ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Καλαματιανός: Αυξάνουν για μια ακόμη φορά τα τιμολόγια του ρεύματος

Ακόμα ένα βάρος έρχεται να προστεθεί στις πλάτες των καταναλωτών, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τη στιγμή που η κοινωνία συνεχίζει να μετράει τις πληγές της από τις επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, οι συνεχόμενες αυξήσεις στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποκορύφωμα την τιμή ρεκόρ των 128,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα εκτινάξουν ακόμα περισσότερο το κόστος ηλεκτρισμού.

Αυτά συμβαίνουν ενώ είχαν προηγηθεί, με κυβερνητική απόφαση, αυξήσεις κατά 20%, περίπου, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019. Περαιτέρω, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ κατέγραφαν υπερκέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2020. Την ίδια στιγμή, η κατάρρευση των τιμών των καυσίμων δεν μετακυλήθηκε τελικά στους καταναλωτές και οι προμηθευτές πουλούσαν το ρεύμα μέχρι και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική.

Στη συνέχεια τον Νοέμβριο του 2020, με την εφαρμογή του περίφημου target model από την Κυβέρνηση, όχι μόνο δε μειώθηκαν οι τιμές για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, όπως εξήγγειλαν με στόμφο οι Υπουργοί, αλλά προέκυψαν επιπλέον επιβαρύνσεις.

Μάλιστα, ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκης προειδοποιούσε εκείνη την περίοδο τους προμηθευτές που συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης ότι δε θα ανεχτεί «παιχνίδια» προς όφελος των λίγων και σε βάρος όλων των καταναλωτών. Στην πράξη, όμως, η Κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο, ώστε να προφυλάξει τους καταναλωτές και να εγγυηθεί τη διαφάνεια στην αγορά ενέργειας.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπήρχαν πολλές περισσότερες δυσκολίες και υφίσταντο δημοσιονομικοί περιορισμοί, οι τιμές ηλεκτρισμού παρέμεναν σταθερές, ενώ και η αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ ήταν έξι φορές χαμηλότερη από τη σημερινή. Βέβαια, ο νυν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης, που η Κυβέρνηση φρόντισε να αμείβεται με 350.000 ευρώ το χρόνο, «πανηγυρίζει» και επαίρεται για τα αποτελέσματα των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι κυβερνώντες οφείλουν άμεσα να αφήσουν τις ιδεοληψίες τους, να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν τη νέα αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι δυνατόν μέσα στην πανδημία και τις οικονομικές συνέπειές της να επιτρέπουν να δημιουργούνται προϋποθέσεις, που, για μια ακόμη φορά, θα εκτοξεύσουν την επιβάρυνση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν χρέος να παρέμβουν άμεσα και να δημιουργήσουν μόνιμο μηχανισμό εποπτείας, που θα αποτρέψει στην πράξη φαινόμενα αισχροκέρδειας και αύξησης της τιμής του ρεύματος.

Δεν είναι δυνατόν τα νοικοκυριά και η επιχειρηματικότητα να βρίσκονται αντιμέτωποι με τόσο μεγάλες αυξήσεις, τη στιγμή που η ανεργία εκτοξεύεται, η ύφεση γιγαντώνεται και τα λουκέτα έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης πολλοί συμπολίτες μας δεν θα μπορέσουν ν΄ ανταποκριθούν και θα μείνουν χωρίς το βασικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πραγματική οικονομία της χώρας δεν αντέχει αδιαφάνεια και ολιγοπώλια και στην αγορά ηλεκτρισμού. Η κρατική παρέμβαση είναι απαραίτητη. Ελπίζουμε να το αντιληφθούν οι κυβερνώντες πριν να είναι αργά.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top