ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο κύβος ερρίφθη: η Ηλεία ο μεγάλος χαμένος στη μάχη με την κυβέρνηση για τα ΑΕΙ

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε χτες, 13/5, τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Δε θα υποστηρίξουμε ότι εξεπλάγημεν όταν διαπιστώσαμε ότι τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα του νομού μας, το Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου και το Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, δε θα υποδεχθούν νέους φοιτητές! Ούτε ότι πειστήκαμε από τα επιχειρήματα του Στρατηγικού Σχεδιασμού, από τα οποία η επιστημονική τεκμηρίωση είναι παντελώς απούσα! Ούτε ότι πιστέψαμε την «ευγενή» πρόθεση και την «απέλπιδα» προσπάθεια του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Μπούρα, την τελευταία στιγμή να προτείνει τη διατήρηση των τμημάτων αλλά με δραματική μείωση των εισακτέων τους (υπ. Αριθμ.185/1-4-2021 απόφαση της Συγκλήτου)! Ούτε δεχτήκαμε την πρόκληση του υφυπουργού, κ. Συρίγου, ότι δήθεν η Ηλεία δεν έχει αντιπροτάσεις βιώσιμες! Ούτε ότι εφησυχάσαμε από τις δηλώσεις του ίδιου ότι η κυβέρνηση εξετάζει προτάσεις για ίδρυση νέων τμημάτων στον νομό!

Γιατί η αλήθεια είναι μία και την καταδεικνύουμε όλο το τελευταίο διάστημα: η κυβέρνηση απεργάστηκε τον αποκλεισμό της Ηλείας απ’ τον ακαδημαϊκό χάρτη με συνέπεια και μεθοδικότητα αξιοζήλευτη. Και να πώς έγινε αυτό (για όσες/ους διατηρούν ακόμη αμφιβολίες):

Με τον νόμο  4653/24-1-2020 ιδρύει την «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης» (ΕΘ.Α.Α.Ε.), η οποία αντικαθιστά την ανεξάρτητη «Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» («Α.Δ.Ι.Π.»), έχει διοικητική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ασκεί έλεγχο νομιμότητας. Το Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΘ.Α.Α.Ε. εισηγείται, μεταξύ άλλων, την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, κατάργηση, μετονομασία των Α.Ε.Ι. και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων τους βάσει των προτάσεων που καταθέτουν οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων. Ποιος άραγε να πιστέψει στην τυχαιότητα ότι απ’ όλες τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων της χώρας μόνο αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών εισηγήθηκε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων; Γιατί μόνο η συγκεκριμένη Πρυτανεία βρέθηκε βολική να εξυπηρετήσει τα κυβερνητικά σχέδια; Η απάντηση απλή: δέχτηκε ανταλλάγματα. Έτσι κατέθεσε έναν στρατηγικό σχεδιασμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Υπουργείου. Για να αποφύγει την κατακραυγή και σε ένδειξη καλής πίστης ο Πρύτανης πρότεινε την παράταση λειτουργίας των δύο τμημάτων με μειωμένους όμως εισακτέους, η ΕΘ.Α.Α.Ε. δεν έλαβε υπόψη της την πρόταση αυτή και εισηγήθηκε μηδενικό αριθμό εισακτέων. Η κυβέρνηση υιοθετεί την εισήγηση της Αρχής, γιατί αν μη τι άλλο είναι επιστημονική και αντικειμενική (;). Έτσι, επέρχεται η πολυπόθητη κάθαρση, αφού τόσο η ίδια όσο και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών αποενοχοποιούνται. Η σκευωρία φαίνεται να πετυχαίνει και η κυβέρνηση δε θα διστάσει να την ξαναεφαρμόσει. Γιατί, δυστυχώς, η Ηλεία απλά σέρνει τον χορό. Ο κύκλος θα είναι μεγάλος και το τραγούδι θα τελειώσει μόνο όταν υλοποιηθούν τα σχέδια του Υπουργείου.

Το Υπουργείο τεκμηριώνει την απόφασή του για τον αριθμό των εισακτέων επικαλούμενο ουσιαστικά συγκεκριμένους στόχους που το ίδιο έθεσε:

α) Τη στήριξη, στην παρούσα φάση, των ιδρυμάτων των ακριτικών περιοχών της χώρας· η Ηλεία δυστυχώς βρέθηκε σε λάθος σημείο στον χάρτη!

β) Τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους· με στοιχεία δηλαδή που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση στο μέλλον η ανεργία θα πλήξει τους αποφοίτους της Γεωπονίας Αμαλιάδας και της Μουσειολογίας Πύργου και για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο βάζει λουκέτο στα τμήματα αυτά!

γ) Τη βελτίωση της αντιστοίχισης εισακτέων και προσωπικού των Τμημάτων. Το γιατί η κυβέρνηση θεωρεί πως υπόλογος για την όποια αναντιστοιχία είναι κάποιος άλλος κι όχι η ίδια είναι σίγουρα άξιο απορίας!

δ) Την πρόταση αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών για εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη, ο οποίος κατά την κυβέρνηση και το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι ανορθολογικός! Τι είδους αποκέντρωση άραγε επιθυμεί η κυβέρνηση;

Ποια είναι τελικά τα πραγματικά σχέδιά της;

Η αλήθεια είναι ότι ως τώρα φροντίζει τεχνηέντως να τα κρύψει αλλά «η χαρά δεν την αφήνει». Υποστηρίζει με σθένος το νεοφιλελεύθερο αφήγημά της για την Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, αδιαφορώντας προκλητικά για το κοινό συμφέρον. Τα κενά που αρχίζουν να σημειώνονται στον ακαδημαϊκό χάρτη θα σπεύσει να τα καλύψει με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ήδη για τον νομό μας έχουν δημοσιευθεί προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ξένα ιδρύματα. Μένει να πάρουν το πράσινο φως.

Ας μην αυτομαστιγωνόμαστε λοιπόν. Παρά τα όποια εμπόδια και τις ελλείψεις, τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα λειτουργούσαν υποδειγματικά. Η τοπική κοινωνία τα αγκάλιασε και η τοπική αυτοδιοίκηση επένδυσε σε αυτά. Δε θα χρεωθεί ο νομός μας το κλείσιμό τους. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση κι εκεί πρέπει να στρέψουμε τα βέλη μας ενωμένοι και συνασπισμένοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας απ’ την αρχή βρίσκεται στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, του διδακτικού προσωπικού, των φοιτητών/τριών και των οικογενειών τους, και στηρίζει με κάθε μέσο την παραμονή των πανεπιστημιακών τμημάτων στον νομό καθώς και τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ, το οποίο τελεί σε αναστολή.

Ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται! Η Ηλεία πρέπει να βρίσκεται στο ακαδημαϊκό επίκεντρο κι όχι στο περιθώριο!

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας

Τμήμα Παιδείας – Πολιτισμού