ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Καλαματιανός: Σε εγκατάλειψη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας

Τα προβλήματα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους συνεχίζονται και διογκώνονται. Δυστυχώς, τα πολύ αργά αντανακλαστικά που δείχνει η Κυβέρνηση και τα ελλιπή μέτρα στήριξης δεν επαρκούν για να στηριχθούν οι παραγωγοί μας.

Πληροφορηθήκαμε ότι κατόπιν μεγάλων καθυστερήσεων και συνεχών πιέσεων, τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα υποβολής Αίτησης Άμεσης Επιχορήγησης για το υπαίθριο καρπούζι, την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε τομάτες και αγγούρια.

Ήδη, όμως, υπάρχουν καταγγελίες ότι απορρίπτονται οι αιτήσεις πολλών παραγωγών, όπως των παραγωγών πατάτας που είχαν δηλώσει τις καλλιέργειές τους Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι οποίοι αν και είναι τακτοποιημένοι με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν αποζημιώνονται.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι ότι η αποζημίωση θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι την 31/12/2021. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί μας μπορεί να αποζημιωθούν 7 μήνες μετά την αίτησή τους!

Επίσης, για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και κηπευτικών, ακόμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν και πότε θα αποζημιωθούν.

Εύλογα, λοιπόν, προκαλείται ανασφάλεια και αβεβαιότητα, καθώς ήδη φημολογείται ότι το ποσό των ενισχύσεων, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, δεν θα επαρκέσει για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

Παράλληλα, παρατηρούνται εμπόδια στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, γεγονός που δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα, ενώ η φετινή χρονιά σε ότι αφορά τις τιμές φαίνεται να εξελίσσεται χειρότερα και από την περσινή.

Τα προβλήματα συνεχίζονται και με τις αποζημιώσεις που οφείλονται σε ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι παγετοί του Μαρτίου-Απριλίου είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, καρπουζιού, πατάτας, σταφίδας και αμπελιών. Στη δε σταφίδα, οι ζημιές αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή και της επόμενης χρονιάς, πέραν των δεδομένων παραγωγικών ζημιών της φετινής. Επιπλέον, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στο Βούναργο, στα Καλυβάκια-Μακρίσια, στη Ξυλοκέρα, στη Σαλμώνη και στο Τραγανό έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και το φαινόμενο της ακαρπίας.

Σε όλα αυτά προστέθηκε και η προ λίγων ημερών ισχυρή χαλαζόπτωση σε περιοχές της πεδινής Ηλείας στη Βουπρασία, που προκάλεσε, μεταξύ άλλων, μεγάλες ζημιές σε υπαίθριες καλλιέργειες πρώιμου καρπουζιού και φράουλας. Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και σε θερμοκήπια της γύρω περιοχής με φράουλες και άλλες καλλιέργειες.

Ισχυρό πλήγμα έχουν δεχτεί και οι κτηνοτρόφοι μας, με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών κατά 40% να έχει φέρει τον κλάδο σε απελπιστική κατάσταση. Την ίδια στιγμή, η τιμή στο γάλα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι κτηνοτρόφοι υπέστησαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος, κατά την περίοδο του Πάσχα.

Για όλα τα παραπάνω Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανειλημμένως καταθέσαμε ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας και όχι μόνο.

  • Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και κηπευτικών που έχουν πληγεί; Γιατί ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί η ενίσχυσή τους;
  • Επαρκεί το συνολικό ποσό των ενισχύσεων για την κάλυψη όλων των πληττόμενων παραγωγών;
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία των αποζημιώσεων από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα; Πότε εκτιμάται ότι θα αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί;
  • Θα υπάρξει μέριμνα για την de minimis ενίσχυση των κτηνοτρόφων;
  • Θα υπάρξει άμεση πληρωμή όλων των χρημάτων που οφείλονται σε κτηνοτρόφους και αγρότες από προβληματικές και καθυστερημένες πληρωμές;
  • Ποια μέτρα σχεδιάζει το ΥΠΑΑΤ, ώστε να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος, σε επίπεδα που θα καθιστούν βιώσιμες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις;
  • Τι έχει γίνει προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την νοθεία και τις ελληνοποιήσεις στο γάλα;

Επαναλαμβάνουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του νομού και κρίσιμος παράγοντας της αναπτυξιακής προοπτικής του. Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να ενδιαφερθεί και να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς μας. Η ουσιαστική στήριξη και ενίσχυσή τους μας αφορά όλους.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top