ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Αλ. Τσίπρας: Ο γιαλαντζί νεοφιλελευθερισμός του κ. Μητσοτάκη θέλει ένα κράτος που να τον σιτίζει

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ

Κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναρωτιέμαι τελικά μετά από τόσα επιτεύγματα που έχετε καταφέρει, στα επόμενα γενέθλιά σας πόσες τούρτες θα χρειαστεί να κόψετε και πόσους ορόφους θα έχουν αυτές οι τούρτες πια. Διότι πλέον δεν είναι μονάχα η Ολυμπιακή και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που είχατε στολίσει την τούρτα γενεθλίων σας με τον εαυτό σας σε ρόλο Σούπερμαν, αλλά είναι και η ΔΕΗ, είναι και ο ΔΕΔΔΗΕ, είναι και η ΛΑΡΚΟ, είναι και η επικουρική ασφάλιση, τώρα και ο ΕΦΚΑ.

Εγώ όμως, κύριε υπουργέ, δεν θα πω ότι είσαστε ανίκανος, ότι είσαστε άχρηστος, ότι είσαστε αποτυχημένος. Αποτυχημένη είναι η πολιτική που με ευλάβεια ακολουθείτε. Δεν είστε εσείς. Είναι μια πολιτική, νεοφιλελεύθερη πολιτική, που έχει αποτύχει σε συνθήκες κανονικότητας, πόσω δε μάλλον σε συνθήκες κρίσης, στις συνθήκες που φέρνει και η κρίση της πανδημίας και η κλιματική κρίση. Και σε όλο τον πλανήτη, ακόμα και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, συνειδητοποιούν ότι με αυτή την πολιτική δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Όμως, εσείς εμμονικά συνεχίζετε, επιμένετε και βεβαίως τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν αργούν να φανούν στην κοινωνία και στους πολίτες. Είναι μια πολιτική που θέλει το κράτος ανίσχυρο και τις αγορές ανεξέλεγκτες. Είναι μια πολιτική που θέλει όχι μονάχα αυτό, αλλά ιδιαίτερα –θα μου επιτρέψετε να πω- στη γιαλαντζί εκδοχή του φιλελευθερισμού, στη δική σας εκδοχή, θέλετε το κράτος να είναι ανίσχυρο όταν ο πολίτης το έχει ανάγκη και όταν η κοινωνία χειμάζεται, αλλά να είναι εκεί για να γίνεται πελάτης ιδιωτικών συμφερόντων. Το κράτος να το αρμέγουν τα funds και τα “γαλάζια παιδιά”, τα “golden boys”, αλλά όχι για να στηρίζει την κοινωνία, όταν η κοινωνία έχει ανάγκη!

Και θα ήθελα ειλικρινά να σας ρωτήσω τα εξής, αν και βεβαίως η ευθύνη της πολιτικής δεν ανήκει σε εσάς, ανήκει στον κ. Μητσοτάκη. Αυτός είναι ο έχων την ευθύνη της πολιτικής και την ιδιοκτησία της πολιτικής της κυβέρνησης και τις εντολές του προφανώς εκτελείτε. Όμως, έτυχε να βρίσκεστε σε δυο πολύ κρίσιμα υπουργεία, τα οποία έχουν δημιουργήσει συμφορά κοινωνική και τα δύο: και το υπουργείο Ενέργειας, του οποίου διατελέσατε υπουργός και το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο είστε τώρα.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω πραγματικά με όλη αυτή την κοινωνική συμφορά που έχει έρθει, με το ολοκαύτωμα ιδίως με τους λογαριασμούς στην ενέργεια, αν αισθάνεστε ότι τα κάνατε όλα καλά ή ότι χρωστάτε κάποιες εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, κύριε Χατζηδάκη, θα σας θυμίσω τι δηλώνατε, όταν σας ασκούσαμε κριτική, με την ανάληψη των καθηκόντων σας ως υπουργός Ενέργειας, διότι σπεύσατε να εξαφανίσετε τη μείωση που εμείς είχαμε επιφέρει την άνοιξη του 2019 μειώνοντας τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στον κατώτατο συντελεστή στην ενέργεια, αυτή τη μείωση που θα έπρεπε να δουν στα τιμολόγια τους οι πολίτες ύψους περίπου 15%, σπεύσατε να την εξανεμίσετε αυξάνοντας τις τιμές.

Είχατε δηλώσει –το tweet σας μεταφέρω- «ό,τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος θα καταλάβει όταν θα έρθουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στο σπίτι ότι τελικά δεν θα πληρώνει τίποτα παραπάνω. Οι καταναλωτές ό,τι πλήρωναν θα συνεχίσουν να πληρώνουν». Αυτά είναι τα δικά σας λόγια και, αν δεν κάνω λάθος, είναι από τις 26 Ιουλίου 2019. Θα τα δώσω μετά στα Πρακτικά όλα μαζί.

Και βέβαια σπεύσατε να δημιουργήσετε μια γενικευμένη ρητορική απαξίωσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού για να τα κάνετε όλα αυτά, στη βάση ότι δήθεν κινδύνευε με πτώχευση. Κινδύνευε με πτώχευση γιατί; Επειδή για μία χρονιά, ίσως και για δύο συνεχόμενες χρονιές, η τελική κερδοφορία ήταν σε αρνητικό έδαφος.

Με βάση, όμως, τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, η λειτουργική της κερδοφορία επί των ημερών μας –επαναλαμβάνω και το λέω αυτό για να σταματήσει αυτή η σπέκουλα- επί της δικής μας διακυβέρνησης ήταν σε θετικό έδαφος. Λόγω έκτακτων γεγονότων –απομειώσεις αξίας λιγνιτικών μονάδων, κόστος ΝΟΜΕ, αυξημένες λειτουργικές δαπάνες- η τελική κερδοφορία ήταν όντως το 2018 σε αρνητικό έδαφος, αλλά το 2019 όταν την παραλάβατε εσείς, ήταν και η τελική κερδοφορία σε θετικό έδαφος.

Όμως, ας μην πάμε τόσο μακριά, στο 2019. Όλοι γνώριζαν. Προφανώς ενδεχομένως, και δεν θέλω να κακίσω κανέναν για το έλλειμμα να προφητεύσει το μέγεθος της καταστροφής, δεν γνωρίζαμε το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης, αλλά το γνωρίζαμε ότι έρχεται αυτή η ενεργειακή κρίση μετά την πανδημία.

Το Δεκέμβρη του 2020 σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, είχε πει ο κ. Χατζηδάκης: «Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές». Όχι το 2019, τέλος 2020 – αρχές 2021. Και δηλώνατε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές της ΔΕΗ ούτε και στις τιμές των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας, ότι «δεν υπάρχει ούτε μία στο τρισεκατομμύριο να ανεχθούμε τέτοια παιχνίδια». Αυτά δηλώνατε. Τα καταθέτω στα Πρακτικά.

Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να δώσετε εξηγήσεις απέναντι στον ελληνικό λαό γι’ αυτά τα οποία λέγατε και για την καταστροφή που έχει έρθει; Και εν πάση περιπτώσει, αν δεν αισθάνεστε την ανάγκη να δώσετε εξηγήσεις για όσα δηλώνατε, ενώ ήταν φανερό τι έρχεται, τώρα δεν αισθάνεστε άσχημα την ώρα που η κοινωνία χειμάζεται, την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, καθώς από την τρίτη εβδομάδα του μήνα τελειώνει το εισόδημα, όπως και οι επαγγελματίες, οι μικροί και μεσαίοι -κάντε μια βόλτα στην αγορά- την ώρα που οι αγρότες δεν μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους εξαιτίας του γεγονότος ότι με τις επιλογές σας πολλαπλασιάσατε το κόστος της ενεργειακής κρίσης, σε αυτές τις συνθήκες και ενώ επιμένετε να μην αυξάνετε τον κατώτατο μισθό για να υπάρξει εισόδημα στον εργαζόμενο, στον μισθωτό, το οποίο θα πέσει στην αγορά, δεν αισθάνεστε άσχημα να φέρνετε νομοσχέδια τα οποία δημιουργούν συνθήκες, αν θέλετε, κοινωνικής δυσφορίας μέσα από τις συγκρίσεις που γίνονται για τους μισθούς του μέσου ιδιωτικού και δημόσιου υπαλλήλου και των “golden boys” που θα αμείβονται με τέσσερα, με πέντε, με έξι, με οκτώ χιλιάδες ευρώ; Και δεν αισθάνεστε άσχημα ως φιλελεύθερος, όταν την ίδια στιγμή που ομνύετε υπέρ της λειτουργίας των αγορών και της αυτορρύθμισής τους και του λιγότερου κράτους, εσείς από το παράθυρο γεμίζετε το ελληνικό Δημόσιο με μετακλητούς και με “blue golden boys”, με “γαλάζια χρυσά παιδιά”;

Δεν ήταν εποποιία μονάχα αυτή για την οποία μίλησε ο καθαιρεθείς  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Λιβανός, τα χρόνια του 2007-2009 της διακυβέρνησης Καραμανλή. Εποποιία είναι και αυτό που κάνετε σήμερα εσείς. “Γαλάζια παιδιά” παντού, ενώ η κοινωνία στενάζει. Και υποτίθεται ότι εσείς είστε με το λιγότερο κράτος, αλλά εσείς στην πραγματικότητα θέλετε το κράτος να είναι τσιφλίκι σας, θέλετε το κράτος να σας σιτίζει. Θέλετε λιγότερο κράτος για τον πολίτη, αλλά περισσότερο κράτος για τα κομματικά στελέχη. Για τα 256 στελέχη του ΕΦΚΑ δεν ζητάτε ούτε καν τα προσόντα που θέτει ο ΑΣΕΠ, αλλά τους δίνετε υπέρογκες αμοιβές και ενώ η ακρίβεια γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και τα ίδια κάνετε παντού, όχι μόνο στον ΕΦΚΑ. Γεμίσατε το Δημόσιο με μετακλητούς και με “γαλάζια” ρουσφέτια. Τα ίδια και χειρότερα κάνετε στη ΔΕΗ. Κατάργηση του ΑΣΕΠ και των συλλογικών συμβάσεων για τους διορισμούς στη ΔΕΗ. Δημιουργήσατε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, με νέους φτηνούς εργαζόμενους των 600 ευρώ που δεν θα καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις και με στελέχη διοίκησης με αυξημένες αμοιβές και με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Καταργήσατε την αξιοκρατία, τη διαφάνεια στις προσλήψεις, ανοίγοντας την πόρτα σε ρουσφέτια όσο μπορείτε κι όπως μπορείτε.

Τώρα είναι η εποχή που μας αρέσει να μιλάμε για το παρελθόν, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ανέκαθεν απέναντι σε αυτή τη λογική και απέναντι και στις κυβερνήσεις Καραμανλή και τις κυβερνήσεις πρωτύτερα του κυρίου Μητσοτάκη του πατρός. Να τα θυμηθούμε;

Εσείς οι νεοφιλελεύθεροι είστε χειρότεροι, αποδειχθήκατε χειρότεροι. Για να θυμούνται οι γηραιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τι διαπράξατε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη το 1990-1993 στη ΔΕΗ; Τα ξεχάσατε; Μέσα σε μία τριετία 11.600 προσλήψεις. Αυξήσατε κατά το ένα τρίτο το δυναμικό της ΔΕΗ με ρουσφέτια. 8.700 ρουσφέτια σε μία χρονιά!

Αυτές είναι οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και οι λογικές Μητσοτάκη στη χώρα: δήθεν λιγότερο κράτος, αλλά περισσότερο κομματικό κράτος.

Τα ίδια λέγατε και τότε, τα ίδια και τώρα, ότι δήθεν θέλετε λιγότερο κράτος. Αυτό μπορεί να ήταν τριάντα χρόνια πριν, αλλά εδώ οι βουλευτές σας συζητούσαν για δεκαπέντε χρόνια πριν. Ο υπουργός σας, που τον καθαιρέσατε, και ο νυν δήμαρχος μίλαγαν για δεκαπέντε χρόνια πριν. Και δεκαπέντε χρόνια πριν και τριάντα χρόνια πριν και σήμερα τα ίδια κάνετε. Είναι στο DNA σας, θεωρείτε το κράτος τσιφλίκι σας. Αυτή είναι η λογική σας.

Πάμε, λοιπόν, στο τώρα, αφού δεν σας αρέσει να μιλάμε για το παρελθόν. Πόσες γενικές διευθύνσεις βρήκατε στη ΔΕΗ, κύριε Χατζηδάκη, το 2019; Επτά. Πόσες τις κάνατε σήμερα; Δεκαπέντε. Από 27 διευθυντές το 2019 σήμερα έχετε 105 με 70 νεοφερμένους από την αγορά, από εσάς, με υψηλές αμοιβές.

Από 60 βοηθούς διευθυντές που βρήκατε το 2019 πόσους βοηθούς διευθυντές έχει σήμερα; 250 από 60. Μαγαζί σας η ΔΕΗ! Μαγαζί σας ήτανε και μαγαζί σας θέλετε να το ξανακάνετε.

Και την ίδια στιγμή, δώρο στα funds η περιουσία του ελληνικού λαού μέσα σε μια νύχτα και, μάλιστα, μέσα από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όχι από διαδικασία πώλησης. Δηλαδή, βάλαμε και λεφτά, βάλαμε 100 εκατομμύρια ως Δημόσιο εννοώ, ως βασικός μέτοχος, για να χάσουμε το 15% των μετοχών, μετατρέποντας τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από επιχείρηση κοινής ωφέλειας σε επιχείρηση ωφέλειας των «γαλάζιων» golden boys και των ιδιωτών επενδυτών -μόνο αυτοί θα ωφελούνται πλέον- που κερδίζουν και θα κερδίζουν πάνω στη συμφορά που έχει βρει κάθε νοικοκυριό, κάθε μικρομεσαίο επαγγελματία, τους αγρότες, τους μισθωτούς, τους εργαζόμενους, με τους λογαριασμούς που έρχονται και παθαίνει ο κόσμος εγκεφαλικό.

Και το λέω αυτό, διότι τις τελευταίες μέρες έχουμε σειρά δημοσιευμάτων που μας λένε ότι υπάρχει κερδοφορία μεγάλη. Από πηγές της ίδιας της εταιρείας: Λειτουργική κερδοφορία στα 850 εκατομμύρια ευρώ για τη ΔΕΗ το 2021 και για τη ΔΕΠΑ ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας το 2021. Τη στιγμή, δηλαδή, που έχετε εξαντλήσει, έχετε ξεθεώσει με τους λογαριασμούς τα νοικοκυριά, αυτοθαυμάζονται τα στελέχη σας για την υψηλή κερδοφορία.

Θα έρθω και σε ένα άλλο θέμα εδώ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε ποιες είναι οι αμοιβές του «αρχι-golden boy» της ΔΕΗ, του κ. Στάσση, του διευθύνοντος συμβούλου, σε σχέση με τις αμοιβές που έπαιρνε ο κ. Παναγιωτάκης επί ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, όταν επί τεσσεράμισι χρόνια δεν είχε ακριβύνει ούτε ένα ευρώ το τιμολόγιο στα νοικοκυριά; Έξι φορές μεγαλύτερες. 360.000 ευρώ ετησίως με τα μπόνους καθαρίζει ο κ. Στάσσης! Το γνωρίζετε αυτό;

Είστε κορόιδα εσείς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας! Κορόιδα είσαστε. Δεν πήγατε και εσείς να γίνετε «γαλάζια» golden boys, κάθεστε εδώ και κάνετε τους “γαλάζιους” βουλευτές. 360.000 ευρώ καθαρίζει ο κύριος μαζί με τα μπόνους. Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει ετήσιες απολαβές αποζημίωσης για τον ρόλο που διατελεί 85.000 ευρώ. Τέσσερις φορές περισσότερα παίρνει ο κ. Στάσσης από τον κ. Μητσοτάκη. Πλάκα μας κάνετε;

Γιατί να ιδρώσει, λοιπόν, αυτός ο κύριος αν αυξήθηκαν τα τιμολόγια, αν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα η μέση οικογένεια, αν δεν μπορεί ο μέσος Έλληνας πολίτης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αν έρχεται η σύνταξη 700 ευρώ και έρχεται ο λογαριασμός 600 ευρώ; Στα παλιά του υποδήματα και στα δικά σας τα παλιά υποδήματα!

Όμως, τα ίδια και χειρότερα κάνετε και σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου.

Τους αλώνουν τα “γαλάζια” παιδιά. Στον ΔΕΔΔΗΕ στελέχη από την αγορά καταλαμβάνουν θέσεις στο οργανόγραμμα, με μοναδικό κριτήριό τους την πολιτική τους ταυτότητα και μάλιστα σε διευθυντικές θέσεις που δημιουργούνται ειδικά για αυτούς. Έντεκα νέες θέσεις διευθυντών στον ΔΕΔΔΗΕ για πολιτικούς φίλους, με εντολές του Μεγάρου Μαξίμου.

Αύξηση των αμοιβών για τους διευθυντές και γενικούς διευθυντές που υπερβαίνουν πλέον το πλαφόν των 4.650 ευρώ τον μήνα και πάρτυ αυθαιρεσίας με τα μπόνους λίγες μέρες πριν λήξει το έτος, τα Χριστούγεννα, ώστε να πάρουν τα “γαλάζια” παιδιά του Διοικητικού Συμβουλίου το 100% των χρυσών μπόνους, δηλαδή έως και 50% των μικτών αποδοχών τους, δηλαδή έως 60.000 ευρώ.

Ε, δεν είναι κι άσχημα ρε παιδιά. «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Την ώρα που ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, ο αγρότης, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας στενάζει, εσείς δίνεται μπόνους στους εαυτούς σας, στα παιδιά σας,

Και ποια είναι τα αποτελέσματα; Διότι θα αντιτείνει κανείς ότι εντάξει, όλο αυτό γίνεται όχι γιατί έχετε στήσει ένα πάρτι στο κράτος, αλλά γιατί θέλετε να φέρετε τους άριστους. Διότι μέχρι τώρα οι παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου ήταν επειδή είχαμε κακά αμειβόμενα στελέχη, δεν είχαμε καλούς μάνατζερ  κι εσείς φέρατε τους άριστους, τους καλούς. Ποια είναι τα αποτελέσματα της άλωσης του ΔΕΔΔΗΕ και στη ΔΕΗ;

Ο άριστος ΔΕΔΔΗΕ ήταν απόλυτα απροετοίμαστος στις δύο κακοκαιρίες, πέρυσι στη «Μήδεια» και φέτος στην «Ελπίδα». Πέντε μέρες χωρίς ρεύμα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Ο άριστος ΔΕΔΔΗΕ, των στελεχών με τα παχυλά μπόνους, δεν έδωσε ούτε τα σωστά στοιχεία για τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να μην μπουν οι εκπτώσεις σε όλους τους καταναλωτές. Μέχρι και η ΡΑΕ αναγκάστηκε να επιβάλει πρόστιμο για παράλειψη ΑΦΜ και στοιχείων επικοινωνίας πελατών. Η ΡΑΕ έβαλε πρόστιμο στους άριστους.

Τι καταφέρατε όμως –ας αφήσουμε τώρα το θέμα των “γαλάζιων παιδιών”- με τη στρατηγική σας των ιδιωτικοποιήσεων και με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τα οποία από εδώ και στο εξής λειτουργούν τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και η ΔΕΗ. Πουλήσατε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε κάποιο fund, το οποίο χωρίς κανένα ρίσκο, χωρίς καμία δέσμευση επενδύσεων, χωρίς καμία τεχνογνωσία, απλά θα κάθεται και θα καταγράφει κέρδη κάθε χρόνο. Το ίδιο κάνετε και με το 17% της ΔΕΗ.

Τι καταφέρατε με αυτό, πέρα από το να πανηγυρίζουν κάποιοι για τα κέρδη, την ώρα που στενάζει η κοινωνία; Καταφέρατε να βυθίσετε τη χώρα σε ενεργειακή φτώχεια. Η Ελλάδα στέφεται για μήνες συνεχόμενους πρωταθλήτρια ακρίβειας στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Σας παραδίδω τον σχετικό πίνακα που λέει την αλήθεια για το πού βρίσκεται η Ελλάδα. Βρίσκεται στην κορυφή και από κάτω όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μην προσπαθείτε με λαθροχειρίες να μπερδέψετε τη χονδρική με λιανική τιμή πώλησης και να πείτε ότι δεν είμαστε κορυφαίοι, είμαστε στις έξι πρώτες. Πρώτοι είμαστε στη χονδρική τιμή. Αυτή είναι η μόνη συγκρίσιμη τιμή. Σας το καταθέτω κι αυτό.

Όλο και περισσότεροι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση. Όλη η κοινωνία υποφέρει. Εσείς, όμως, θεωρείτε ότι εντάξει, καλά πάνε τα πράγματα.

Ξέρετε κάτι, κύριε Χατζηδάκη; Επαναλαμβάνω, εγώ δεν θα σας πω ούτε άχρηστο, ούτε ανίκανο, ούτε προσωπικά αποτυχημένο. Οι πολιτικές σας είναι αποτυχημένες. Αν, όμως, αυτές οι αποτυχημένες πολιτικές ήταν κάποτε προβληματικές, σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, δεν είναι απλά προβληματικές, είναι καταστροφικές, είναι επικίνδυνες.

Θα ήθελα ειλικρινά να μου πείτε πόσο περήφανος είστε για τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών; Για τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων; Για το γεγονός ότι η ΔΕΗ σήμερα αντί να παίζει τον ρόλο της στην αγορά και στον ανταγωνισμό να κρατάει τις τιμές προς τα κάτω, παίζει τον ρόλο του πρωτοπόρου στην κούρσα πόσο θα ανέβει τιμή του ρεύματος για να έχει κέρδη, αλλά να χάνουν τα νοικοκυριά. Πόσο ευτυχής είστε με την περιβόητη επιλογή σας να επισπεύσετε χωρίς σχέδιο την απολιγνιτοποίηση; Πόσο ευτυχής είστε;

Μας έχετε κατηγορήσει εδώ ότι δεν θέλουμε την πράσινη ανάπτυξη. Είχαμε σχέδιο. Είχαμε λογική. Εσείς επισπεύσατε μέσα σε ενάμιση χρόνο να τα κάνετε όλα. Δεν βλέπατε τι έρχεται; Και ξαναβάλατε σε λειτουργία τα λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά χωρίς κόσμο, χωρίς δυνατότητες. Τόσο πια άριστοι είσαστε ως τεχνοκράτες που δεν μπορείτε να σχεδιάσετε, δεν μπορείτε να προβλέψετε!

Επίσης, να μου πείτε αν ισχύει η καταγγελία που βγήκε χθες στη δημοσιότητα του κ. Σταματάκη -ο οποίος ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ επί σειρά ετών και δεν είναι συριζαίος, απ’ όσο γνωρίζω στη ΔΑΚΕ ήταν- ο οποίος κατήγγειλε ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ, ο άριστος κ. Στάσσης, των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αμοιβών ετησίως, μαζί με τους υπόλοιπους, δέσμευσαν μέσω δανείων 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2021 το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, βάζοντας πράσινη ρήτρα στα δάνεια που πήραν. Δηλαδή, αυτοδεσμεύτηκε η ΔΕΗ να καίει πανάκριβο φυσικό αέριο κι έτσι να μεταφερθεί υπέρογκο κόστος στους καταναλωτές. Αν ισχύει αυτό, χρωστάτε κι εδώ κάποιες απαντήσεις. Πρώτα απ’ όλα αν ισχύει και δεύτερον, αν το γνωρίζετε, αν εσείς δώσετε άδεια, έγκριση να γίνει κάτι τέτοιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή τη ζημιά των επιλογών του κ. Χατζηδάκη, του κ. Μητσοτάκη, των νεοφιλελεύθερων επιλογών, και αυτή τη ζημιά για να τρώνε και να πίνουν τα “γαλάζια” παιδιά ποιος θα την πληρώσει; Θα τους δώσετε μήπως καμία αύξηση στα μπόνους που τα έχουν καταφέρει τόσο καλά;

Έρχομαι τώρα και στον ΕΦΚΑ. Τα ίδια κάνετε και στον ΕΦΚΑ. Τέτοια στελέχη θα φέρετε στον ΕΦΚΑ; Πριν έρθω, όμως, στον ΕΦΚΑ να θυμηθώ και τις άλλες επιτυχίες σας ως υπουργός Εργασίας. Θυμάστε ποια ήταν μια από τις βασικές επωδούς, ένα από τα βασικά συνθήματα της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά και κατά τη διάρκεια ανάληψης των καθηκόντων από τον κ. Βρούτση, τότε, του υπουργείου Εργασίας; Ήταν ότι θα τελειώσει αυτή η ιστορία με τις εκκρεμείς συντάξεις και ότι σε μια μέρα πλέον θα βγαίνει η σύνταξη. Αυτό είχατε υποσχεθεί κι αυτό λέγατε στις προγραμματικές σας δηλώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά 367.000 εκκρεμότητες κύριων, επικουρικών και εφάπαξ και κατάφερε, με δυσκολία βέβαια, να τις μειώσει κατά 70%. Σας αφήσαμε 107.000 και το είχατε κάνει σημαία σας ότι επειδή ήμασταν ανίκανοι και επειδή δεν είχαμε τεχνοκράτες κι επειδή δεν ήμασταν άριστοι, σας αφήσαμε εκκρεμείς συντάξεις.

Πήρατε τις 107.000, ενώ υποσχεθήκατε ότι θα βγαίνει σε μια μέρα, και τις φτάσατε στις 350.000 που είναι περίπου σήμερα. Γιατί συνέβη αυτό; Εμείς τι κάναμε καταρχάς; Εμείς είχαμε προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στο οποίο μεταξύ 1.000 νέων επιστημόνων είχαμε 680 νέους επιστήμονες που είχαν εκπαιδευτεί επί μήνες και δούλευαν αποκλειστικά σε αυτό το πρότζεκτ, στην έκδοση συντάξεων και μειώσαμε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις.

Αν τους κρατάγατε τους ανθρώπους αυτούς -σας παρακαλάγαμε και λέγατε ότι σας παρακαλάμε γιατί είναι «δικά μας παιδιά» δήθεν, με διαδικασίες ΑΣΕΠ τους πήραμε, καμία σχέση, ήταν νέοι επιστήμονες, ένα πρόγραμμα για να καταπολεμήσουμε το brain drain- αν τους ανανεώνατε τη σύμβαση, όπως σας ζητάγαμε τότε, μέσα σε έναν χρόνο θα είχε μηδενιστεί το πρόβλημα. Δεν το κάνατε. Γιατί θέλατε να τους εκδικηθείτε. Δεν το κάνανε.

Εν πάση περιπτώσει, τι κάνατε είναι το ερώτημα. Πού είναι αυτή η περιβόητη ψηφιακή επανάσταση που έχετε κάνει, που ό,τι βρήκατε έτοιμο στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το προχωρήσετε και καλά κάνατε. Εκεί, όμως, που δεν υπήρχαν υποδομές πέσατε μέσα στη μαύρη τρύπα. Δυόμισι χρόνια έχουν περάσει.

Δεύτερο μεγάλο επίτευγμα που κάνατε, η 13η σύνταξη. Θυμάστε τι μας λέγατε; «Ψίχουλα δίνετε προεκλογικά», «Ψίχουλα δίνετε στους συνταξιούχους», «Κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους». Είχαμε θεσπίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ περίπου στον προϋπολογισμό -και θεσμοθετήσει και ψηφίσει εδώ στη Βουλή- το οποίο κάθε άνοιξη να δίδεται στους συνταξιούχους. Δεν ήταν το ακριβές ποσό της 13ης σύνταξης; Αλήθεια είναι αυτό. Ήταν ισόποση της μιας επιπλέον σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, στα 2/3 για τους μεσαίους συνταξιούχους και ήταν η μισή σύνταξη για τους υψηλότερους.

Τι κάνατε εσείς που μας καταγγέλλατε ότι αυτά είναι ψίχουλα; Δεν προχωρήσατε, παρά τις δεσμεύσεις σας τις προεκλογικές, στη διατήρηση αυτού του μέτρου. Είπατε ψέματα στους ίδιους τους συνταξιούχους, ότι δήθεν ποτέ δεν το θεσμοθετήσαμε. Και όχι μόνο δεν πήρατε τα χρήματα αυτά έστω για να τα δώσετε, να τα κατευθύνετε σε κάποιες άλλες κοινωνικές ανάγκες, αλλά τα πήρατε για να τα βάλετε στη «μαύρη» τρύπα, στον «κουβά» της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, η οποία θα κοστίζει κάθε χρόνο στον ελληνικό λαό περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ.

Και έχετε το θράσος όταν σας ζητάμε να πάρετε μέτρα με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, για να στηριχθούν οι πολίτες που χειμάζονται, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, μας λέτε, «θα έχουμε πρόβλημα δημοσιονομικό». Για να ασκείτε την πολιτική σας, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, την πολιτική της εξυπηρέτησης των funds, τις πολιτικές σας σκοπιμότητες σε σχέση με τα εξοπλιστικά -που είναι υπέρογκο το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων όπως αναλύσαμε διεξοδικά στην προχθεσινή μας συζήτηση- για να κάνετε απευθείας αναθέσεις, είχατε λεφτά να δώσετε.

Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Χατζηδάκη, το εξής: Είναι πέντε δισεκατομμύρια οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί ή μήπως μεγάλωσε το ποσό; Γιατί αυτά που μετράγαμε ήταν για τους πρώτους δεκαοκτώ μήνες. Τους τελευταίους τέσσερις, πέντε μήνες δεν έχουμε μετρήσει. Μήπως ανέβηκε; Πόσα είναι; Για αυτά, όμως, είχατε λεφτά να δώσετε. Για την κοινωνία δεν έχετε. Δημοσιονομική εκτροπή θα γίνει.

Και, βεβαίως, να αναφερθώ και στο μεγάλο φιάσκο με το Συμβούλιο της Επικρατείας, που όρισε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές το καλοκαίρι του 2020 όχι μόνο των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, αλλά και των δώρων και των επικουρικών συντάξεων που είχαν κοπεί με νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012. Και αντί να συμμορφωθείτε στην απόφαση του ΣτΕ, περιορίσατε τις επιστροφές μόνο στις περικοπές για κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, ούτε ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δικαιώθηκαν δικαστικά. Όμως, εσείς δεν θέλατε να τους αποζημιώσετε, να εφαρμόσετε την απόφαση και το πήγατε και λίγο παρακάτω. Με νόμο απαγορεύσατε τη δικαστική διεκδίκηση των επιστροφών των περικοπών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι το κοινωνικό σας πρόσωπο. Αυτό είναι το πραγματικό κοινωνικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της αντίληψης Μητσοτάκη. Εγώ δεν θα λέω, κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν θα λέω μόνο Δεξιά γενικά. Είναι μια ξεχωριστή πολιτική αντίληψη που δοκιμάστηκε και το 1990-1993, δοκιμάζεται και το 2019-2022. Και είναι ένα κοινωνικό πρόσωπο ανάλγητο, είναι μια αντίληψη που θέλει το κράτος πελάτη ιδιωτικών συμφερόντων.

Αυτό το πρόσωπο, λοιπόν, βλέπουν σήμερα οι πολίτες και εξοργίζονται. Και εσείς τα έχετε χαμένα, επειδή δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την εικόνα και αυτή τη φορά το μιντιακό καθεστώς που έχετε καταφέρει αυτά τα δυόμιση χρόνια να στήσετε.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ, του δήθεν εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ: Ο ΕΦΚΑ από κτήμα και περιουσία των μετόχων του, δηλαδή των ασφαλισμένων του, γίνεται λάφυρο στα χέρια μιας κομματικής κάστας και χορηγός, βεβαίως, των δικών σας παιδιών, που είπα πιο πριν. Οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές του ΕΦΚΑ δύνανται να επιλέγονται με τριετή θητεία όχι μόνο από το δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα στελέχη του Δημοσίου, με χρόνια προϋπηρεσία και περγαμηνές, θα παραμερίζονται με ευκολία για να προσληφθούν οι ημέτεροι με διάτρητες διαδικασίες επιλογής. Οι προκηρύξεις θα διενεργούνται όχι από τον ΑΣΕΠ, αλλά με τη σύμπραξη του ΑΣΕΠ. Τα κριτήρια επιλογής θα είναι σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφικά, αφού θα καθορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ, στο οποίο, ως γνωστόν, ο εκάστοτε διορισμένος από την κυβέρνηση διοικητής έχει τη σχετική πλειοψηφία.

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, ένα μονοπρόσωπο διορισμένο Όργανο, θα αποφασίζει για τον ορισμό των προϊσταμένων. Η τραγική ειρωνεία; Αυτή η διάταξη έρχεται να ακυρώσει στην πράξη την περίφημη διαδικασία για τα επιτελικά στελέχη του Δημοσίου, που ψηφίστηκε μόλις πριν από ενάμιση χρόνο από εσάς για την επιλογή στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Με αυτή τη διάταξη, λοιπόν, δεν πλήττεται μονάχα ο ΕΦΚΑ, αλλά ανοίγει μια μεγάλη κερκόπορτα για την επέλαση του κομματικού κράτους σε όλο το Δημόσιο. Αυτό κάνετε. Και τα κομματικά στελέχη, οι γνωστοί, οι δήθεν άριστοι, με πτυχία ή χωρίς, θα κατακλύσουν τις επιτελικές θέσεις με πολυετείς συμβάσεις που θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση.

Αυτό το νομοσχέδιο, λοιπόν, είναι -να το πω αλλιώς- το διαβατήριο για το μεγάλο φαγοπότι του γαλάζιου κομματικού στρατού και των κρατικοδίαιτων ελίτ στο κράτος. Αυτό είναι.

Κλείνω, λέγοντας το εξής: Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεσμευόμαστε όχι απέναντι σε εσάς, αλλά απέναντι στον ελληνικό λαό. Εμείς δεν θα παίξουμε στο ίδιο γήπεδο που παίζετε εσείς. Οι προοδευτικές δυνάμεις στον τόπο πάντοτε θέλησαν, με μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουν συνθήκες αξιοκρατίας στο Δημόσιο. Και αυτό είναι το γήπεδο στο οποίο θα παίξουμε εμείς. Δεν θα παίξουμε στο γήπεδο της αναξιοκρατίας, στο γήπεδο του κομματικού κράτους. Δεσμευόμαστε για διαφάνεια, δεσμευόμαστε για λογοδοσία, δεσμευόμαστε για αξιοκρατία, δεσμευόμαστε για να σπάσουμε τον ομφάλιο λώρο σύνδεσης του κόμματος και του κράτους.

Δεσμευόμαστε, προφανώς, ότι αυτό το νομοσχέδιο θα το καταργήσουμε.

Θα το καταργήσουμε, φέρνοντας στη θέση του ένα νομοσχέδιο που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της κοινωνικής προστασίας, για ένα σύγχρονο, λειτουργικό ΕΦΚΑ στην υπηρεσία του πολίτη. Αυτή είναι μία από τις βασικές, αν θέλετε, ιδεολογικές μας διαφορές. Εμείς θέλουμε ένα κράτος ανθρώπινο και ισχυρό, δίπλα στον πολίτη. Εσείς θέλετε ένα κράτος κομματικό, ένα κράτος διεφθαρμένο, ένα κράτος όχι επιτελικό, αλλά επιλεκτικό, όπου επιλέγετε εσείς να υπάρχει και εν τέλει ένα κράτος -όπως αποδείχθηκε αυτά τα δυόμισι χρόνια- αναποτελεσματικό.

Στη θέση, λοιπόν, του δικού σας αναποτελεσματικού, διεφθαρμένου κομματικού, «επιτελικού» κράτους εμείς έχουμε όραμα να στήσουμε -και θα στήσουμε- το κοινωνικό, το ανθρώπινο, το δημοκρατικό κράτος με μια προοδευτική κυβέρνηση που όσο πιο γρήγορα έρθει στον τόπο, τόσο το καλύτερο και για το λαό και για τον τόπο.

Σας ευχαριστώ.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top