ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Αλ. Τσίπρας: H κυβέρνηση παραιτήθηκε από τη διαχείριση της πανδημίας, επενδύοντας στην ομερτά των ΜΜΕ και στη συνήθεια της απώλειας

Πρωτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του στον Πρωθυπουργό με θέμα «Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας;»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεώρησα χρέος μου να απευθύνω αυτήν την ερώτηση στην Ώρα του Πρωθυπουργού για την πορεία της πανδημίας, διότι θεωρώ-και νομίζω ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας- ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά αρνητική καμπή, διότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα είναι εξαιρετικά αρνητική εδώ και αρκετό καιρό, ιδίως μετά τον Αύγουστο. Και όσο πιο ανησυχητική είναι η πορεία της πανδημίας, δυστυχώς, όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα σε κρούσματα και θανάτους, τόσο περισσότερο οι έχοντες την κυβερνητική ευθύνη παύουν να συζητούν για τα ζητήματα αυτά. Και αυτή είναι μια μεγάλη αντίφαση.

Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου τριακόσιους συνανθρώπους μας στη χώρα μας, δηλαδή περίπου ένα μικρό χωριό κάθε εβδομάδα φεύγει. Και, από ό,τι βλέπουμε, η συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σαν έχει τελειώσει η υπόθεση της πανδημίας. Αποφάσισαν από μόνοι τους να σφυρίξουν τη λήξη.

Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε συνολικά από την αρχή της πανδημίας καταγράψει περίπου τετρακόσιες απώλειες. Και κάθε τρεις και λίγο –και σωστά, λέω εγώ- ενημερώνατε τη Βουλή για την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, θρηνούμε πάνω από 15.000 συμπολίτες μας και ξεπερνάμε συστηματικά το τελευταίο διάστημα σε ημερήσια κρούσματα, αλλά και σε θανάτους, χώρες που από την αρχή της πανδημίας ήταν το αρνητικό παράδειγμα. Και είναι σαν να μην τρέχει τίποτα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης παίζουμε κρυφτό. Κρύβεστε. Κρύβεστε για να κρύψετε προφανώς την παταγώδη αποτυχία σας. Όμως, στην προσπάθειά σας να κρυφτείτε εσείς, κρύβετε την αλήθεια από τον δημόσιο διάλογο. Κρύβετε την αλήθεια και τον κίνδυνο από τους πολίτες και αυτό είναι το σημαντικότερο και δημιουργείται ένα κλίμα χαλαρότητας απέναντι στον κίνδυνο της απώλειας ζωής.

Η σημερινή, λοιπόν, πρωτοβουλία μου για να συζητήσουμε στην Ώρα του Πρωθυπουργού την πορεία της πανδημίας ευελπιστώ να αποτελέσει ένα ξυπνητήρι απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει παραιτηθεί από το καθήκον της τουλάχιστον να λέει την αλήθεια στους πολίτες και, φυσικά, να προστατεύει τις ζωές τους. Και ευελπιστώ να είναι και μια αφορμή για να ειπωθούν αλήθειες και να δοθούν εξηγήσεις, γιατί τα πράγματα είναι και πάλι πολύ δύσκολα. Μπορεί να υπάρχει μια θετική προοπτική μεσομακροπρόθεσμα, αλλά έχουμε μπροστά μας έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.https://www.youtube.com/embed/wfReR039-Tg?rel=0

Η χώρα μας, λοιπόν, από τις αρχές Αυγούστου έχει ξεπεράσει σε θανάτους ανά εκατομμύριο χώρες που βίωσαν την υγειονομική καταστροφή, όπως η Ιταλία, η Ινδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο. Θυμάστε η Σουηδία ήταν το αρνητικό παράδειγμα, διότι μια χώρα με απολύτως συγκρίσιμο πληθυσμό με αυτόν της δικής μας χώρας ξεκίνησε στη λογική του ότι δεν παίρνουμε αυστηρά μέτρα. Και ήταν το αρνητικό παράδειγμα. Κοιτάξτε τώρα εδώ αυτήν την πορεία -δεν ξέρω αν έχετε τη δυνατότητα να το δείτε προφανώς, θα τα έχετε δει τα διαγράμματα- πού βρίσκεται η πορεία της χώρας μας σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία σε θανάτους, ημερήσιους θανάτους, ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Η απόκλιση είναι τρομακτική. Το καταθέτω στα Πρακτικά για να το μελετήσετε. Άλλωστε, είναι πίνακες που έχουν δημοσιευθεί και στους FinancialTimes και προφανώς τους έχετε μελετήσει, τους έχετε δει.

Να συγκρίνουμε με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Μάλτα; Να συγκρίνουμε με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Διπλάσιος ο δείκτης και η απόσταση της χώρας μας, ιδίως –επαναλαμβάνω- από τον Αύγουστο και μετά, όπου οι δείκτες σε εμάς παίρνουν την ανηφόρα, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χώρες δείχνουν να είναι σταθεροποιημένοι. Καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.

Και την ίδια στιγμή, ο κρίσιμος για τους επιδημιολογικούς δείκτες δείκτης, ο κρίσιμος δείκτης, αυτός της μεταδοτικότητας παραμένει πάνω από τη μονάδα. Το γεγονός αυτό θεωρείται ιδιαίτερα αρνητικό, καθώς δείχνει ότι ένας μολυσμένος από τον κορωνοϊό μολύνει επίσης άλλον έναν και έτσι η πανδημία δεν θα καμφθεί. Κι όλα αυτά πριν δούμε και την επίπτωση της απόφασής σας να σφυρίξετε τη λήξη. Αναφέρομαι στην κυβερνητική απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση των μέτρων στην εστίαση για τους εμβολιασμένους, πριν δούμε τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η απόφαση.

Τα νοσοκομεία, παρά την υγειονομική κρίση που βιώνουμε εν τω μεταξύ, παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς καμία σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης, με αρνητικό ισοζύγιο στις προσλήψεις-αποχωρήσεις γιατρών, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών.

Και την ίδια στιγμή, ο βασικός στόχος –γιατί εκεί βάλατε όλα τα αυγά, με την καλή έννοια το λέω, στο καλάθι του εμβολιασμού- που ήταν η δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό δείχνει να εγκαταλείπεται ως στόχος.

Και τα νούμερα είναι αμείλικτα. Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε εμβολιαστική κάλυψη. Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, όλοι είναι πάνω από μας. Εμείς είμαστε εικοστοί-δέκατοι ένατοι, συγκρινόμαστε με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στην εμβολιαστική κάλυψη, έχοντας εμβολιαστεί πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Καταθέτω τον σχετικό πίνακα για τα Πρακτικά.

Άλλες χώρες, παραδείγματος χάρη, η Πορτογαλία, η οποία μοιάζει περισσότερο πληθυσμιακά με εμάς, έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη και χωρίς σκληρά μέτρα υποχρεωτικότητας και στέρησης εργασίας, μισθού. Όμως, έπεισε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας τους πολίτες να προχωρήσουν μαζικά στον εμβολιασμό, σε ποσοστό 88%, προφανώς διότι είχε αξιοπιστία ο λόγος τους.

Κάτι φταίει λοιπόν εδώ! Περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας άνω των 50 δεν έχει κάνει ούτε μία δόση. Ένας στους τέσσερις άνω των 80, οι πιο ευάλωτοι δηλαδή που αν νοσήσουν, μπορεί να βρεθούν στις ΜΕΘ και να χάσουν τη ζωή τους, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Τα ποσοστά εμβολιασμού στους νέους και στους ανήλικους παραμένουν πολύ χαμηλά, ενώ το επίπεδο εμβολιασμού των χαμηλότερων εκπαιδευτικών στρωμάτων, όπως και των αγροτικών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, είναι αισθητά χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε; Το κλίμα της καμπάνιας, στους νέους ανθρώπους ιδίως, ήταν «εμβολιαστείτε, για να πάρετε 150 ευρώ», «εμβολιαστείτε για να πάρετε gigabites», «εμβολιαστείτε για να πάτε διακοπές». Το κλίμα λοιπόν δεν ήταν «εμβολιαστείτε για να σώσετε τη ζωή σας».

Τα σχολεία ξανάνοιξαν για δεύτερη φορά, όπως ακριβώς έκλεισαν, με τους 25 και 30 μαθητές στριμωγμένους ανά τάξη και πάνω από τέσσερις χιλιάδες κρούσματα καταγράφηκαν την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη. Με λίγα λόγια, έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των ανηλίκων που νοσούν. Κι αυτό είναι ένας κρίσιμος δείκτης. Έχει φτάσει στο 14%, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στο 7%. Καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα λοιπόν συζητάμε σήμερα. Και το μεγάλο και το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα «γιατί;» ή πιο σωστά, θα έλεγα εγώ, «γιατί πάλι;». Γιατί μετά από τόσους μήνες lock down, το σκληρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μακρύτερο και το πιο ατελέσφορο, με τόση διεθνή εμπειρία που έχουμε συλλέξει πια, 20 μήνες ζούμε μέσα σε συνθήκες πανδημίας, διεθνή εμπειρία για τη συμπεριφορά του ιού, γιατί να είμαστε ξανά όχι στο χείλος, αλλά μέσα στον γκρεμό;

Από τη δική μας πλευρά, η απάντηση είναι απλή. Γιατί από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας. Κι όταν είδατε ότι η πανδημία δεν τελειώνει με φιέστες και εξαγγελίες, αλλά θέλει σχέδιο και δουλειά σε βάθος, απλά παραιτηθήκατε. Πετάξατε «λευκή πετσέτα» και είπατε: «Δεν βαριέσαι, αφού αξιοποιήσαμε την πανδημία για να μπουκώσουμε με κρατικό χρήμα τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κανείς δεν θα ασχοληθεί με την αποτυχία μας. Θα υπάρχει εκεί η αποτυχία, θα την βιώνουν οι πολίτες, αλλά δεν θα την βλέπουν στους δέκτες τους τηλεοπτικούς.».

Και αφήσατε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά. Και, ξέρετε, είναι τόσο προκλητικά εμφανές αυτό, που πλέον το λένε ακόμα και τα δικά σας στελέχη, άλλο που δεν το βλέπουμε στις ειδήσεις, στις εφημερίδες, στα sites, που πήραν εκατομμύρια δήθεν για καμπάνια για τον εμβολιασμό και για την κρισιμότητα του κορωνοϊού. Εκεί δεν τα διαβάζουμε.

Όμως, τα λένε ακόμα και οι ευρωβουλευτές σας, ο κ. Κύρτσος. Έχετε ακούσει τι δήλωσε ο κ. Κύρτσος, κύριε Μητσοτάκη, το σχετικό tweet που έκανε; Έγραψε: «Πεθαίνουν τριακόσιοι την εβδομάδα και είναι σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Θα χάναμε λιγότερους από τους μισούς, εάν βελτιώναμε την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης;». Δεν τα λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτά. Ο κ. Κύρτσος, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τα λέει.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ψάχνουμε να δούμε τι λένε τα στελέχη σας, γιατί τη μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας σας την κάνατε εσείς ο ίδιος, κύριε Μητσοτάκη, ξηλώνοντας σύσσωμη την dreamteam της συμφοράς, που δήθεν θα νικούσε και μάλιστα δύο φορές νίκησε την πανδημία και τον ιό. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε, πριν απαντήσει για τα διπλά βιβλία. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας ανασχηματίστηκε. Ο υπουργός Υγείας πήγε για τον τουρισμό. Ο υφυπουργός Υγείας και κοντινός σας συνεργάτης καρατομήθηκε κι αυτός.

Και το ερώτημα είναι: Πώς αλλάζεις μια ομάδα που κερδίζει, που τα έχει κάνει τόσο καλά, που νίκησε δύο φορές τον κορωνοϊό; Δεν την αλλάζεις. Την αλλάζεις και μάλιστα από πάνω μέχρι κάτω, όταν αυτή η ομάδα σε οδηγεί από ήττα σε ήττα, όταν είναι μια ομάδα που καταρρέει.

Και τι κάνατε; Τι κάνατε, όταν αλλάξατε την ομάδα; Τοποθετήσατε στη θέση του υπουργού τον κ. Πλεύρη. Προσωπικά μου είναι συμπαθής ο άνθρωπος, αλλά οι απόψεις του είναι γνωστές. Και οι ακραίες απόψεις του στο πολιτικό φάσμα -προέρχεται από τον χώρο της ακροδεξιάς-, αλλά και οι απόψεις του παλαιότερα για τον εμβολιασμό. Γιατί, λοιπόν, τοποθετήσατε εκεί τον κ. Πλεύρη; Μήπως επειδή είναι ειδικός, μας πουλήσατε κι αυτό το παραμύθι; Ξέρετε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει την ιδιαιτερότητα να έχει έναν δικηγόρο υπουργό Υγείας και έναν γιατρό υπουργό Δικαιοσύνης!

Δεν είναι ειδικός ο κ. Πλεύρης! Τον τοποθετήσατε εκεί για έναν και μοναδικό σκοπό: Για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών. Διότι προέρχονται από την ίδια πολιτική μήτρα, της ακροδεξιάς! Γι’ αυτό βάλατε εκεί και τον κ. Πλεύρη! Και για να παρακάμψετε με μεγαλύτερη ευκολία τους επιστήμονες σφυρίζοντας τη λήξη της πανδημίας με απόφαση κυβερνητική.

Αλήθεια, μια και είπα επιστήμονες, τι απέγινε αυτή η περιβόητη επιτροπή των εμπειρογνωμόνων; Τους ρωτάτε καθόλου όταν παίρνετε αποφάσεις; Συνεδριάζουν; Αποφασίζουν; Γνωμοδοτούν; Στην αρχή της πανδημίας δηλώνατε σε όλους τους τόνους ότι οι εισηγήσεις αυτής της επιτροπής είναι το «ευαγγέλιό σας». Τώρα τι έγινε; Τους παραμερίσατε και αυτούς, γιατί πλέον μάλλον σας είναι δυσάρεστοι. Και τελικά, αφού αντικαταστάθηκε όλος αυτός ο μηχανισμός, το ερώτημα είναι ποιος παίρνει τις αποφάσεις για την πανδημία. Ποιος αποφάσισε τα μέτρα απελευθέρωσης ουσιαστικά που ανακοινώθηκαν πριν μερικές βδομάδες; Ποιος επιστημονικά αρμόδιος ερωτήθηκε και συναίνεσε σε αυτές τις αποφάσεις; Διότι έχουμε πληθώρα δηλώσεων επιστημόνων που εκφράζουν από έντονη ανησυχία έως ανοιχτή διαφωνία. Δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί να πούμε αν είναι λάθος ή σωστό. Σας ρωτώ ποιος εισηγήθηκε και αν υπάρχει κάποια έγκριση.

Επίσης, σας ρωτώ ποιος σχεδιάζει -αυτό είναι ένα δεύτερο κρίσιμο ερώτημα- και υλοποιεί τη στρατηγική για τον εμβολιασμό. Σήμερα έχουμε εξίμισι εκατομμύρια δόσεις και ενώ έχει ξεκινήσει η τρίτη δόση, είναι πάνω από τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει την πρώτη. Άρα, έχουμε εξίμισι εκατομμύρια δόσεις αδιάθετες, την ώρα που η Κυβέρνησή σας μιλά για πανδημία ανεμβολίαστων και αναπαράγει διαρκώς τη θεωρία της ατομικής ευθύνης. Πότε, όμως, θα μιλήσουμε για τις δικές σας ευθύνες; Πότε; Πότε θα αναλάβετε εσείς προσωπικά μία ευθύνη;

Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη σας να κάνετε μια σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης, για τη σημασία και την αξία του εμβολιασμού για την προστασία της ζωής και όχι για να αντιμετωπίσετε την καμπάνια ως ευκαιρία και ως όχημα εξαγοράς μέσων μαζικής ενημέρωσης για την αποθέωσή σας;

Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη σας να απομονώσετε τους κήρυκες του αντιεμβολιασμού με τα fakenews που αναπαράγουν, ενώ εσείς τους μοιράζετε χρήμα, επειδή οι εκπομπές τους προβάλλονται σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης φίλων σας που διατρανώνουν ότι ο ιός είναι απάτη και μασονική σκευωρία για τη μείωση του πληθυσμού; Τα έχετε υπόψη σας αυτά;

Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη που έχει μια κυβέρνηση να είναι σε εγρήγορση, να μην καλλιεργεί τον εφησυχασμό στους πολίτες, να λέει την αλήθεια για τους κινδύνους, όπως και να λέει την αλήθεια για το ότι ο ιός ακουμπά και τους εμβολιασμένους; Δεν υπογράφουμε συμβόλαιο με την κανονικότητα, όταν εμβολιαζόμαστε. Κι εσείς το ονομάσατε «Επιχείρηση Ελευθερία»! Πρέπει να συνεχίσουμε και οι εμβολιασμένοι να τηρούμε τα μέτρα και τις προφυλάξεις. Άλλωστε, βλέποντας κάθε μέρα τα στατιστικά που ανακοινώνετε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 12%, 13%, 14% -να με διορθώσετε αν κάνω λάθος- από αυτούς που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις.

Όμως, εσείς μέσα στον επικοινωνιακό σας παροξυσμό αναδείξατε το εμβόλιο ως λύση για όλα και στερήσατε αξιοπιστία από την ίδια την εμβολιαστική διαδικασία. Κανένας επιστήμονας στον πλανήτη δεν λέει ότι με το εμβόλιο τελειώσαμε. Οι μόνοι που το είπατε ήσασταν εσείς, για να πετάξετε από πάνω σας την ευθύνη για όλα τα υπόλοιπα που έχετε χρέος να κάνετε ως κυβέρνηση. Και δεν είναι ότι πιαστήκατε εξαπίνης. Αυτή η υπόθεση είναι είκοσι μήνες τώρα!

Επίσης, το κάνατε για να πετάξετε από πάνω σας την ευθύνη που έχει μια κυβέρνηση να προσφέρει σοβαρές υποδομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ειδικά στον καιρό της πανδημίας που φάνηκε ότι η μεταρρύθμισή μας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν ήταν απλά πρωτοπόρα, αλλά απολύτως ζωτικής σημασίας τότε που τη χλευάζατε πριν από τέσσερα χρόνια. Κι εσείς με την εμμονή σας επιλέξατε σε αυτές τις συνθήκες οι τοπικές μονάδες υγείας να αφεθούν στην πλήρη εγκατάλειψή τους μέχρι να λήξει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Βεβαίως, αφού είχατε προφανή σχέδιο και στόχο εξαρχής να τις καταργήσετε.

Να μιλήσουμε, λοιπόν, για την ευθύνη που έχει μια κυβέρνηση να καταστήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας τείχος ασφάλειας για τους πολίτες και όχι μαύρη τρύπα. Το ΕΣΥ επί των ημερών σας δεν είναι μόνο υποστελεχωμένο, αλλά πλέον είναι και υπερχρεωμένο, διότι σε καιρό πανδημίας μειώσατε την τακτική χρηματοδότηση για το 2021 και τη διατηρείτε χαμηλή και για το 2022. Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε ενάμιση χρόνο. Από 344 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2019 πήγαν σε 927 εκατομμύρια τον Ιούλη του 2021. Αυτά είναι δικά σας στοιχεία στον προϋπολογισμό.

Αφού αφήσατε, λοιπόν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να σκάσει οργανωτικά, τώρα πάτε να το εξοντώσετε και οικονομικά. Και όπως φαίνεται, λοιπόν, συνεχίζετε να πορεύεστε θεωρώντας ότι αυτή η υπόθεση της πανδημίας είναι μια παροδική μπόρα που δεν απαιτεί μακροπρόθεσμη και γενναία επένδυση στο δημόσιο σύστημα.

Ακόμη, όμως, και στο ευτυχέστερο σενάριο, να υποχωρήσει δηλαδή πλήρως και σύντομα η πανδημία, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του συστήματος υγείας θα είναι πολύ πιο αυξημένες απ’ ό,τι παλιότερα, ακριβώς επειδή η μονοθεματική λειτουργία του ΕΣΥ εδώ και ενάμιση χρόνο τώρα έχει δημιουργήσει ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες.

Κι έρχομαι σε ένα, επίσης, κρίσιμο θέμα. Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες του ιού είναι οι ζωές που χάνονται από άλλα αίτια και όχι από τον κορωνοϊό, γιατί το σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί, αλλά και γιατί αποφασίσατε να μετατρέψετε τα νοσοκομεία σε αποκλειστικής COVID περίθαλψης, αυτό που ονομάζουν οι υγειονομικοί «covidοποίηση» των νοσοκομείων μας. Στο πρώτο δεκάμηνο της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν 3,9 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις σε τακτικά εξωτερικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, 2,3 εκατομμύρια λιγότερες στα κέντρα υγείας και 108.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο. Από αυτές τις 108.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις, πιστεύετε ότι ήταν όλες μη αναγκαίες, μη επείγουσες;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και 20 μήνες ανέστειλε σε μεγάλο βαθμό την τακτική του λειτουργία. Ενισχύθηκε, βεβαίως, ο ιδιωτικός τομέας ως παράπλευρη απώλεια, αυξάνοντας υπερβολικά την ιδιωτική δαπάνη υγείας και αφήνοντας χωρίς συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα ασθενείς που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν υπηρεσίες εκτός του ΕΣΥ. Και αυτό σε μια χώρα που ήδη είχε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιωτικών δαπανών υγείας στον κόσμο. Το 40% των συνολικών δαπανών υγείας είναι σε ιδιωτικές δαπάνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει -εντός εισαγωγικών θα το πω- «παράπλευρες απώλειες», όπως είναι η τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας.

Όμως, κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Κανείς δεν μιλάει για την πλεονάζουσα θνησιμότητα. Μόνο τους νεκρούς από τον covid μετράμε! Οι άλλες δεν είναι ανθρώπινες ζωές; Έχουμε οκτώ χιλιάδες τετρακόσιους παραπάνω θανάτους το 2020, πέρα απ’ αυτούς από τον covid, σε σχέση με τον μέσο όρο των θανάτων που έχει η χώρα την πενταετία 2015-2019. Τι σημαίνει αυτό με τους επιπρόσθετους θανάτους στην Ελλάδα; Διότι θα πείτε ότι ήταν μία παράπλευρη απώλεια της πανδημίας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Για δείτε στην Ευρώπη! Οι επιπρόσθετοι θάνατοι στην Ελλάδα που δεν αποδίδονται στον covid είναι υπερδιπλάσιοι στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι 45,2% στην Ελλάδα έναντι του 20% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρα, κάτι δεν πάει καλά! Κάτι δεν κάνετε καλά είκοσι μήνες τώρα! Αυτά τα στοιχεία που σας λέω, τα αδιάψευστα στατιστικά στοιχεία, αντικατοπτρίζουν μία πραγματικότητα που εσείς θέλετε να την ωραιοποιήσετε! Όμως, είναι τραγική αυτή η πραγματικότητα, ακόμα και αν δεν παρουσιάζεται στα δελτία των ειδήσεων!

Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν θα κουραστούμε, κύριε Μητσοτάκη και κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, να φωνάζουμε ότι πρέπει να αλλάξετε ρότα. Πρέπει να σταματήσετε να κρύβετε την τραγωδία των απωλειών της ανθρώπινης ζωής κάτω από το χαλί, επενδύοντας στην ομερτά των ΜΜΕ και στη συνήθεια της απώλειας. Είναι τραγικό αυτό. Όμως, αυτό κάνετε. Το τι πρέπει να γίνει το γνωρίζουμε. Δεν είμαστε πια σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά. Η διεθνής πρακτική είναι πλέον πλούσια και πρέπει έστω και τώρα να αλλάξουμε πορεία, για να μη χαθούν άδικα και άλλες ζωές.

Επομένως, πέρα από την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού εγχειρήματος, επιβάλλεται η υιοθέτηση μιας νέας υγειονομικής στρατηγικής η οποία οφείλει να ενσωματώνει επαρκή επιδημιολογική επιτήρηση με εκτεταμένο testing και έγκαιρη ανίχνευση, ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων, οργανωμένη προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων και κατ’ οίκον φροντίδα με εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και υπηρεσιών δημόσιας υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων και της αυτοδιοίκησης, γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα, στοχευμένη και πειστική ενημέρωση των πολιτών από τους επαγγελματίες υγείας και τα επιστημονικά τους όργανα, πλήρη αξιοποίηση της αγωγής υγείας στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας και κοινωνικής συναναστροφής. Όσο περισσότεροι έρθουν σε επαφή με την έγκυρη επιστημονική πληροφορία, τόσο αποδοτικότερα θα αντιμετωπισθεί η αμφιβολία, η ανασφάλεια και η άρνηση.

Χρειάζεται προστασία, επίσης, του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την «covidοποίηση» και αξιόπιστη κάλυψη όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών των πολιτών.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα έστω και τώρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων, με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα. Δεν γίνεται να συνεχίζουμε να κλείνουμε τα μάτια και χιλιάδες οικογένειες κάθε μεσημέρι να τρέμει το φυλλοκάρδι τους όταν τα παιδιά γυρνούν από το σχολείο.

Τέλος, θα πω κι άλλη μία κρίσιμη παράμετρο που αφορά την αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που μπορούν να σώσουν ζωές. Μέχρι πρόσφατα το αρνιόσασταν. Όμως, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, ακόμα και τώρα που με τεράστια καθυστέρηση το αποδεχτήκατε, η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυτά δεν επαρκούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε μόλις πρόσφατα 220.000 μονοκλωνικών για περίπου 448 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα περίπου5.000απ’ αυτά αναλογούν στην Ελλάδα.

Συνεπώς, είναι αναγκαίες και οι πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλλαγή του διεθνούς πλαισίου στη φαρμακευτική πολιτική, για την άρση της πατέντας που είπαμε για τα εμβόλια, τώρα και για το φάρμακο, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες και να φτάσουν έγκαιρα τα όπλα της επιστήμης, είτε το εμβόλιο, είτε το φάρμακο, ταχύτερα και μαζικότερα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνω λέγοντας ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στα θέματα της πανδημίας από την πρώτη στιγμή ήταν στάση ευθύνης με μοναδικό κριτήριο την ασφάλεια και την υγεία κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Καταθέσαμε προτάσεις, βάλαμε πλάτη σε κρίσιμες αποφάσεις και επιλογές –δεν ήταν αυτονόητο- συνομιλήσαμε και συνομιλούμε διαρκώς με την επιστημονική κοινότητα και τον κόσμο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, ώστε αυτές οι προτάσεις να είναι συγκεκριμένες, επεξεργασμένες και άμεσα εφαρμόσιμες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Είναι, όμως, ταυτόχρονα και ηθική μας υποχρέωση να κάνουμε σκληρή και αυστηρή κριτική σε μία Κυβέρνηση και σε έναν πρωθυπουργό που έχουν επιλέξει τον δρόμο της συνειδητής απάθειας απέναντι στην πανδημία, σε μία κυβέρνηση και σε έναν πρωθυπουργό που λίγο πολύ λένε στους πολίτες «Εσείς έχετε την ευθύνη. Κόψτε τον λαιμό σας» και ποντάρουν, επαναλαμβάνω, στη συνήθεια της απώλειας, στον διχασμό πολλές φορές, στον φόβο και την ανασφάλεια, που όμως οι ίδιοι τροφοδοτούν.

Η χώρα, όμως, δεν κυβερνάται σε προσομοίωση. Δεν είναι κοινωνικό πείραμα οι ζωές 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Μητσοτάκη και κύριοι υπουργοί, σας καλώ να συνέλθετε και να πάρετε μέτρα εδώ και τώρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές!

Δεν σας κάνω αντιπολίτευση. Σας κάνω έκκληση να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να πάψετε να αντιμετωπίζετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πατρίδα με όρους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Βάλτε, επιτέλους, την πραγματική επιβίωση των πολιτών αυτής της χώρας πάνω από τη δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση!


Δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του στον Πρωθυπουργό με θέμα «Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας;»

Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για συγκρότηση, όταν έκανε την πιο ασυνάρτητη και ασυγκρότητη ομιλία, που τον έχω δει από τότε που ανέλαβε τη θέση του Πρωθυπουργού.

Είναι κρίμα. Και είναι κρίμα, γιατί σας δόθηκε μια ευκαιρία σήμερα να κάνετε μια αυτοκριτική, να παραδεχθείτε λάθη και παραλείψεις, να δείτε το πρόβλημα, να πείτε αλήθεια στον ελληνικό λαό και να καλέσετε την αντιπολίτευση σε μία συστράτευση για την αντιμετώπιση του κοινού κινδύνου. Και εσείς ήλθατε εδώ –αλήθεια, η “Ομάδα Αλήθειας” σας φτιάχνει τις ομιλίες σας; Με τι επιχειρήματα; Με τι επιχειρήματα μας αντικρούσατε;

Στοχευμένες παρατηρήσεις, πολύ συγκεκριμένες κριτικές και προτάσεις. Ασυνάρτητες κατηγορίες, συλλήβδην έναντι της αντιπολίτευσης, καμία ευθύνη δική σας, όλες τις ευθύνες η Αντιπολίτευση. Και είναι θράσος, διότι πριν από λίγες εβδομάδες ήσασταν κεντρικός ομιλητής στη Βαλένθια στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος Ισπανίας, όπου ο Πάμπλο Κασάντο, ηγέτης εκεί του Λαϊκού Κόμματος της Δεξιάς ηγείται μιας αντιπολίτευσης –τα γνωρίζετε αυτά- που στις περιφερειακές εκλογές για να κερδίσει την περιφέρεια της Μαδρίτης η εκλεκτή του, η Ισαβέλ Ντίας –κάτι αντίστοιχο μεταξύ Βορίδη ή Γεωργιάδη και κ. Πλεύρη που είναι δεξιά σας και λίγο από Μπογδάνο- έβγαινε και κατηγορούσε την κυβέρνηση Σάντσεθ για τον εμβολιασμό, για το lock down και είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει κίνημα αντίστασης απέναντι στα μέτρα τα οποία έπαιρνε η Κυβέρνηση στην Ισπανία. Βγήκατε, λοιπόν, εκεί και του είπατε: «Συγχαρητήρια, αντιστάσου απέναντι στον λαϊκισμό». Και έρχεσθε εσείς εδώ και απευθύνεστε στην Αντιπολίτευση στην Ελλάδα που από την πρώτη στιγμή στήριξε τα πιο σκληρά lock down, που από την πρώτη στιγμή στήριξε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που από την πρώτη στιγμή στήριξε τον εμβολιασμό, που στήριξε ακόμη και στοιχειώδεις ελευθερίες -δεν ήταν αυτονόητο αυτό- να καταργηθούν προσωρινά.

Κι έρχεστε και μας κατηγορείτε εμάς ότι δεν βάλαμε πλάτη. Εμείς που ήρθαμε έναν χρόνο πριν και σας είπαμε: «Ελάτε να κάνουμε μια σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ελάτε να βάλουμε κοινή υπουργό Υγείας, ελάτε να κάνουμε κοινά βήματα». Εσείς τα αρνηθήκατε όλα και έρχεσθε τώρα εσείς εδώ να εγκαλέσετε εμάς! Σε ποια χώρα ζείτε, κύριε Μητσοτάκη; Είστε πρωθυπουργός αυτούς τους 20 μήνες. Είστε πρωθυπουργός, έχετε κάποια ευθύνη; Δεν έχει να κάνει σε τίποτα το γεγονός ότι δεν έχετε καταφέρει να πείσετε με την αξιοπιστία που έχετε εσείς ο ίδιος και η κυβέρνησή σας;

Η Πορτογαλία πέτυχε 88% εμβολιασμό, η Ισπανία παρά αυτήν τη χυδαία αντιπολίτευση της Δεξιάς έχει μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού και για σας εδώ φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θέλετε να δούμε; Πείτε μας, έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές σας; Πείτε μας!

Γιατί αναφέρεστε διαρκώς στον ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε μπροστά -ναι!- και κάνει καμπάνια με όσα μέσα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ -δεν έχει πολλά μέσα, τον 105,5 Στο Κόκκινο έχει, την Αυγή έχει- υπέρ του εμβολιασμού, όπως μπορεί! Δεν έχει 41.000.000 ευρώ από το κρατικό ταμείο ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει καμπάνια!

Αντί, λοιπόν, να έρθετε και να κάνετε έναν απολογισμό και να μας πείτε τι πέτυχε αυτή η καμπάνια, πόσο στοχευμένη ήταν, ποιους έπεισε, έρχεστε και κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Είστε αδιόρθωτος, κύριε Μητσοτάκη.

Εσείς δεν ήσασταν αυτός που έλεγε ότι αρχές του ’21 διανύουμε το τελευταίο μίλι για την ελευθερία; Δώστε μια απάντηση στον ελληνικό λαό γιατί αυτό το μίλι έχει γίνει ατελείωτος Γολγοθάς; Δεν έχετε καμία ευθύνη; Έχετε δίπλα σας τον κ. Πλεύρη. Δεν θα αναφερθώ ούτε στην πολιτική του μήτρα, ούτε στις πολιτικές του παρακαταθήκες, τις απόψεις, ούτε στις δηλώσεις του από το παλιό παρελθόν. Θα αναφερθώ σ’ αυτά που έλεγε τον Ιούλιο ως βουλευτής και κεντρικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, της κυβερνητικής παράταξης, για τον εμβολιασμό, ότι «τα εμβόλια τα έχουμε, τους στόχους θα τους πιάναμε, τώρα αν δεν θέλει ο πολίτης να εμβολιαστεί, με συγχωρείτε, δεν μπορείτε να βάλετε ότι φταίει η Κυβέρνηση, θα έφταιγε αν δεν είχε τα εμβόλια. Εάν δεν θέλει να εμβολιαστεί ο πολίτης, είναι δική μου ευθύνη να τον πείσω; Ή ο ίδιος είναι ευθύνη του να πάει να εμβολιαστεί»; Έλεγε ότι δεν αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες για τους εμβολιασμούς και τον κάνατε υπουργό! Κι έρχεστε εδώ και αναφέρεστε διαρκώς σε εμάς;

Και από ό,τι είδα, πάνω από το απαξιωτικό σας ύφος ότι δήθεν εμείς δεν ξέρουμε, ότι «θα μας πείτε για τους δείκτες, να με ενημερώσουν …» -δήθεν εμένα, εσείς είστε πάρα πολύ ειδικός!- έρχεστε εδώ και λέτε πράγματα για τα οποία με κατηγορείτε για άλλη μια φορά ότι δεν έχω στοιχεία.

Είναι η πολλοστή φορά που το κάνετε και για πολλοστή φορά πιάνεστε αδιάβαστος, διότι το ζήτημα της υπερβάλλουσας θνητότητας είναι ένα υπαρκτό ζήτημα και υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο μέσα στο 2021 έχει μεγεθυνθεί. Εδώ θα σας δώσω τα στοιχεία για το 2020, με βάση το υπουργείο Εσωτερικών. Τα γνωρίζετε τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών;

Αφήστε τώρα που μας κάνετε τον ειδικό! Αφήστε που μας κάνετε τον ειδικό! Είστε και αδαής, δεν γνωρίζετε τα στοιχεία! Είστε αλαζόνας. Έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο! Σταματήστε επιτέλους να κουνάτε το δάχτυλο. Έχετε ευθύνη. Έχετε 15.000 νεκρούς στην πλάτη σας. Σταματήστε να κουνάτε το δάχτυλο.

Κύριε Μητσοτάκη, δεν ήταν επιθυμία μου να κάνουμε σήμερα μια αντιπαράθεση με κορόνες, αλλά με στοιχεία, με επιχειρήματα, με θέσεις. Κύριε Πρόεδρε, αν παρεκτράπην, ζητώ να σβηστούν από τα Πρακτικά οι χαρακτηρισμοί.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών λένε το εξής: Είχαμε 121.183 θανάτους το 2015, 118.000 το 2016, 124.000 το 2017, 120.000 το 2018, 124.000 το 2019, 135.000 το 2020.Πόσοι ήταν οι νεκροί από τον κορωνοϊό το 2020;Πόσοι ήταν οι νεκροί από τον κορωνοϊό; Ήταν 8.500 παραπάνω, λοιπόν, θάνατοι από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας -αυτό σας είπα- το 2020. Πού οφείλονται αυτοί; Πού οφείλεται αυτή η υπερβάλλουσα θνητότητα; Κρατήστε τα στοιχεία για τα Πρακτικά. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να τσακωνόμαστε πάνω από νούμερα. Να δούμε τις αιτίες, να εντοπίσουμε το πρόβλημα.

Σας κατέθεσα, επίσης, ότι η υπερβάλλουσα θνητότητα από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών την περίοδο του covid στην Ελλάδα είναι 40%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι 20%. Άρα, κάπου υπάρχει πρόβλημα. Είναι η covidοποίηση των νοσοκομείων. Είναι το γεγονός ότι 108.000 χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερες έγιναν μέσα στους πρώτους δέκα μήνες της πανδημίας. Τι δεν καταλαβαίνετε από αυτό; Τι παράλογο σας λέω;

Αντί, λοιπόν, να σκύψετε στο πρόβλημα, έρχεστε εδώ με μοναδική διάθεση να κάνετε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση και μάλιστα, με έναν τρόπο αλαζονικό, που δεν συνάδει με τη θέση σας.

Σας ρώτησα και δεν απαντήσετε: Ποιος σας έδωσε τη συμβουλή ή ποιος ενέκρινε τον σχεδιασμό σας;

Εγώ, κύριε Μητσοτάκη, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, δεν είμαι ούτε λοιμωξιολόγος ούτε επιδημιολόγος. Δεν θα τοποθετηθώ εγώ στο αν επιδημιολογικά είναι ορθή ή λάθος μια απόφαση. Όμως, από την αρχή της πανδημίας ακολουθήσατε ένα σωστό δόγμα: Ακούμε τους ειδικούς. Και εμείς είπαμε ότι και εμείς τους ειδικούς ακούμε, ό,τι πουν οι ειδικοί.

Σήμερα, λοιπόν, σας ρωτώ πού είναι οι ειδικοί και τι λένε οι ειδικοί. Διότι εδώ έχω μια σειρά από δηλώσεις -δεν θα μπω στον κόπο να σας τις διαβάσω- μιας σειράς σοβαρών, εν πάση περιπτώσει, ανθρώπων επιδημιολόγων, γιατρών, των οποίων ο λόγος έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη δημοσιότητα και βαρύτητα όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως ο κ. Σαρηγιάννης, ο κ. Καπραβέλος, η κ. Φούκα, ακόμα και η κ. Παγώνη μιλάνε για πείραμα και για ρίσκο. Δεν τα λέω εγώ αυτά. Καταθέτω στα Πρακτικά τις δηλώσεις τους.Δεν μπαίνω στον κόπο να σας τα διαβάσω mot à mot.

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, το κρίσιμο ερώτημα είναι: Έχετε κάποιο σχέδιο για να ενισχυθεί η πορεία του εμβολιασμού, που είναι πάρα πολύ χαμηλή; Έχετε κάνει μια αποτίμηση, κάποια σοβαρή κοινωνική έρευνα για να εντοπιστούν τα βαθύτερα αίτια της υστέρησης στον εμβολιασμό στις διαφορετικές περιοχές της χώρας; Γιατί στη Βόρειο Ελλάδα εντοπίζεται αυτό το πρόβλημα, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες περιοχές; Έχετε κάνει μια αποτίμηση αν τυχόν αυτές σας οι επιλογές, τις οποίες υπερασπιστήκατε και πάλι για να πείσετε τους νέους ανθρώπους, τελικά είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα; Αναφέρομαι στα 150 ευρώ, αναφέρομαι σε μια λογική «κάντο και ξεμπέρδεψες».

Σας είπα στην ομιλία μου ότι το 12%-13% όσων είναι στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένοι και αυτό πήγατε να το αντιστρέψετε, παρουσιάζοντας ότι το 88% είναι ανεμβολίαστοι. Ναι, κάντε μια σούμα, το 88% ανεμβολίαστοι, το 12% εμβολιασμένοι. Τι δεν καταλαβαίνετε;

 Προσέξτε, όμως. Δεν είναι λάθος. Θέλατε να γυρίσετε το επιχείρημα. Η μεγάλη σας αγωνία είναι να παρουσιάσετε εμάς ως δήθεν υπερασπιστές της άποψης ότι το εμβόλιο δεν είναι όπλο. Πόσες φορές θα το πούμε αυτό; Το εμβόλιο είναι το βασικό μας όπλο, δεν το μοναδικό. Είναι το βασικό μας όπλο.

Όμως, τι ήθελα να σας πω; Καταλάβετε τι ήθελα να σας πω και τι σας λέμε. Δημιουργείς ένα κλίμα εφησυχασμού στους εμβολιασμένους ότι εμβολιάστηκες και τελείωσες, ενώ η ίδια η επιστήμη τι μας λέει και το ίδιο το παράδειγμα του Ισραήλ τι μας λέει; Κάθε τρεις και λίγο συνομιλείτε με τον κ. Μπουρλά. Δεν σας τα έχει πει αυτά, ότι στους έξι μήνες έχει πέσει η αποτελεσματικότητα, από το 90% στο 60% και ότι ιδίως στο Ισραήλ όσο περνούσε ο χρόνος, είναι πολύ μεγαλύτερα τα ποσοστά των εμβολιασμένων στις εντατικές; Και γι’ αυτό επισπεύσθηκε η διαδικασία και στο Ισραήλ και μετά τα θετικά αποτελέσματα στο Ισραήλ από την τρίτη δόση, όλοι οι υπόλοιποι στην παγκόσμια κοινότητα προχωρούν στην τρίτη δόση.

Γιατί, όμως, δεν καταλαβαίνετε το απλό επιχείρημα, ότι, όταν δημιουργείς στον πολίτη τον εφησυχασμό «εμβολιάστηκες, τελείωσες», είναι λάθος; Αφορά στο 13% σήμερα. Μακάρι να μην πάμε παραπάνω, αλλά αφορά ένα ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι είναι στην εντατική και που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους και που έχουν κάνει τον εμβολιασμό. Αν πρόσεχαν περισσότερο αυτοί οι άνθρωποι, μπορεί να είχαμε γλιτώσει τη νοσηλεία τους. Αυτό είναι το επιχείρημα. πόσο απλό!

Έρχομαι τώρα στα άλλα ζητήματα, γιατί με προκαλέσατε. Με προκαλέσατε στο ζήτημα της καμπάνιας. Μας είπατε «γιατί δεν κάνατε εσείς καμπάνια, πείτε μου εδώ αν ήταν σωστό ή λάθος που κάναμε καμπάνια».

Κύριε Μητσοτάκη, εσείς δεν κάνατε καμπάνια. Εσείς βρήκατε μια ευκαιρία, μιας και μιλάτε για ευκαιρίες, για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση, για να φτιάξετε ένα καθεστώς απευθείας αναθέσεων και να μη μιλάει κανείς, για να φτιάξετε και να χτίσετε το καθεστώς σας.

Αυτό κάνατε, κύριε Μητσοτάκη. Αξιοποιήσατε την πανδημία ως μια ευκαιρία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου. Ήσασταν ο πρώτος διδάξας. Ο κ. Κουρτς στην Αυστρία ήταν απλώς ένα μαθητούδι δίπλα σας. Άλλωστε, όταν με περισσό θράσος ο Κουρτς έφτιαχνε εκδηλώσεις για να τον βραβεύσουν για την ελευθερία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης -και τώρα διώκεται από τη δικαιοσύνη για την προσπάθεια που έκανε να καθοδηγήσει τα μέσα ενημέρωσης με χρήματα και με διαδικασίες οι οποίες είναι προφανώς παράνομες- κάλεσε εσάς να πάτε να μιλήσετε για το πόσο καλός είναι και πόσο δημοκράτης και πόσο εξαιρετικός, που αντιμετωπίζει τα μέσα ενημέρωσης με πλουραλισμό.

Και θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη, το εξής. Τα άλλα θα τα πούμε στην Εξεταστική Επιτροπή που για πρώτη φορά θα συσταθεί με τις ψήφους και την έγκριση, από ό,τι βλέπω, όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας το άρθρο 68 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που δίνει τη δυνατότητα στην Αντιπολίτευση να ελέγχει τα πεπραγμένα παρούσας κυβέρνησης. Θα έχουμε τον χρόνο να τα πούμε. Θα έχουμε τον χρόνο να δούμε με ποια κριτήρια δόθηκαν αυτά τα χρήματα, ποια ήταν τα κριτήρια που το 99% εδόθη σε φιλοκυβερνητικά μέσα και το 1% μονάχα σε κάποια αντιπολιτευόμενα. Θα μας πείτε. Μπορεί να έχετε κριτήρια. Θα τα δούμε.

Όμως, έρχομαι σε ένα άλλο θέμα το οποίο είναι ακόμα πιο κρίσιμο. Και αυτό θα συζητηθεί εκεί, αλλά ακούστε το τώρα. Δώσατε πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, λοιπόν, για την ενημέρωση των πολιτών για την ακαδημία και για να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Το τραγικό αποτέλεσμα το βλέπουμε. Είμαστε στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους εμβολιασμούς. Όμως, δεν φταίνε για αυτό μόνο οι παλινωδίες σας.

Φταίει και το ότι χρηματοδοτήσατε -δεν ξέρω εάν έγινε με δική σας γνώση, με δική σας εντολή, αλλά έγινε- τους «ψεκασμένους» να βγαίνουν σε διάφορα κανάλια της περιφέρειας να διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις και να λένε διάφορες ανοησίες. Τη στιγμή που διεξάγεται αυτή την ώρα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία για αυτούς που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, εσείς μέσω της λίστας Πέτσα-που είναι λίστα Μητσοτάκη προφανώς, ο άνθρωπος αυτοφωράκιας ήταν- ερχόσασταν τότε και χρηματοδοτούσατε τα μέσα αυτά, που στο πρόγραμμά τους είχαν ενταγμένα σε μόνιμη βάση διάφορους «ψεκασμένους» να λένε ανοησίες. Ή δεν το κάνατε αυτό;

 Σας ερωτώ, λοιπόν, τώρα συγκεκριμένα: Γιατί και με ποια κριτήρια δώσατε 20.000 στο «ΒεργίναTV», το γνωστό κανάλι του κουμπάρου του κ. Γεωργιάδη,στο οποίο ο παρουσιαστής ισχυρίστηκε και ισχυρίζεται σε μόνιμη βάση ότι Σόρος και Γκέιτς προσπαθούν να επιβάλλουν τον εμβολιασμό, για να αποκομίσουν κέρδη δισεκατομμυρίων; Ή δεν σας τα λένε αυτά;

Σας ερωτώ, επίσης: Γιατί και με ποια κριτήρια χρηματοδοτήσατε δεκάδες κανάλια στην περιφέρεια, που από την αρχή της πανδημίας προωθούν εκπομπές με νομικές συμβουλές κατά της επιβολής χρήσης μάσκας και εμβολιασμού; Έχω τεράστιο κατάλογο, όταν θα έρθει η ώρα. Είναι δεκάδες μέσα ενημέρωσης στην περιφέρεια και στην Αττική, περιφερειακά.

Πείτε μας, επίσης, κύριε Μητσοτάκη, για ποιο λόγο δώσατε 16.000 ευρώ σε κανάλι της Θράκης, για να προπαγανδίζει πως στόχος της πανδημίας είναι να σκοτώσουν 15.000 παιδιά, για να παραχθεί ένα κιλό αδρενόχωμα; Τι στο καλό είναι αυτό το αδρενόχωμα, ένας θεός ξέρει!

Θα τα καταθέσουμε όλα αυτά, στην Εξεταστική που θα συσταθεί θα τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά ένα προς ένα. Ένα προς ένα! Με ποια λογική χρηματοδοτείτε τους «ψεκασμένους» να κάνουν καμπάνια ενάντια στον εμβολιασμό και έρχεστε μετά εδώ και λέτε ότι η Αντιπολίτευση φταίει;

 

Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι πολύ συγκεκριμένο: Με ποια λογική έγινε αυτή η χρηματοδότηση; Και επίσης, ένα άλλο ερώτημά μου είναι πολύ συγκεκριμένο: Τι απέδωσε η τελευταία καμπάνια του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του εμβολιασμού και ποια είναι τα αποτελέσματά της;

Και άλλο ένα ερώτημά μου, επίσης, πολύ συγκεκριμένο, που δεν το απαντήσατε: Γιατί δίπλα σας βρίσκονται ο κ. Πλεύρης και η κ. Γκάγκα; Τι έκαναν λάθος οι άλλοι; Δεν λέγατε εσείς ότι πετύχαμε στην πανδημία, ότι η προηγουμένη ηγεσία τα έκανε εξαιρετικά όλα, ότι πήγε να ενισχύσει και τον τουρισμό όπως ενίσχυσε την υγεία; Γιατί έχει εξαφανιστεί ο υφυπουργός, ο οποίος ήταν και στενός σας συνεργάτης; Γιατί τον αλλάξατε; Γιατί βρίσκεται στα αζήτητα σήμερα ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, δίχως να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί, όχι μονάχα από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από αντιπολιτευόμενο Τύπο που δεν πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τα διπλά βιβλία, τις καταγραφές, τις αλχημείες; Σας κάνω πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα.

Η άποψή μου, κύριε Μητσοτάκη, είναι ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με την ίδια ελαφρότητα και την ίδια προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη και με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η πανδημία, όμως, θα έπρεπε να αποτελεί έναν κοινό τόπο για όλους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο της εποχής μας να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Και δεν αλλάξετε άποψη ούτε για την αναγκαιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με λοιδορήσατε. Μου είπατε: «Τι προτείνετε»; Κατέθεσα μια σειρά από προτάσεις σήμερα. «Τι προτείνετε; Να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία; Σιγά, σιγά τα αυγά»! Ε, ναι, να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία προτείνουμε, να προσλάβουμε κανέναν νοσηλευτή προτείνουμε, να ενισχύσουμε τις τοπικές μονάδες υγείας και να μην τις κλείσουμε προτείνουμε, να αναστείλουμε τα σχέδια συγχωνεύσεων νοσοκομείων με ιδιώτες, αυτό προτείνουμε. Αυτό που κάνουν σε όλο τον κόσμο, αυτό που προτείνουμε.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι κρίσιμο μέγεθος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να προχωρήσουμε προγράμματα ψηφιοποίησης, για να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης από το σπίτι, αυτό προτείνουμε. Να πάρετε γιατρούς και νοσηλευτές, αυτό προτείνουμε. Πόσες φορές θα σας το πούμε αυτό;

 Όμως, εσείς μας είπατε, κύριε Μητσοτάκη, πού το είδατε ότι εμείς σταματήσαμε να ασχολούμαστε με την πανδημία; Πού το είδατε; Θα σας απαντήσω πού το είδαμε. Διαβάσαμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Έχουμε 900 εκατομμύρια λιγότερες δαπάνες. Μειώνετε τις έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατά 900 εκατομμύρια το 2022, τα χρήματα αυτά που ενδεχομένως θα μπορούσαν να πάνε για προγράμματα ιχνηλάτησης, για ενίσχυση του εμβολιασμού, για ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας. Τα μειώνετε και φυσικά κόβετε -αυτό είναι μια άλλη ιστορία- και όλα τα μέτρα στήριξης για την οικονομία. Εκεί το είδαμε, στο ότι αποφασίσατε αυτά τα μέτρα χωρίς την έγκριση των λοιμωξιολόγων και της επιστημονικής κοινότητας, στο ότι ανοίγετε τα σχολεία όπως τα κλείσατε, στο ότι αυτή τη στιγμή στοιβάζονται και δεν σας καίγεται καρφί. Τώρα, την ώρα που μιλάμε, είναι αυτή φωτογραφία από το μετρό. Κανένα μέτρο υπάρχει για την αραίωση ή μάλλον την πύκνωση των δρομολογίων. Κανένα μέτρο δεν έχετε πάρει, για εσάς η πανδημία έχει τελειώσει.

Επίσης, δεν παίρνετε κανένα μέτρο και για όλα τα άλλα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αναφέρομαι στις τελευταίες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις πλημμύρες, από καιρικά φαινόμενα τα οποία δεν είναι ακραία. Ποιος φταίει για όλα αυτά; Ένα Σαββατοκύριακο ολόκληρο ακούγαμε την κυβέρνηση που έριχνε την ευθύνη στην Περιφέρεια. Ο κ. Πατούλης έριχνε την ευθύνη στην αντιπολίτευση -γνωστός διδάξας ο κ. Μητσοτάκης, τον ακολουθεί- και ο δήμος έριχνε την ευθύνη οπουδήποτε αλλού. Ποιος φταίει; Ο θεός φταίει; Θα αναλάβετε ποτέ, επιτέλους, για οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα μια ευθύνη ως κυβέρνηση; Ο μόνος ο οποίος δεν φταίει είστε εσείς για όλα!

Μιας και αναφέρθηκα σε αυτό, θέλω να πω ότι βγήκε ο κ. Λέκκας ,ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και αναφέρθηκε σε δύο πράγματα ενδιαφέροντα. Πρώτον, μας είπε ότι δεν είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν ήταν ακραία, ήταν έντονα, αλλά όχι ακραία. Δεύτερον, μας είπε ότι σε δυόμισι μήνες στην Κύπρο έγιναν αντιπλημμυρικά έργα σε αντίστοιχες πυρκαγιές, ενώ στην Εύβοια δεν έχει γίνει τίποτα. Τα καταθέτω στα Πρακτικά, αν δεν με πιστεύετε και γι’ αυτό.

Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη: Αλήθεια, σας έχουμε δει όλο το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά από μήκη και πλάτη της χώρας, είτε σε περιοδείες, είτε ασκώντας τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού, είτε και σε ιδιωτικές στιγμές -δικαίωμά σας-, αλλά μια φωτογραφία δεν σας έχουμε δει να πάτε στην Εύβοια, στα καμένα, να δείτε τους ανθρώπους εκεί, να τους ακούσετε, να σας πούνε τον πόνο τους, να τους χτυπήσετε την πλάτη έστω εάν δεν έχετε να τους προτείνετε κάτι να κάνουν. Είστε απών, κρύβεστε, πιστεύετε ότι θα δοξαστείτε κρυπτόμενος, όπως έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Δυστυχώς, για τη χώρα, όμως, βρισκόμαστε μπροστά σε μια θλιβερή πραγματικότητα.

Και εμείς θα είμαστε εδώ για να ασκούμε έντονη κριτική, αυτός είναι ο ρόλος μας, αλλά κυρίως για να αναδεικνύουμε την αλήθεια. Λέμε στους πολίτες που σήμερα μας ακούν: Το ξέρουμε ότι δεν έχετε καμία ελπίδα σε αυτή την κυβέρνηση. Όμως, αναλάβετε εσείς, όλοι μαζί να αναλάβουμε την ευθύνη που δεν αναλαμβάνει ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός, να σώσουμε οτιδήποτε και αν σώζεται, για να μπορέσουμε υγιείς και δυνατοί να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας σε στέρεες βάσεις, να ξαναστήσουμε το σύστημα υγείας, να δούμε προοπτική και ελπίδα. Κι αυτό σημαίνει εμβολιασμός. Εμβολιαστείτε, προσέχετε, φοράτε μάσκες, μην αποδέχεστε τη λογική της χαλαρότητας που αποπνέει μια ανεύθυνη κυβέρνηση, διότι η ζωή μας μετράει πάνω από όλα.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top