ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γ. Ραγκούσης: Χρεοκοπείτε τη χώρα, για ν΄ αγοράζετε δημοφιλία για την κυβέρνησή σας – βίντεο

Σημεία τοποθέτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την εξεταστική επιτροπή για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ

Κύριε Γεραπετρίτη, ένα μεγάλο «ευχαριστώ», ένα ειλικρινές «ευχαριστώ», γιατί, όχι μόνο δεν αντικρούσατε την πρόταση που έχουμε υποβάλει για τη σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής, αλλά με τον πιο θεσμικό τρόπο από πλευράς Κυβέρνησης την επιβεβαιώσατε και τη νομιμοποίησατε και με όσα είπατε, αλλά κυρίως με όσα δεν είπατε. Δεν είναι σχήμα λόγου αυτό που χρησιμοποιώ, κύριε Γεραπετρίτη. Το εξηγώ.

Γιατί σας εγκαλούμε; Γιατί εγκαλείστε ως Κυβέρνηση; Για 3 θέματα, για τρεις λόγους.

Μάλλον, θα το πω καλύτερα: Για δύο συν έναν λόγους.

Πρώτον, ότι πιάσετε και δώσατε σαράντα τόσα εκατομμύρια ευρώ χωρίς κριτήρια, χωρίς κανόνες, παραβιάζοντας κάθε αντικειμενική αρχή ή συλλογιστική που θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ή να υιοθετήσει.

Δεύτερον, σας εγκαλούμε γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων -αναφέρθηκε και ο κ. Κάτσης και ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προηγουμένως, ο κ. Τσίπρας- πήρε με απευθείας αναθέσεις 270.000 ευρώ, την ώρα που κατά τα άλλα εμφανίζεται ως μια ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων και ούτω καθεξής.

Και το «συν ένα» είναι το ζήτημα που θέτουμε: Πού είναι και γιατί δεν έχει έρθει στην Ολομέλεια η δικογραφία που έχουν στείλει οι εισαγγελείς για την ίδια αυτή υπόθεση;

Και ανεβαίνετε και εσείς στο Βήμα και ο κ. Καιρίδης στην αρχή και μιλάτε επί παντός επιστητού εκτός απ’ αυτά.

Πού είναι τα κριτήρια, κύριε Γεραπετρίτη;

Γιατί δεν είπατε μία λέξη; Να πείτε: «Δεν είναι έτσι με το Documento. Δεν το αποκλείσαμε γιατί διαφωνούμε μαζί του».

Να πείτε: «Δεν είναι έτσι με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Δεν της δώσαμε λιγότερα απ’ ό,τι δώσαμε στον «Φιλελεύθερο» που όλη μέρα «λιβανίζει» τον κ. Μητσοτάκη».

Είπαμε ενδεικτικά 3-4 παραδείγματα. Το «The FAQ» βρίσκεται έξι χιλιάδες θέσεις πιο ψηλά από το «Economistas», στο οποίο πιάσετε και δώσατε, αν δεν κάνω λάθος, δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ήρθατε εδώ να πείτε ένα κριτήριο, να πείτε: «Δεν είναι έτσι, να τα κριτήρια. Εμείς πήγαμε και δώσαμε αυτά τα λεφτά του ελληνικού λαού από το υστέρημά του και όχι μόνο…» -και θα πω στο τέλος κάτι γι’ αυτό- «…αλλά τα δώσαμε με αυτούς τους κανόνες. Να τι εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τι εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, να τι εφαρμόζεται στην Ελλάδα ή πρέπει να εφαρμόζεται, έτσι το πήγαμε». Πού είναι τα κριτήρια αυτά;

Πού είναι οι κανόνες; «Κιχ» δεν είπατε, κύριε Γεραπετρίτη, και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Γιατί νομιμοποιήσατε και επιβεβαιώσατε την πρόταση την οποία έχουμε κάνει ότι, ναι, η Βουλή πρέπει να συγκροτήσει αυτή την εξεταστική επιτροπή.

Ήρθατε εδώ να πείτε ότι δεν δώσατε 270.000 στην Opinion Poll;

Ήρθατε εδώ να πείτε ότι αυτό δεν το κάνατε με απευθείας ανάθεση; Πού είναι ένα στοιχείο, μία πληροφορία -δώστε μας- που στο τέλος-τέλος να μας κάνει και εμάς να ξανασκεφτούμε και να πούμε ότι δεν έπρεπε, το «χοντρύναμε».

Τίποτα, κύριε Γεραπετρίτη. Τίποτα!

Αλλά, αυτό το «τίποτα» είναι η απόλυτη ομολογία πολιτικής ενοχής της Κυβέρνησης για όσα την καταγγέλλουμε και την εγκαλούμε.

Δεν είσαστε, όμως, μόνο εσείς, κύριε Γεραπετρίτη, που μας επιβεβαιώσατε και μας νομιμοποιήσατε.

Είναι κι ένας άλλος συνάδελφός σας.

Είναι δυνατόν να εγκαλείται για τόσο βαριά ηθικής απαξίας ζητήματα ο κ. Πέτσας και να μην έρχεται σήμερα στη Βουλή να πει τη γνώμη του, να υπερασπιστεί τον εαυτό του; Πού είναι ο κ. Πέτσας, κύριε Γεραπετρίτη;

Εσείς, ως συνήγορος, μπορεί να κάνετε πρόβα για το τι θα συναντήσει ο κ. Πέτσας στην πορεία του κ. Πέτσα.

Αλλά, ο κ. Πέτσας δεν αισθάνθηκε σήμερα την ανάγκη να έρθει και να πει ότι «όλη η Ελλάδα μιλάει γι’ αυτό το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, συζητάει εδώ η Βουλή, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας».

Εκτός εάν, κύριε Γεραπετρίτη, ο κ. Πέτσας δεν ήρθε μόνο γιατί με αυτόν τον τρόπο ομολογεί την πολιτική του ενοχή, αλλά δεν ήρθε και για να μας πει και κατ’ επέκταση να πει και στον ελληνικό λαό και κάτι άλλο, στέλνοντας ένα μήνυμα.

Αυτό που σας είπε προηγουμένως ο κ. Κατρούγκαλος, ότι «Δεν είναι «λίστα Πέτσα», μην με κατηγορείτε. Είναι «λίστα Μητσοτάκη».

Να έρθει ο Γεραπετρίτης να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά που με βάζατε να δίνω από δω και από εκεί τα χρήματα του ελληνικού λαού». Μπορεί.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, και η απουσία του κ. Πέτσα είναι η απόλυτη επιβεβαίωση της ορθότητας και της πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης που έχει η πρότασή μας.

Θα αναφέρω δύο-τρία σημεία ακόμη, τα οποία δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητα.

Τι να πω τώρα, κύριε Γεραπετρίτη; Όλοι καταλάβαμε. Ένα μόνο παράδειγμα θα πω μόνο, γιατί είναι προσωπικό για εσάς θέμα και δεν έπρεπε να το κάνετε αυτό. Όλοι καταλάβαμε από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σ’ αυτά.

Έχουν βουίξει τα αυτιά μας απ’ αυτά που σας είπε ο κ. Τσίπρας και όχι μόνο τα δικά μας, όλων των δημοσιογράφων των μέσων ενημέρωσης. Και σας έδωσε τη δυνατότητα να έρθετε εδώ και να τα αντικρούσετε. Όμως, το μόνο που αποφασίσατε να κάνετε ήταν να προσβάλλετε και να επιτεθείτε, αλλά αυτό είναι προσωπικό σας θέμα.

Δεν ελέγχουμε με αυτήν την πρόταση ούτε τους δημοσιογράφους, κύριε Γεραπετρίτη, ούτε τα μέσα ενημέρωσης, ούτε τις εταιρείες ερευνών. Την Κυβέρνηση ελέγχουμε και έχουμε υποχρέωση να ελέγξουμε την Κυβέρνηση.

Και δεν κάνουμε μια εξεταστική επιτροπή για τα μέσα ενημέρωσης ή για την Opinion Poll. Κάνουμε μία εξεταστική επιτροπή σε τελική ανάλυση για τη δημοκρατία την ίδια, για την ελευθερία του Τύπου, για την ανεξαρτησία του Τύπου, για το δημόσιο χρήμα, για τους Έλληνες φορολογούμενους, για την αξιοκρατία, για την αντικειμενικότητα, για τους κανόνες, για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα πρέπει να πορεύεται, να πολιτεύεται, να κυβερνάται η χώρα και όχι με αυτό το καθεστώς το αναχρονιστικό, το παλαιοκομματικό στο οποίο ξανά την έχετε βυθίσει, ενθυμούμενοι τα «καλά» της «συγχωρεμένης» της ΕΡΕ και της πάλαι ποτέ Δεξιάς.

Μιλήσατε για απαξιωμένα και προσβεβλημένα μέσα ενημέρωσης από εμάς και προσβεβλημένους δημοσιογράφους.

Αλήθεια, κύριε Γεραπετρίτη;

Ποιος προσβάλει και ποιος απαξιώνει τα μέσα ενημέρωσης;

Ξέρετε ποιος; Αυτός που βγαίνει σε διεθνή κλίμακα μπροστά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και λέει ότι στην Ολλανδία συνηθίζουν να κάνουν απευθείας ερωτήσεις, εννοώντας ότι στη χώρα του αυτό δεν συμβαίνει.

Αυτό είναι βαρύτατη προσβολή για τους Έλληνες δημοσιογράφους, αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης προχτές.

Είναι βαρύτατη προσβολή να χρηματίζεις μέρος των δημοσιογράφων ή των μέσων ενημέρωσης με «λίστες Πέτσα». Αυτό είναι απαξίωση.

Και ξέρετε, μεγαλύτερη απαξίωση και μεγαλύτερη προσβολή για ποιους είναι, κύριε Γεραπετρίτη;

Δεν είναι για την «Εφημερίδα των Συντακτών», την «Αυγή», το «Documento» και ούτω καθεξής.

Είναι και για τις σοβαρές εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης της παράταξής σας, που τα τσουβαλιάζετε και που αν ακολουθούσατε κριτήρια και κανόνες, δεν θα ήταν και εκείνα ταξινομημένα στην κατηγορία των μέσων ενημέρωσης του Φουρθιώτη, του «Economistas», του «Φιλελεύθερου».

Και σε τελική ανάλυση, με αυτό το οποίο κάνετε τους απαξιώνετε, τους προσβάλλετε.

2 επισημάνσεις ακόμη για να κλείσω.

Εμείς θέτουμε το θέμα των δημοσκοπήσεων. Εσάς δεν μπορεί κάποια στιγμή να πάει το μυαλό σας, αντί να καταφεύγετε σε αυτή την εύκολη ρητορική ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει αυτά διότι δεν τον βολεύουν οι δημοσκοπήσεις», ότι αυτό σε τελική ανάλυση έχει να κάνει με την ίδια την ουσία του πολιτικού κόσμου και όχι μόνο της δημοκρατίας σαν μια γενική έννοια;

Οι δημοσκοπήσεις ως μηχανισμοί χειραγώγησης, κύριε Γεραπετρίτη, δεν είναι μόνο μηχανισμοί χειραγώγησης της κοινής γνώμης σε σχέση με την πρόθεση ψήφου για τα κόμματα. Είναι και σε σχέση με τα πρόσωπα, είναι και σε σχέση με τους Υπουργούς.

Αποκαλύφθηκε ή δεν αποκαλύφθηκε από την «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι ο συνάδελφός σας, ο κ. Γεωργιάδης, για να τον βγάζει μια εταιρεία πρώτο ανάμεσα στους Υπουργούς -όχι ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα σε εσάς- είχε πιάσει και έδινε απευθείας αναθέσεις;

Εσείς, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν τα έχετε υποστεί;

Ή δεν θα τα υποστείτε όλα αυτά όταν οι ίδιες εταιρείες με τους ίδιους μηχανισμούς μη θεσμικής χρήσης του δημόσιου χρήματος θα βγαίνουν παραμονές των εκλογών και θα λένε «στην τάδε εκλογική περιφέρεια τελευταίος ο Τασούλας, πρώτος ο Πατσούλας», γιατί ακριβώς θα έχει κινηθεί ο ίδιος μηχανισμός;

Άρα, είναι μόνο θέμα προστασίας ενός κόμματος, της αντιπολίτευσης, των μικρών κομμάτων; Είναι συνολικά του πολιτικού κόσμου.

Και κλείνοντας, θα πω το εξής: Υπάρχει κάτι χειρότερο, κατά τη γνώμη μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή την υπόθεση -όχι μόνο σε αυτή, αλλά μιας και συζητάμε αυτή την υπόθεση- από όλα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής.

Και αυτό είναι και μια μεγάλη διαφορά όχι μόνο με την Αυστρία του κ. Κουρτς, αλλά συνολικά το μεγάλο πρόβλημα. Και είναι το μεγάλο πρόβλημα, γιατί σε τελική ανάλυση, κύριε Γεραπετρίτη, εσείς θα φύγετε.

Ο ελληνικός λαός θα σας διώξει αργά ή γρήγορα, θα σας διώξει το συντομότερο δυνατό λέμε εμείς. Αυτά, λοιπόν, μπορούν να αποκατασταθούν. Και διαδικασίες μπορούν να μπουν και κανόνες και κριτήρια και διαφάνεια να υπάρξει…

Αυτό, όμως, κύριε Γεραπετρίτη, που δεν μπορεί κανείς εύκολα να διορθώσει και το οποίο κάνετε, είναι ότι αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που εσείς κυριολεκτικά κατασπαταλάτε με αυτό το χυδαίο πολιτικάντικο τρόπο, δεν είναι βγαλμένα από πλεονάσματα που μέχρι πρότινος είχε η χώρα, είναι βγαλμένα μέσα από ελλείμματα, είναι βγαλμένα μέσα από χρέος.

Χρεοκοπείτε τη χώρα καθημερινά παίρνοντας αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια -και όχι μόνο, αλλά και όλα εκείνα για τα οποία σας έχουμε καταγγείλει, πέντε δισεκατομμύρια σάς τα μέτρησε προηγουμένως ο κ. Τσίπρας και δεν είπατε κιχ γι’ αυτό- και τα κατασπαταλάτε για να αγοράσετε τη δημοφιλία και της Κυβέρνησης και των προσώπων σας.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ενοχή που έχετε, κύριε Γεραπετρίτη, γιατί χρησιμοποιείτε τα ελλείμματα και το χρέος της χώρας για να εξαγοράζετε τη δημοφιλία της Κυβέρνησης, τη δημοφιλία προσωπικά του Πρωθυπουργού και να βυθίζετε για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό σε αυτήν την περιδίνηση που κάθε φορά μπαίνει όταν, βεβαίως, η χώρα υπερχρεώνεται.

.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top