ΑΡΘΡΑ

Δήμος Πύργου: Στόχος η ολοκλήρωση της ανάπλασης του πάρκου Ξυστρή

Η μελέτη για την υψικάμινο και το συνολικό πλάνο του δήμου Πύργου

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε χθες η έγκριση της μελέτης για τη στατική επάρκεια της υψικάμινου στο παλιό εργοστάσιο Ξυστρή, προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση της ανάπλασης στο ομώνυμο θεματικό πάρκο και η απόδοση όλων των χώρων στους πολίτες, σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει ο δήμος Πύργου στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προϋπολογισμού 484.500 ευρώ.

Πρόκειται για μελέτη ύψους 72.000 ευρώ, σκοπός της οποίας είναι ο έλεγχος της στατικής επάρκειας του φορέα της υψικαμίνου, η αποτύπωση της φυσικής της κατάστασης και ο προσδιορισμός των αναγκαίων επεμβάσεων και λοιπών εργασιών  και  στη συνέχεια, εφόσον απαιτείται, ο ανασχεδιασμός του φορέα ώστε να πληροί τα κριτήρια σχεδιασμού των σύγχρονων κανονισμών.

Παράλληλα με τον ανασχεδιασμό θα γίνουν εργασίες προστασίας από την περαιτέρω περιβαλλοντική προσβολή και ανακοπή των φαινομένων διάβρωσης με κατάλληλες μεθόδους.

Όπως αναφέρει η σχετική εισήγηση, η ποιότητα της κατασκευής έχει επηρεαστεί με την πάροδο του χρόνου και στην παρούσα φάση, η υπηρεσία αδυνατεί να εκτιμήσει την ποιότητα των υφιστάμενων υλικών που μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα για τη δομική επάρκεια της κατασκευής ή τα αίτια που προκάλεσαν τις φθορές, για αυτό και ζητείται η απευθείας εκπόνηση της οριστικής μελέτης στατικής επάρκειας της υψικαμίνου και ο τρόπος επισκευής της.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος, επίκεντρο της παρέμβασης είναι η επισκευή και η ενίσχυση της υψικαμίνου του βιομηχανικού χώρου, καθώς θα συμβάλει στο να αποδοθεί μια λειτουργική ανάπλαση, ανεξάρτητη και αυτοτελής.

Τι προβλέπει η συνολική πρόταση του δήμου

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η μελέτη, θα γίνει αποκατάσταση και αντικεραυνική προστασία της υψικαμίνου ώστε να αντέχει σε μελλοντικές καταπονήσεις και, θα υλοποιηθούν έργα προστασίας των ζωνών περιπάτου περιμετρικά του κτιρίου της ελαιουργίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί μνημείο, ώστε να συνδεθούν με τα άλλα τμήματα της ανάπλασης και να αναδειχθεί συνολικά ο χώρος.  Επίσης, θα ολοκληρωθούν οι υπολειπόμενες περιφράξεις και θα αποδοθεί σε χρήση ο χώρος όπου προβλέπεται να λειτουργήσει θερινός κινηματογράφος, ενώ θα τοποθετηθεί πολυσύνθετο όργανο στην παιδική χαρά για την πλήρη αναβάθμισή της.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος, η υλοποίηση του έργου δεν επιλύει μόνο τα τοπικά και πολιτικά αιτήματα, αλλά δίνει ώθηση και στην ανάδειξη του βιομηχανικού χώρου ως μνημείου, προκειμένου να βρεθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για οικονομικά και αναπτυξιακά αιτήματα της περιοχής.

«Επιλύεται η αποσπασματική-μερική λύση της αστικής ανάπλασης και αναγεννάται ο χώρος. Για την τωρινή δημοτική αρχή είναι προτεραιότητα η υλοποίηση σχεδιασμού ανάπτυξης αστικών δομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου. Στόχος μας είναι μέσα από την παράλληλη χρηματοδότηση άλλων δράσεων να τερματίσουμε την αστική υποβάθμιση και να εξαλείψουμε αστοχίες στον αστικό σχεδιασμό», σημείωσε.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, ανέλυσε τα οφέλη από τη συγκεκριμένη παρέμβαση.

«Θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση του οικοπέδου Ξυστρή και θα αναδειχθεί η βιομηχανική κληρονομιά που περικλείει. Θα αποδοθούν όλες οι ζώνες περιπάτου και ανάπλασης προς χρήση, οι οποίες σήμερα είναι αποκλεισμένες, καθώς και ο θερινός κινηματογράφος για χρήσεις, ώστε να καταστεί λειτουργικός για θεατρικές παραστάσεις», τόνισε.

Η πρόταση είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή, καθώς καταψήφισαν ο Ανδρέας Σκαρτσιάρης και ο Βασίλης Παναγόπουλος.

Το ιστορικό της κατασκευής

Η υψικάμινος του εργοστασίου Ξυστρή ανήκει σε ένα σύμπλεγμα κτιρίων στα οποία στεγαζόταν το εργοστάσιο της εταιρίας “ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΓΟΥ” ή “ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΞΥΣΤΡΗ”   σε μία έκταση 34.000 τ.μ.. Βρίσκεται στις παρυφές της πόλης του Πύργου και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο άκρο της πόλης, επί της οδού Ερυθρού Σταυρού κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Η κατασκευή της καμινάδας χρονολογείται στις  αρχές του 20ού αιώνα και ο αρχικός φέρων οργανισμός ήταν από πλινθοδομή. Η καμινάδα ενισχύθηκε την δεκαετία του 1960 ή του 1970 (άγνωστο πότε)  με εξωτερική περίβλημα επένδυσης από οπλισμένο σκυροδέματος το οποίο τοποθετήθηκε χυτά χωρίς μηχανισμό εκτόξευσης με τοποθέτηση ξυλοτύπου. Μετά την κατασκευή του μανδύα η εξωτερική διάμετρος του μανδύα στην βάση είναι 2,50μ και στην κορυφή είναι 1,80μ. Το συνολικό ύψος της κατασκευής είναι περίπου 28,00μ. Η υψικάμινος-καμινάδα και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις ήταν σε λειτουργία μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα. Σήμερα έχει κατασκευαστεί στον περιβάλλον χώρο του πρώην εργοστασίου ένα σύγχρονο θεματικό πάρκο.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top