ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Θ. Φωτίου: Την ώρα που ένας άστεγος πέθανε από υποθερμία, η επικοινωνία του Πρωθυπουργού και της αρμόδιας Υφυπουργού δεν γνωρίζει όρια και φραγμούς

Δήλωση της βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Χτες, ενώ ολόκληρη η χώρα ήταν σε διάλυση από τον απόλυτο αποσυντονισμό του «επιτελικού» Μητσοτακικού κράτους της μέρα της χιονόπτωσης, ένας άστεγος 60 χρόνων πέθανε από υποθερμία, δηλαδή από το κρύο σε πεζοδρόμιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Είχε προηγηθεί, το Σάββατο η επικοινωνιακή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στους αστέγους του Πειραιά. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η υφυπουργός κα Μιχαηλίδου, λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του αστέγου στη Θεσσαλονίκη, ανάρτησε στο FB φωτογραφίες και κείμενο ότι μοίρασε με ανθρώπους του δήμου Αθηναίων κουβέρτες και τρόφιμα γιατί «είμαστε μαζί με όλους όσοι έχουν ανάγκη, ….. δημιουργούμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για όλες και όλους …. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Θα πρέπει η υφυπουργός να καταλάβει ότι υπάρχουν στιγμές και καταστάσεις που δεν προσφέρονται για φτηνή επικοινωνία και προσωπική προβολή.

Γιατί αν ήθελε πραγματικά να είναι κοντά στους αστέγους, θα έπρεπε να κάνει, μέρες πριν, μαζί με όλους τους μεγάλους δήμους όπου υπάρχουν άστεγοι δρόμου, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την προστασία τους από το χιονιά. Ένα σχέδιο όπως κάνουν όλοι οι δήμοι των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων: δημιουργούν, πριν από κάθε κακοκαιρία, επιπλέον «καταφύγια» σε θερμαινόμενους χώρους με υποδομές προσωρινής παραμονής (ύπνος, θέρμανση, προσωρινή υγιεινή, καθαρά ρούχα, φαγητό).

Θα έπρεπε να σχεδιάσει να κυκλοφορούν στους δρόμους μια-δυο μέρες πριν την αναμενόμενη χιονόπτωση, αυτοκίνητα του δήμου και του Υπουργείου και να ενημερώνουν τους άστεγους για το κύμα ψύχους που έρχεται και τη δυνατότητα μεταφοράς στο «καταφύγιο». Γιατί οι άστεγοι δεν έχουν τηλεοράσεις. Θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει, εδώ και δυόμιση χρόνια, στην Αθήνα το λεωφορείο των αστέγων, που είχε δημιουργήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2016 σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και την εταιρεία «Παπαστράτος» για να μπορούν οι άστεγοι να πλένονται, να φορούν καθαρά ρούχα, να έχουνε μία πρώτη υγειονομική φροντίδα και συμβουλευτική για το πού θα μπορούσαν να κατευθυνθούν. Αυτό το λεωφορείο έμεινε, δυστυχώς, παροπλισμένο, και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για να μην βλέπουν οι «καλές γειτονιές» της πόλης μαζεμένους τους αστέγους στα σημεία στάσης του.

Δυστυχώς, τίποτε από αυτά δεν έγινε. Κι ένας άστεγος πέθανε στη Θεσσαλονίκη Λυπούμαστε ειλικρινά για τις πολιτικές ηγεσίες που δεν έχουν αίσθηση των στιγμών, των καταστάσεων και τον ορίων, και θυσιάζουν τα πάντα στην επικοινωνιακή τους προβολή.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top