ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κατάργηση της Ε.Β.Ε.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις»

Θέμα: «Κατάργηση της Ε.Β.Ε.»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με τις διατάξεις του Μέρους Α΄ του ν. 4777/2021 θεσμοθετήθηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) προκειμένου να ισχύσει από τις πανελλαδικές εξετάσεις του τρέχοντος σχολικού έτους 2020 – 2021. Ωστόσο, η πανδημική κρίση και η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων καθιστούν αναγκαία την προτεινόμενη ρύθμιση και επιβάλλουν την κατάργηση της Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, καθώς και της/των Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών. Στην προσφάτως διεξαχθείσα έρευνα του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, η δημιουργία νέων μορφωτικών ανισοτήτων, καθώς και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων από τη μακρά περίοδο αναστολής της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων και λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων και όχι για την περαιτέρω όξυνσή τους. Εξάλλου η μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια από την εφαρμογή της Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και της/των Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών. Ο αυθαίρετος δε τρόπος καθορισμού των ανωτέρω Ε.Β.Ε. έχει ως συνέπεια τη μη δυνατότητα εισαγωγής υποψηφίων σε σχολές με μεγαλύτερη βαθμολογία από τον πρώτο ή/και τελευταίο εισαχθέντα στην οικεία σχολή. Περαιτέρω ο άδικος χαρακτήρας της ρύθμισης διαπιστώνεται και στο μέτρο που η φετινή μείωση αριθμού εισακτέων αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση που γίνεται από την ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1837. Με αυτό τον τρόπο η ξαφνική εφαρμογή του μέτρου μεσούσης της σχολικής χρονιάς μοιάζει με επιβολή ποινής σε μια ομάδα παιδιών που πλήττεται από την πανδημία και χρειάζεται υποστηρικτικά μέτρα. Κατά συνέπεια, κρίνεται αφενός αδικαιολόγητη η κατάργηση της/των Ε.Β.Ε. ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πολύ περισσότερο φέτος που επικρατούν εξαιρετικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, αφετέρου επιτακτική η παρούσα ρύθμιση στο μέτρο που έρχεται να θεραπεύσει τις προαναφερθείσες αδυναμίες του συστήματος της Ε.Β.Ε., καθώς και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του διοικούμενου-μαθητή/τριας με την κατάργηση για φέτος των προϊσχυουσών διατάξεων, οι οποίες λειτουργούν αντικειμενικά και ευνοϊκά για την πλειοψηφία των υποψηφίων.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Άρθρο ……
1. Για την εισαγωγή υποψηφίων από ημερήσια ή εσπερινά ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., καθώς και τις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2020 – 2021 : α) δεν απαιτείται ως προϋπόθεση η επίτευξη βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης), καθώς και η επίτευξη βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ε.Β.Ε. ή των Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης (Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών), εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση και β) δεν ισχύουν οι διατάξεις που αφορούν την Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και την ή τις Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών. Για την εισαγωγή των υποψηφίων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο έχουν εφαρμογή οι οικείες διατάξεις που εφαρμόζονταν πριν την ισχύ του ν. 4777/2021. Με απόφαση του/της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από εισήγηση του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε σχετικό με τα ανωτέρω ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέμα για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.
2. Οι 77.415 θέσεις εισακτέων στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και της ΑΣΠΑΙΤΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 καλύπτονται στο σύνολό τους.

Αθήνα, 26/07/2021
Οι προτείνοντες Βουλευτές