ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση 45 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Χιλιάδες ασθενείς στις λίστες αναμονής για χειρουργείο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και θέμα της τους χιλιάδες ασθενείς στις λίστες αναμονής για χειρουργείο.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

– Απελπιστική είναι η κατάσταση χιλιάδων ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς.

– Στην κατατεθείσα στο τέλος Ιουνίου ερώτησή μας προς τον Υπουργό Υγείας, αναφορικά με τις πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, για την οποία σημειωτέον, δεν έχουμε ακόμα λάβει καμία επίσημη απάντηση

– μόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για προγραμματισμένο χειρουργείο ξεπερνά τις 10.000!

– Η υποστελέχωση των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με την αναστολή των τακτικών χειρουργείων, τις μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και τις συγχωνεύσεις κλινικών, δημιούργησε μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

– Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΠΑΓΝΗ, στη Ογκολογική Κλινική του οποίου, τα χειρουργικά κρεβάτια από 17 έχουν μειωθεί στα 9, ενώ στην Ορθοπεδική, από τα 21 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν μόνο τα 5.

– Για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν καταγγελίες ασθενών, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο εδώ και 2 χρόνια!

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Πού οφείλεται το γεγονός ότι εξακολουθεί ακόμα και σήμερα η πολύμηνη καθυστέρηση σημαντικών χειρουργείων, τη στιγμή που η κυβέρνηση επαίρεται για σταθεροποίηση της εικόνας της πανδημίας;

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία;

Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με υγειονομικό προσωπικό που ο κ. Υπουργός έχει εξαγγείλει, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Χιλιάδες ασθενείς στις λίστες αναμονής για χειρουργείο»

Απελπιστική είναι η κατάσταση χιλιάδων ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς.

Παρά την από 30/06/21 Ερώτησή μας προς τον Υπουργό Υγείας, αναφορικά με τις πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, για την οποία σημειωτέον, δεν έχουμε ακόμα λάβει καμία επίσημη απάντηση, η ταλαιπωρία ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας συνεχίζεται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για προγραμματισμένο χειρουργείο ξεπερνά τις 10.000!

Η υποστελέχωση των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με την αναστολή των τακτικών χειρουργείων που επιβλήθηκε από το Υπουργείο λόγω πανδημίας, τις μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και τις συγχωνεύσεις κλινικών, δημιούργησε μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΠΑΓΝΗ, στη Ογκολογική Κλινική του οποίου, τα χειρουργικά κρεβάτια από 17 έχουν μειωθεί στα 9, ενώ στην Ορθοπεδική, από τα 21 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν μόνο τα 5.

Για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν καταγγελίες ασθενών, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο εδώ και 2 χρόνια!
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.
Επειδή, παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις σε χειρουργεία, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ασθενών με σοβαρές παθήσεις.

Επειδή, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα μόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για προγραμματισμένο χειρουργείο ξεπερνά τις 10.000.
Επειδή, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.
Επειδή, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, με αποτέλεσμα να αφήνονται στην τύχη τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Πού οφείλεται το γεγονός ότι εξακολουθεί ακόμα και σήμερα η πολύμηνη καθυστέρηση σημαντικών χειρουργείων, τη στιγμή που η κυβέρνηση επαίρεται για σταθεροποίηση της εικόνας της πανδημίας;
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία;
3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με υγειονομικό προσωπικό που ο κ. Υπουργός έχει εξαγγείλει, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές


Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανάσιος Αθανασίου (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top