Τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας στολίστηκαν οι Επιτάφιοι της Ηλείας (pics)

Τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και πιστά τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, οι ενορίτες των Ιερών Ναών του Πύργου, της Αμαλιάδας και όλων των πόλεων και κοινοτήτων της Ηλείας, στόλισαν τους Επιταφίους το βράδυ της Μ. Πέμπτης.

Από νωρίς το πρωί της Μ. Παρασκευής, παρά τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού, οι πιστοί συμμετείχαν ευλαβικά στο πένθος για το θάνατο του Χριστού και την λειτουργία της Αποκαθήλωσης.

Όπως επιβάλει η παράδοση, συμβολίζοντας τον στολισμό του Τάφου, όλοι οι επιτάφιοι στολίστηκαν με πολύχρωμα λουλούδια, που πάντα συμβολίζουν την αγνότητα. Πασχαλιές, ζουμπούλια, ανεμώνες, μαργαρίτες, άσπρα, μωβ, κίτρινα και μπλε λουλουδάκια του αγρού, κρίνοι, τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, άνθη λεμονιάς και βιολέτες, αποτελούν τα “στολίδια” που Επιταφίου που επιλέγονται κάθε χρόνο από την ελληνική ύπαιθρο ή από επαγγελματίες ανθοδέτες. Το έθιμο του στολισμού του Επιταφίου θέλει τις νέες γυναίκες κυρίως, της κάθε ενορίας, να ξενυχτούν στολίζοντας τον ξυλόγλυπτο επιτάφιο με κάθε λογής ανοιξιάτικα λουλούδια.

Συνήθως τα λουλούδια μαζεύονται από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης από τους κήπους και τις αυλές των σπιτιών στα χωριά καθώς και αγριολούλουδα από τα χωράφια.

Πίσω από τα χρώματα των λουλουδιών κρύβονται συμβολισμοί: έτσι το κόκκινο συμβολίζει το αίμα, το μωβ το πένθος και το λευκό την αγνότητα.

Τα λουλούδια για τον στολισμό των επιταφίων είναι κάθε χρόνο προσφορά των ενοριτών, ενώ σε αυτή την ευλαβική διαδικασία συμμετέχουν και τα ανθοπωλεία που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την προσφορά των λουλουδιών και τον στολισμό.