ΑΡΘΡΑ

«Μαζί» γιατροί Πύργου και Αχαΐας ενάντια στο «λουκέτο» της Παθολογικής

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στην 6η ΥΠΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Πύργου, το οποίο οδηγείται προς πλήρη διάλυση, κρούουν σήμερα στις 12.30 στην Πάτρα, στη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου και Αχαΐας και αντιπροσωπεία της Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

Με σχετική ανακοίνωση της η Ε.Ι.Ν. Αχαΐας, μιλά για την χρόνια υποστελέχωση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πύργου αλλά και για την «απαράδεκτη αυταρχική συμπεριφορά του διοικητή του νοσοκομείου» που όπως αναφέρουν έχει εξαναγκάσει σε φυγή πολλούς γιατρούς (συνολικά 15) τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα, καλούν όλους τους γιατρούς (έχει κηρύξει στάση εργασίας σήμερα από τις 12μμ-3μμ), τα σωματεία και τους φορείς των δυο νομών να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση διεκδικώντας:

  • την άμεση στελέχωση της Παθολογικής Πύργου με επαρκή αριθμό μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες, με επιπλέον επιστημονικά και μισθολογικά κίνητρα
  • Να λυθεί επιτέλους το θέμα της κακοδιοίκησης του νοσοκομείου Πύργου
  • Να ακυρωθούν τα απαράδεκτα εντέλλεσθε προς τους γιατρούς των νοσοκομείων Π.Γ.Ν. Πατρών και Γ.Ν.Π. «Άγιος Ανδρέας»

Στην ανακοίνωση τους, περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί, υποστηρίζοντας πως η λειτουργία της Παθολογικής κλινικής και του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Πύργου έχει τιναχτεί στον αέρα. «Έχει απομείνει μόλις ένας (1) Παθολόγος μετά την εξώθηση σε παραίτηση των τριών (3) άλλων Παθολόγων, για ένα νοσοκομείο που νοσηλεύει σε καθημερινή βάση πολλές δεκάδες ασθενών, covid και non-covid, (100 την προηγούμενη εβδομάδα), που εφημερεύει καθημερινά για επείγοντα περιστατικά και  διαθέτει και εμβολιαστικό κέντρο για τον γενικό πληθυσμό, για έναν νομό 160.000 κατοίκων. Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αντί όλο αυτό το διάστημα να φροντίσουν για τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και αντί να παρέμβουν έγκαιρα και να σταματήσουν τις αυθαιρεσίες του διοικητή που έχει δώσει τη χαριστική βολή στο νοσοκομείο, δίνουν εντολές αναγκαστικής μετακίνησης Παθολόγων από τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας (Π.Γ.Ν.Π και Γ.Ν.Π. «Άγιος Ανδρέας») οξύνοντας έτσι τις ελλείψεις στα δύο αυτά νοσοκομεία και ιδιαίτερα στο Γ.Ν.Π. «Άγιος Ανδρέας».

Οι μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να υπάρχει μια άσπρη ρόμπα, ένα ονοματεπώνυμο γιατρού στο εφημεριακό πρόγραμμα. Είναι συνειδητή κοροϊδία των πολιτών της Ηλείας από την κυβέρνηση ότι το «αδιέξοδο άρθηκε» για να κατευνάσει την κοινή γνώμη, για να μην αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι έβαλε λουκέτο σε μια ολόκληρη κλινική.

Αν τους ένοιαζε πραγματικά η ασφαλής επαναλειτουργία της Παθολογικής κλινικής, θα προκήρυσσαν με κατεπείγουσες διαδικασίες (τόσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου άλλωστε έχουν ψηφίσει με πρόφαση την πανδημία) μαζικά και ταυτόχρονα μόνιμες θέσεις Παθολόγων, με παράλληλο χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως άγονο, με επιπλέον μισθολογικά και επιστημονικά κίνητρα για την άμεση στελέχωσή του.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, οι φορείς και τα σωματεία της περιοχής έχουν έγκαιρα και επανειλημμένα προειδοποιήσει, αλλά αυτές οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν από τους αρμόδιους.

Να βρεθούν  άμεσες, μόνιμες  και οριστικές λύσεις στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιουργήσατε. Δεν ανεχόμαστε να μετακυλήσετε για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες και ανεπάρκειές σας στους γιατρούς. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά μετακίνηση, προσωρινή ή μόνιμη, συναδέλφων από τα νοσοκομεία της Πάτρας. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να υπερασπιστούμε την εργασιακή μας αξιοπρέπεια και πρωτίστως την ασφαλή περίθαλψη των ασθενών».

Αίτημα για νέα προκήρυξη θέσεων Παθολόγων από το ΔΣ του ΓΝ Ηλείας

Σε μια ύστατη προσπάθεια για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων στα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Ηλείας που κατόπιν προτάσεων της 6ης ΥΠΕ, αποφασίστηκε η αποστολή αιτήματος για την προκήρυξη εκ νέου θέσεων ιατρών στα δυο νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, ενός Παθολόγου Επιμελητή Α’ για τη ΝΜ Πύργου, ενός Παθολόγου Επιμελητή Α’ και ενός Καρδιολόγου Επιμελητή Α΄ για τη ΝΜ Αμαλιάδας.

Στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΓΝ Ηλείας, τόσο ο Διοικητής Χρ. Χριστόπουλος όσο και η αναπληρώτρια Διοικητής Ειρήνη Αγγελάκου, επισήμαναν τη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στα δυο νοσηλευτικά ιδρύματα εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού προσωπικού και εξέφρασαν την επιτακτική ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων δεδομένου της έλλειψης ενδιαφέροντος ιατρών στην πρόσφατη προκήρυξη.

Στην εισήγηση του, ο κ. Χριστόπουλος επισήμανε: « Θέτω υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου το μήνυμα της 6ης ΥΠΕ με το οποίο μας ζητάει να στείλουμε αίτημα για την έγκριση προκήρυξης κενών οργανικών θέσεων ιατρών ΕΣΥ. Σύμφωνα με σχετική απόφαση, ο υπουργός Υγείας μπορεί να εγκρίνει την προκήρυξη θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο βαθμό Επιμελητή Α’ ή Διευθυντή, μετά από αιτιολογημένη  πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΓΝ Ηλείας- ΝΜ Πύργου για την ειδικότητα της Παθολογίας προβλέπονται επτά θέσεις εκ των οποίων δεσμευμένες είναι μόνο οι τρείς οι οποίες έχουν προκηρυχθεί το Φεβρουάριο του 2021 και αναμένονται τα αποτελέσματα. Οι υπόλοιπες τρείς μετά τη λύση της υπαλληλικής σχέσης της μοναδικής ιατρού που υπηρετούσε στην συγκεκριμένη ειδικότητα είναι κενές. Με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί κι άλλες προκηρύξεις οι οποίες απέβησαν άγονες λόγω έλλειψης υποψηφίων με πιο πρόσφατες την προκήρυξη του Φεβρουαρίου (1 θέση επιμελητή Β) και την 1 θέση Διευθυντή και 1 θέση Επιμελητή Β, προτείνω την αποστολή αιτήματος προς την 6η ΥΠΕ για την προκήρυξη μιας εκ των τεσσάρων κενών οργανικών θέσεων της ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας στον βαθμό του Επιμελητή Α ώστε να καταστεί ελκυστικότερη στους υποψήφιους ιατρούς».

Αντίστοιχη απόφαση για μια θέση Επιμελητή Α’ Παθολογίας και μια θέση Επιμελητή Α’ Καρδιολογίας, υπήρξε και για τη ΝΜ Αμαλιάδας.

Εφημερίδα Πρωινή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top