ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Μ. Ξενογιαννακοποπούλου: Ο νόμος Χατζηδάκη θεσπίζει τεκμήριο προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν πλατφόρμες και εις βάρος των εργαζομένων

Δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β1’ Βόρειας Αθήνας σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, κ. Χατζηδάκη

Ο Υπουργός Εργασίας κ.Κωστής Χατζηδάκης πανικόβλητος από τη μεγάλη κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει ότι ο αντεργατικός νόμος του δεν ευθύνεται για τον εργοδοτικό εκβιασμό της εταιρείας efood προς τους εργαζομένους διανομείς, προκειμένου να αποδεχθούν την αλλαγή της εργασιακής σχέσης τους από μισθωτή εργασία σε ελεύθερου επαγγελματία. Κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ να κάνει το μαύρο άσπρο έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο αντεργατικός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των διανομέων!

Η αλήθεια είναι, όπως είχαμε καταγγείλει στη Βουλή, ότι το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) θεσπίζει τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας. Δηλαδή θεσπίζει τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους. Αυτή είναι η «ρύθμιση» που θέσπισε ο κ.Χατζηδάκης προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν τις πλατφόρμες, διότι μέχρι να ψηφιστεί ο νέος εργασιακός νόμος ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο, δηλαδή ότι οι πάροχοι υπηρεσιών στις πλατφόρμες παρέχουν εξαρτημένη εργασία!

Για του λόγου το αληθές, με το υπ’αριθμ. πρωτοκόλλου 169770 της 28/07/20, έγγραφο του ο ΕΦΚΑ (Γενική Διεύθυνση Εισφορών, Διεύθυνση Ασφάλισης) και σε απάντηση του από 9/7/2020 ερωτήματος της εταιρείας Οnline Delivery ΑΕ (efood.gr) , που κοινοποιείται και στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Εργασίας αποφαίνεται ρητά ότι: “… σύμφωνα με τα ανωτέρω οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς προϊόντων εστίασης, έχουν όλα τα κριτήρια που την χαρακτηρίζουν εξαρτημένη εργασία. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΑΝ 1846/51 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε καμία περίπτωση δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4509/17 περί τίτλου κτήσης…” Δηλαδή η δουλειά του διανομέα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, δεν μπορεί να γίνεται με τίτλο κτήσης και όταν γίνεται με μπλοκάκι γίνεται για να μειώσει η πλατφόρμα το κόστος ασφάλισης και να απαλλαγεί από την ευθύνη των ενδεχόμενων εργατικών ατυχημάτων.

Στη συνέχεια και στην κατεύθυνση της απάντησης του ΕΦΚΑ, εκδόθηκε εγκύκλιος με την υπογραφή του τότε Υπουργού Εργασίας κ.Βρούτση, ΑΠ οικ.45628/414 – 4 Νοεμβρίου 2020, με την οποία αναφέρεται ότι «Σύμφωνα με το αρ. 2 του ν. 1846/1951 στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ) υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια οι παρέχοντες κατά κύριο ή συγκύριο επάγγελμα την προσωπική τους εργασία με σύμβαση εργασίας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου), στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, κλπ, με συνθήκες, οι οποίες, από άποψη τρόπου, χρόνου και τόπου απασχόλησης, είναι παρόμοιες με αυτές που συναντώνται στις περιπτώσεις εξαρτημένης εργασίας. Εάν ενόψει των συνθηκών κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης είναι πράγματι δυσχερής η διάκριση μεταξύ εξαρτημένης ή μη εργασίας, τυγχάνει εφαρμογής το από την παραπάνω διάταξη προβλεπόμενο μαχητό τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας και της υπαγωγής του προσφέροντος την εργασία αυτή στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ). Προς ανατροπή του τεκμηρίου αυτού πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά, κατά τρόπο βέβαιο και σαφή, ότι η εργασία προσφέρεται υπό καθεστώς ελευθέρων ενεργειών του παρέχοντος αυτή, κατά τη σχετική πλήρως αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης και, τελικά, του Διοικητικού Δικαστηρίου (ΣτΕ 2265/1994, 1458/1991 κ.ά.). …. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πιο συγκεκριμένα, στο υπό εξέταση θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και την απάντηση του Δικαστηρίου της ΕΕ, το είδος της σύμβασης εργασίας όσων απασχολούνται στη διανομή προϊόντων (εστίασης), προσιδιάζει στη φύση και τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και πάντως δεν είναι συμβατή με την αμοιβή των εν λόγω εργαζόμενων με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης), το οποίο ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εντελώς ευκαιριακού και περιστασιακού χαρακτήρα.»

Ο νόμος 4611/2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 56 ρύθμισε κανόνες για την υγεία και ασφάλεια για τους διανομείς που εργάζονται στις πλατφόρμες αναφερόμενος ρητά σε εργαζόμενους. Αντίθετα, ο νόμος Χατζηδάκη αναφέρεται σε παρόχους υπηρεσιών, στην κατεύθυνση του τεκμηρίου αυτοαπασχόλησης που θεσπίζει!

Ο κ.Μητσοτάκης τον περασμένο Ιούνιο στη Βουλή στη συζήτηση για τον «εργασιακό νόμο» ισχυριζόταν ότι έρχεται να προστατεύσει τους διανομείς και τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Προφανώς γι’αυτό έσπευσε μέχρι και ο οικονομικός σύμβουλος του, ο κ.Πατέλης, να στηρίξει τον νόμο Χατζηδάκη και να δηλώσει ότι είναι ψέμα ότι ευθύνεται για τον εργοδοτικό εκβιασμό της efood. Βέβαια για την κυβέρνηση της ΝΔ «προστασία» είναι η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, η μετατροπή των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε «αυτοαπασχολούμενους» χωρίς εργασιακά δικαιώματα και η θέσπιση τεκμηρίου που επιτρέπει στις πλατφόρμες να ασκούν εργοδοτικούς εκβιασμούς ώστε να μετατρέπουν τις συμβάσεις εργασίας υπό την απειλή της ανεργίας!

Αυτή είναι η πραγματικότητα! Όσες δηλώσεις και να κάνει και όποια επικοινωνιακή προσπάθεια και να καταβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πείθει κανέναν! Οι εργαζόμενοι και οι νέοι βιώνουν καθημερινά τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει ο νόμος Χατζηδάκη και η συνολική κυβερνητική πολιτική.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top