ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

“Η προσήλωση στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων” ή αλλιώς Μια απάντηση στην αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ

Σε μια δράση ακτιβισμού (απόπειρα κατάληψης του κτιρίου της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. κατά πολλούς) προχώρησαν μέλη των φοιτητικών συλλόγων των τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Πολυτεχνικής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών τη Δευτέρα 22/2. Βασικά αιτήματα των φοιτητών η ακύρωση της εφαρμογής του Νόμου 4777/21 των Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και το άνοιγμα των σχολών τους!

Η αντίδραση του Πρύτανη, κ. Παπαϊωάννου, άμεση, αποτελεσματική και καθόλα σύννομη! Έσπευσε, ενημερώνοντας την Εισαγγελία, εφαρμόζοντας τις αντίστοιχες διατάξεις του Νόμου 4777/21, να περιφρουρήσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία και στην ελεύθερη διδασκαλία! Την εργασία των λίγων διοικητικών υπαλλήλων, έτσι όπως αυτή διενεργείται υπό το βάρος της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας έως την 1η Μαρτίου! Την ελεύθερη διδασκαλία σε κλειστές αίθουσες διδασκαλίας, αφού έχει ανασταλεί κάθε είδους διά ζώσης εκπαιδευτική δραστηριότητα στα ΑΕΙ όλης της χώρας!

Και τα δικαιώματα των πολλών ποιος θα τα περιφρουρήσει; Τα δικαιώματα των φοιτητών/τριών μας στη διά ζώσης φοίτηση, στη δημόσια εκπαίδευση, στην ελεύθερη έκφραση και τη δημοκρατία; Ή μήπως αυτά δεν είναι θεμελιώδη; Ή μήπως αυτά δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της πρυτανικής αρχής;

Όχι! Δε διαταράχτηκαν οι διοικητικές λειτουργίες του πανεπιστημίου ούτε καταγράφηκαν υλικές ζημιές στον χώρο του. Τίποτε δεν έγινε που να δικαιολογεί τέτοιου είδους ενέργειες! Που να δικαιολογεί την επέλαση πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων από διάφορα ειδικά σώματα και τη χρήση βίας κατά των φοιτητών μας!

Αυτό που έγινε, όμως, καταγράφηκε στην ιστορία του ιστορικού και δημοκρατικού Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ως αποτυχία της πρυτανικής αρχής! Αποτυχία να τεθούν σε προτεραιότητα οι ανάγκες των φοιτητών! Αποτυχία να προστατευθούν από τις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό μιας κυβέρνησης που παραπαίει και επιβάλλεται με τη βία!

Πέτυχε η πρυτανική αρχή όμως με την επιλογή της να μας πείσει για την αναγκαιότητα στήριξης του «κράτους δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο» (sic), έτσι όπως το οραματίζεται η Νέα Τάξη, στην οποία υποβάλλει τα διαπιστευτήριά της! Στην ακαδημαϊκή ιστορία αυτής της χώρας και στη συνείδηση των δημοκρατικών και νοημόνων πολιτών της καταγράφεται με τα μελανότερα χρώματα!

Ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου!

Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και όσες επιλεκτικά πλαισίωσαν τα δελτία ειδήσεων (ναι και αυτά) μαρτυρούν του λόγου το αληθές! Σε κάθε πράξη αντίστασης, σε κάθε έκφραση αντίδρασης στην επιβαλλόμενη κυρίαρχη ιδεολογία και τα προτάγματά της, σε κάθε ενέργεια που θέτει υπό αμφισβήτηση τα «θέσφατά» της, η απάντηση θα είναι μία: καταστολή!

Για όλα όσα έχουν ήδη συμβεί και για όλα όσα δυσοίωνα μάς επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον:

Καταδικάζουμε συλλήβδην την αντίδραση της Πρυτανείας και τις «έννομες» συνέπειές της!

Καλούμε την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα εν γένει και κάθε πολίτη χωριστά να αντιδράσουν σε κάθε μορφή καταστολής και χρήσης βίας στα Πανεπιστήμιά μας!

Απαιτούμε την απόσυρση του Νόμου 4777/21! Διεκδικούμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως θεσμό Παιδείας, Ελευθερίας και Δημοκρατίας! Βρισκόμαστε στο πλευρό όσων παλεύουν γι’ αυτό!

Ενώνουμε τις φωνές μας με κάθε φορέα που καταδικάζει τέτοιου είδους πρακτικές!

Νομαρχιακή Επιτροπή Σύριζα – ΠΣ Ηλείας

Τμήμα Παιδείας – Πολιτισμού

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top