική αναφορά του πρωθυπουργού   για  νοσοκομεία σε απόσταση 20 χιλιομέτρων θα πληρώσει με «λουκέτα» στις Νοσηλευτικές Δομές.                                                             

  Μετά και από αυτές τις εξελίξεις  προβάλλει πλέον επιτακτικά  η συγκρότηση ενός κοινού αγωνιστικού μετώπου για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, στο οποίο θα συμμετάσχουν υγειονομικοί, λήπτες υπηρεσιών υγείας , κοινωνικές οργανώσεις και πολιτικοί φορείς, ώστε να αποτραπούν οι ολέθριοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης.                                                                                                                                                                                                                                       Σωκράτης Σωτηρόπουλος 

                                                                               Προέδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας

                                                                                                       Γενικός Σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ 

Εφημερίδα Πρώτη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top