ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ: Σύσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, για το συντονισμό της δράσης και της διεκδίκησης, την επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στο νομό τη Δευτέρα 23 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία. .

Η πρωτοβουλία της ΟΑΣΗ, αγκαλιάστηκε από αγροτικούς συλλόγους, σωματεία, επιτροπές αγώνα και πυροπροστασίας κατοίκων από πυρόπληκτα χωριά, αλλά και απλό κόσμο, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής και με απόφαση, να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Κεντρική πλατεία του Πύργου στις 2 Σεπτέμβρη (7:30μμ).

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης:

«Συνάδελφοι αγρότες και Συμπατριώτες

Τους το λέμε ξεκάθαρα και σήμερα από εδώ όπως ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα των πυρόπληκτων προχτές στην Εύβοια και την Παρασκευή στον Ερύμανθο στην Αχαΐα. Τώρα να μετρήσουν τις ζημιές και να αποζημιωθούμε με βάση τις ζημιές που πάθαμε. Τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα για έργα αντιπλημμυρικά. Δεν θα κλάψουμε από τις πλημμύρες αυτούς που σώσαμε από πυρκαγιά.

Θα είναι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του νέου εγκλήματος και τότε δεν τους σώνει τίποτα από την οργή μας, καμία δύναμη.

Συμπατριώτες και συνάδελφοι αγρότες

Ο αγώνας τώρα αρχίζει, αγώνας που έχει ως στόχο να μείνουμε στον τόπο μας. Τα βουνά μας, τα χωριά μας δεν θα επιτρέψουμε να τα αλώσουν. Έχουν σκοπό την πλήρη παράδοση των δασών στους ομίλους, με την λεγόμενη αναδοχή. Όπου οι ιδιώτες θα έχουν την ευθύνη αναδάσωσης και την εκμετάλλευση των ορεινών όγκων. Θα πηγαίνουμε στα βουνά που μεγαλώσαμε και θα μας ζητάνε εισιτήριο.

Επειδή κάθε φορά που ο λαός παλεύει, λένε ότι τάχα τα αιτήματά του δεν είναι ρεαλιστικά. Εμείς τους λέμε ότι τα αιτήματά μας είναι τα μόνα ρεαλιστικά για να ζήσουμε αξιοπρεπώς στον τόπο μας.

Είναι ρεαλιστικά γιατί με αυτά μόνο μπορούμε να ζήσουμε στον τόπο μας. Μας έκαψαν και θέλουμε πίσω τις ζωές μας τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Αυτά τα αιτήματα είναι ενιαία και αδιαίρετα. Δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, αν δεν δοθεί λύση και στο τελευταίο αίτημα, έστω και αν αφορά ένα και μόνο πυρόπληκτο.

Ο αγώνας για να μείνουμε στον τόπο μας, θα κλιμακωθεί!.

Αγρότες, επιτροπές πυροπλήκτων, επαγγελματίες, εργάτες, συντονίζουμε τον αγώνα, θα προχωρήσουμε από κοινού σαν ένας άνθρωπος, σε παρεμβάσεις και τοπικά αλλά και στην Αθήνα σε συντονισμό με τους άλλους πυρόπληκτους σε όλη τη χώρα. Θα πάμε και στα υπουργεία τους αν χρειαστεί. Θα προχωρήσουμε και σε συλλαλητήριο στην Αθήνα αν συνεχίσουν τον ίδιο χαβά.

Να καταλάβουν καλά ότι μπορεί οι φωτιές να έκαψαν το βιός μας, δεν θα  τους αφήσουμε να αποτελειώσουν τις ζωές μας. Όπως οργανωθήκαμε και σβήσαμε τις φωτιές έτσι θα οργανωθούμε και θα διεκδικήσουμε για εμάς και για τα παιδία μας».

Εφημερίδα Πρώτη