ΑΡΘΡΑ

”Τριανταφυλλιά”: Έργο ζωής για την Ηλεία!-Ξεκινά η κανονική λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ30 Μαΐου 2021 – 07:30

Αρχές φθινοπώρου ξεκινά η κανονική λειτουργία

Γ. Λυμπέρης: «Δίνουμε το παράδειγμα πως πρέπει να προχωρήσουμε»

Ένα από τα σημαντικότερα έργα, πιθανότατα το σημαντικότερο που έχει υλοποιηθεί στην Ηλεία, ξεκίνησε την λειτουργία του προηγούμενο χρονικό διάστημα, η Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά. Το έργο υλοποιήθηκε από την Κοινοπραξία «ΑΒΑΞ ΑΕ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ».https://1a122f12062981ba6026593e60e0c721.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Στην παρούσα φάση σε εξέλιξη βρίσκεται η δοκιμαστική λειτουργία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, οπότε στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κανονική λειτουργία, μιας μονάδας που στόχο έχει την οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στον νομό.

Γ. Λυμπέρης: «Το μεγαλύτερο έργο στη σύγχρονη ιστορία της Ηλείας»

Ως το μεγαλύτερο έργο στην σύγχρονη ιστορία του νομού, χαρακτηρίζει την μονάδα, μιλώντας στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας κ. Γιάννης Λυμπέρης:

«Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

 Μπροστά στην εγκατάλειψη και την απαξίωση που βιώνουμε, το έργο αυτό ουσιαστικά μας «περνά»  στο επίπεδο των κοινωνιών χωρών  που επεξεργάζονται με φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά  και πολιτισμένο τρόπο τα απορρίμματά τους.

Και δεν αναφέρομαι  μόνο στο ενεργειακό αποτύπωμα, που είναι έτσι κι αλλιώς πολύ σημαντικό,  αλλά και στη διάσημη ανάπτυξη σε οτιδήποτε σχεδιαστεί για το «επιχειρείν» πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.

Προχωράει» η πολιτική της κυκλικής οικονομίας,  που σημαίνει ανακύκλωση στην πηγή, διαχωρισμό, που σημαίνει επανάχρηση των ανακυκλώσιμων υλικών, που σημαίνει οικονομία στα χρήματα, αλλά και το κυριότερο απ’ όλα, οικονομία στο περιβάλλον, στην μόλυνση και την ρύπανση του περιβάλλοντος.»

«Πιστέψαμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση»

Σε άλλο σημείο, ο κ. Λυμπέρης αναφέρθηκε στην όλη προσπάθεια πάνω από 15 χρόνια, ώστε να υλοποιηθεί το έργο:

«Πριν από περίπου μια 15ετία επί προεδρίας μου στην ΤΕΔΚ Ν. Ηλείας μαζί με άλλους δημάρχους και άλλους ανθρώπους  που πίστεψαν σε αυτή την σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στον νομό, ξεκινήσαμε  αυτό το εγχείρημα.

Ανταποκριθήκαμε, μετά από εμπόδια, δυσκολίες. Για τον κόσμο, τον τόπο της Ήλιδας, της Ολυμπίας και του Επικούρειου Απόλλωνα να έχει μια σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων του.

Για τις επόμενες δεκαετίες δίνουμε στη σημερινή και στις επόμενες γενιές ένα πρώτο παράδειγμα για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε».

Η Μονάδα

Η μονάδα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 80.000 τόνων  αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως και υπολογίζεται πως η τελική μάζα αποβλήτων που θα διατίθεται προς ταφή στον ΧΥΤΥ, σε σχέση με τη συνολική εισερχόμενη μάζα αποβλήτων θα είναι 31.200 τόνοι ετησίως, δηλαδή σε ποσοστό 39%.

Το ποσοστό βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων που εκτρέπεται σε σχέση με την εισερχόμενη μάζα βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων υπολογίζεται στο 73% (34.500 tn / έτος).

Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο από το 65% που είναι ο κοινοτικός στόχος, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 6.500 kWh ετησίως και παραγωγή ανακυκλώσιμων και δευτερογενών προϊόντων 11.000 τόνους ετησίως. Προβλέπεται δε, η παραγωγή εδαφικού υλικού τύπου κομπόστ 12.000 τόνων ανά έτος.

Η επεξεργασία των αποβλήτων θα γίνεται σε τρία στάδια: τη μηχανική επεξεργασία, τη βιολογική επεξεργασία και τη ραφιναρία. Η εγκατάσταση αποτελείται από κλειστά βιομηχανικά κτίρια, τα οποία στεγάζουν όλες τις διεργασίες. Τα κτίρια λειτουργούν υπό πίεση, για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εκπομπής  αερίων και σκόνης στην ατμόσφαιρα, αλλά και διασποράς απορριμμάτων στο περιβάλλον. Το έργο κόστισε συνολικά 29,1 εκατ. ευρώ ενώ ο δήμος Ήλιδας, ως αναθέτουσα αρχή, συμμετείχε στο  πρόγραμμα χρηματοδότησης με το ποσό των 16,86 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ.

Επόμενο «βήμα» η επέκταση του ΧΥΤΥ

Εκτός βέβαια της έναρξης της κανονικής λειτουργίας της Μονάδας από το φθινόπωρο, στόχος είναι και η άμεση χρηματοδότηση της επέκτασης του ΧΥΤΥ, ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα σχετικά με την ταφή των στερεών αποβλήτων.

Από τον δήμο  έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον& Αειφόρος Ανάπτυξη», με τον  προϋπολογισμό του έργου να  ανέρχεται στα 11,85 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα υλοποιηθεί με βάση την τεχνική μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ήλιδας και προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΥ κατά τουλάχιστον 41%.

Βόρεια του υφιστάμενου χωροθετείται το προτεινόμενο έργο, το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση του ΧΥΤΥ με δημιουργία νέας λεκάνης έκτασης 38 περίπου στρεμμάτων. Η συνολική χωρητικότητα της νέας λεκάνης θα  είναι τουλάχιστον 634.000 κυβικά και υπολογίζεται ότι θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για σχεδόν 20 χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων έλαβε και επίσημα την έγκριση λειτουργίας αορίστου χρόνου, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας κ. Λάμπρου Δημητρόγιαννη.

Τι περιλαμβάνει η ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων

. Αποθήκευση χωριστών ρευμάτων αποβλήτων υλικών που προορίζονται για ανακύκλωση και προέρχονται από αστικά στερεά απόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή, όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο κ.λ.π.

. Ανάκτηση υλικών από μη επικίνδυνα σύμμεικτα αστικά απόβλητα μέσω μηχανικής διαλογής

. Επεξεργασία μη επικινδύνων αποβλήτων προς παραγωγή βιοαερίου

. Επεξεργασία (ανάκτησης και διάθεσης) αστικών στερεών αποβλήτων

. Εγκαταστάσεις παρασκευής εδαφοβελτιωτικών – κομπόστ από προδιαλεγμένο ή διαχωρισμένο οργανικό κλάσμα αστικών στερεών αποβλήτων σε βιομηχανικά κτίρια ή άλλες κατάλληλες κατασκευές, π.χ. τύπου θερμοκηπίου

. Εγκαταστάσεις επεξεργασίας ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων πόλεων και οικισμών ή υγρών μη επικίνδυνων αποβλήτων.

Εφημερίδα Πατρίς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top