ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Θα περιμέναμε από το Υπουργείο Εργασίας να έχει ήδη εκδώσει εγκύκλιο/οδηγία και να επιβάλλει την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων

Ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Κατακόρυφη άνοδο στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων δείχνουν τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη.  Οι τιμές έφτασαν ακόμα και 450 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο  (μg/m3) όταν σύμφωνα με τον ΠΟΥ το όριο ασφαλούς έκθεσης είναι 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Θα περιμέναμε από το Υπουργείο Εργασίας να έχει ήδη εκδώσει εγκύκλιο/οδηγία και να επιβάλλει την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Οι κίνδυνος για την υγεία είναι υπαρκτός όταν δημοσίευση τηςGreenpeaceαναφέρει ότι «µελέτες έδειξαν ότι µία αύξηση των ΡΜ10 κατά 10 µg/m3 επιφέρει αύξηση της θνησιµότητας κατά 1%».

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθήνας εξέδωσε ήδη ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή στην οποία «στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες. Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».Όμως πού και πώς θα προμηθευτούν αυτές τις μάσκες οι εργαζόμενοι και τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έχοντας ιδιαίτερα προβλήματα υγείας έχουν πρόβλημα ακόμα και να προσέλθουν στην εργασία τους.

Έστω και τώρα με τον υδράργυρο να ανεβαίνει και τις συνθήκες να γίνονται ασφυκτικές θα πρέπει να δοθεί οδηγία ειδικά για εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους ή σε ημιυπαίθριους χώρους χωρίς κλιματισμό. Θα είναι προτιμότερο να σταματήσει η εργασία για κάποιες ώρες από το να επιβαρυνθεί και να κινδυνεύσει η υγεία συνανθρώπων μας.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top