ΑΡΘΡΑ

Αρχαία Ολυμπία: Τουρίστες περνάνε, αλλά τουρίστες δεν βλέπουν

Αγωνία και έντονο προβληματισμό εκφράζουν οι επαγγελματίες στην πόλη της Αρχ. Ολυμπίας, καθώς η κίνηση στα καταστήματα αλλά και στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι ιδιαίτερα υποτονική, τη στιγμή που το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των επισκεπτών μέσω των κρουαζιερόπλοιων!

Η εικόνα αυτή προβληματίζει τους καταστηματάρχες,  ενώ υπήρξε η διαβεβαίωση πως  οι τουρίστες  θα μπορούν να επιλέγουν  ελεύθερα τα μαγαζιά της αρεσκείας τους, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του  Εμπορικού Συλλόγου κ. Νικ. Ζαρόκωστα,  αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει…

Από την άλλη πλευρά  οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο, το οποίο δημιούργησαν οι πυρκαγιές και  η πανδημία, με συνέπεια να μην έρχονται  πλέον  γκρουπ με τουρίστες στην περιοχή, που παλαιότερα έδιναν  μεγάλη οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες του κλάδου.

Ταυτόχρονα εξάλλου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, εκ μέρους της πολιτείας  δεν υπάρχουν μέτρα ανακούφισης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλέον όλοι καλούνται να πληρώσουν στο σύνολο τις υποχρεώσεις τους, χωρίς  να υπάρχουν όμως χρήματα….

Δηλώσεις εκπροσώπων

επαγγελματιών στην «ΠΡΩΤΗ»

Νίκος Ζαρόκωστας , πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας

«Ο κόσμος εδώ τα φέρνει πολύ δύσκολα βόλτα, αφήνουν 15-20  ανθρώπους για ένα ολόκληρο χωριό. Ποιος επαγγελματίας θα πρωτοπάρει τι; Οι τουρίστες κατευθύνονται προς συγκεκριμένα σημεία και η αγορά δεν βλέπει τίποτα… Αυτά τα λέμε πολλά χρόνια αλλά δεν υπάρχει κανέναν ενδιαφέρον από τους αρμοδίους φορείς αλλά και αρχές. Έρχεται κόσμος αλλά δεν φαίνεται εδώ στο κέντρο της πόλης. 

Πήγαμε χάλια και περιμένει η κυβέρνηση να λάβει χρήματα, αλλά τι να πάρει αφού είναι μηδενικές οι εισπράξεις μας. Η  αγορά ότι είχε αρχίσει και ερχόταν λίγος κόσμος με τις φωτιές ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ήταν το αποτελειωτικό χτύπημα. Δεν υπάρχει κόσμος  στην αγορά, αφού δεν μπαίνει μέσα. Τον μεθοδεύουν σε καταστήματα που είναι έξωθεν της αγοράς της Ολυμπίας. Να δούμε τι χειμώνα θα περάσει ο κόσμος, δεν έχει να βάλει πετρέλαιο, έχουν συσσωρευτεί οι λογαριασμοί, δεν πληρώνονται  δημοτικά τέλη και ο δήμος δεν θα πάρει χρήματα. Ο δήμος προσπαθεί να βοηθήσει την πόλη, αλλά με ημίμετρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Φτάνει να έχουμε 25-30 πούλμαν την ημέρα, αλλά οι τουρίστες δεν φτάνουν στην αγορά…».

Βασίλης Τυλιγάδας,  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρχ. Ολυμπίας

«Ο Σεπτέμβριος μήνας  πήγε υποτονικά, άντε να είχαμε ένα 15-20% πληρότητα. Και ο Οκτώβρης θα πάει ακόμα χειρότερα. Αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με τη ζημιά που έγινε με τις φωτιές, που μας έκοψε το μισό Αύγουστο. Από Σεπτέμβρη και μετά έχουμε θέματα με μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Το άλλο που συμβαίνει είναι, ότι επειδή εμείς είμαστε ηπειρωτικός προορισμός  χωρίς δρόμους καταρχάς, οι γκρουπαρισμένοι δεν υπάρχουν πια, όπως παλαιότερα με τα λεωφορεία που ερχόντουσαν από το εξωτερικό και έκαναν τον κλασσικό γύρο. Λόγω κορωνοϊόυ αυτά έχουν σταματήσει δύο χρόνια. Οπότε η μόνη μας πελατεία θα μπορούσε να είναι οδικώς και ο καθένας ελεύθερος. Αυτό είναι δύσκολο για την Ολυμπία, με τις παρούσες συνθήκες. Δηλ. την ίδια στιγμή που από τα Βαλκάνια έχουν κατέβει στη Χαλκιδική, σε εμάς από πού θα έλθουν; Σε Αργολίδα και Μεσσηνία είχαν 100% πληρότητα γιατί έχουν άμεση οδική σύνδεση με Αθήνα και με άλλες περιοχές. Μας έμεινε η ελπίδα φέτος.  Δεν έχουμε βοήθεια ούτε από το κράτος. Μετά τις φωτιές  δεν είδαμε τίποτα και όλες οι υποχρεώσεις πληρώνονται κανονικότατα και δυστυχώς έχουμε 8 μήνες μπροστά μας για την επόμενη σεζόν…».

Εφημερίδα Πρώτη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top