ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την κυβερνητική ασυννενοησία για τα διαγνωστικά τεστ

Η κυβέρνηση, όχι μόνο έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά με αποφάσεις και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και πανικό. Τελευταίο παράδειγμα, οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού υγείας κ. Μίνας Γκάγκα, η οποία κατηύθυνε τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας με θετικό rapid test να μην κάνουν μοριακό έλεγχο. Αποτέλεσμα, χιλιάδες εμβολιασμένοι πολίτες, που έχουν νοσήσει και υποτίθεται ότι απολαμβάνουν «προνόμια» να μην παίρνουν πιστοποιητικό νόσησης με rapid test, σε αντίθεση με τους νοσούντες που έκανανPCR. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπουργός υγείας κ. Θάνος Πλεύρης από τις 2 Δεκεμβρίου αποφάσισε το πιστοποιητικό νόσησης να βγαίνει μόνο μετά από θετικό μοριακό έλεγχο. Δηλαδή, αφού πληρώσει ο πολίτης 60€ στον ιδιωτικό τομέα, κόστος για το οποίο ο υπουργός ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ψευδώς ότι είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη και όταν αποκαλύπτεται κάνει αυτό που ξέρει καλά, μεταθέτει τις κυβερνητικές ευθύνες σε άλλους. Δωρεάν μοριακός έλεγχος ουσιαστικά δεν υπάρχει, αφού στα λιγοστά Κέντρα Υγείας με ιατρείο covid 19 η πλατφόρμα για τα ραντεβού ήταν ανενεργή, οι πενταψήφιοι αριθμοί δεν έδιναν ραντεβού και οι ουρές που σχηματίστηκαν ήταν τεράστιες. Διαφαίνεται ότι στο υπουργείο υγείας δεν υπάρχει καμία συνεννόηση αν άμεσα στον υπουργό και στην αναπληρώτρια υπουργό. Καταδεικνύεται όμως, ότι δεν υπάρχει κανένας επιχειρησιακός σχεδιασμός και ότι η κυβέρνηση δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη για το πέμπτο κύμα της πανδημίας, παρά τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας και της αντιπολίτευσης, για τη σφοδρότητα της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.

Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις ιδεοληπτικές της εμμονές και με την αίσθηση της προσωρινότητας της πανδημίας καθίσταται εγκληματικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Όμως, η κρισιμότητα της κατάστασης, η ανεξέλεγκτη διασπορά, οι τριτοκοσμικές εικόνες με τις τεράστιες ουρές για τεστ και η οικονομική αιμορραγία των πολιτών καθιστά τώρα, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη για συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά τεστ για όλους τους πολίτες που τα έχουν ανάγκη. Επίσης, την ανάγκη για ενίσχυση και στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην πανδημία και θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει τους πολίτες, να σταματήσει να εγκληματεί εις βάρος της δημόσιας υγείας και να υιοθετήσει τις προτάσεις, που από την αρχή της πανδημίας έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.