ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο λόγος στην κυβέρνηση!

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωσε την  πρόταση του στρατηγικού σχεδιασμού που θέλει τον νομό Ηλείας εκτός ακαδημαϊκού χάρτη. Με επιχειρήματα κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκά, με πρακτικές που διαμορφώνουν έναν συγκεντρωτικό και εσωστρεφή, οπισθοδρομικό και άκρως συντηρητικό, εχθρικό προς την κοινωνία και τον πολιτισμό χαρακτήρα, ξένο προς τον σκοπό που καλείται να υπηρετήσει, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών πέρασε με Άριστα τις εισαγωγικές εξετάσεις της κυβέρνησης! Έδωσε το πράσινο φως στο Υπουργείο, το μόνο αρμόδιο να δώσει «λύσεις βιώσιμες και ρεαλιστικές» (sic).

Προς επίρρωσιν των παραπάνω:

Ο Πρύτανης έσπευσε πρωτίστως να ενημερώσει, ως όφειλε, την Υπουργό για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (45 ψήφοι υπέρ, έναντι 3 κατά και 3 λευκών) και, δευτερευόντως, να «παρακαλέσει για τις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησής του, εφόσον γίνεται αποδεκτό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και σε συνάρτηση με τον επικείμενο καθορισμό του αριθμού των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021».

Και ορθώς έπραξε, γιατί έτσι ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Τον τελικό λόγο σαφέστατα τον έχει η κυβέρνηση. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Συγκλήτου για κατάργηση τμημάτων/ μεταφορά έδρας τμημάτων απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Μπορεί η κυβέρνηση να αγνοήσει την απόφαση της Συγκλήτου; Σαφέστατα και μπορεί. Το έκανε, εξάλλου, και πριν από έναν χρόνο! Τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (4610/2019, άρθρο 36), σύμφωνα με τον οποίο στον νομό Ηλείας ιδρύθηκαν τρία πανεπιστημιακά τμήματα, ακολούθησε ο νόμος της ΝΔ (4653/2020, άρθρο 33) με τον οποίο αναστέλλεται για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 η λειτουργία 37 συνολικά τμημάτων, μεταξύ των οποίων: Νομικής (Πάτρα), ΤΕΦΑΑ (Πύργος) και Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (Αγρίνιο). Ο νόμος αυτός ακύρωσε την απόφαση της Συγκλήτου του Παν. Πατρών (151/6-6-2019), η οποία ήταν θετική και σύμφωνη με τη λειτουργία των τριών νέων τμημάτων.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο νόμος αυτός ψηφίστηκε και από τους 3 κυβερνητικούς βουλευτές του νομού μας!

Θέλει η κυβέρνηση όμως να το κάνει; Σαφέστατα και δε θέλει!

Απόδειξη η νέα απόφαση της Συγκλήτου (185/1-4-2021). Γιατί η Σύγκλητος υπαναχώρησε στην αρχική της απόφαση για κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας στην Ηλεία και πρότεινε τη διατήρησή του για το νέο ακαδημαϊκό έτος με δραματική ωστόσο μείωση των εισακτέων του; (Η Σύγκλητος γνωμοδότησε για μόλις 110 νέους φοιτητές έναντι 240 πέρυσι κι αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τη βάση εισαγωγής, οι εισακτέοι δεν θα είναι περισσότεροι από 60!) Η απάντηση ξεκάθαρη: γιατί έχει μετατραπεί στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να έχει αυτή το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος! Γιατί ποιος άλλος βγαίνει κερδισμένος απ’ αυτήν την «παράταση» λειτουργίας; Συμπαιγνίας συνέχεια, λοιπόν, σε βάρος του ηλειακού λαού, με υποβολέα το Υπουργείο Παιδείας και κομπάρσο την Πρυτανεία!

Για να μπορέσει πράγματι να προσφέρει η κυβέρνηση μια «βιώσιμη και ρεαλιστική» λύση δεν έχει παρά να αγνοήσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου! Όπως ακριβώς έπραξε και στην περίπτωση της αναστολής λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων! Να δώσει αίσιο τέλος σ’ αυτό το κακογραμμένο σενάριο και να λάβει σοβαρά υπόψη της το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί έναν ολόκληρο νομό! Να αποδείξει έμπρακτα ότι η απόφαση για την ακαδημαϊκή ερήμωση της Ηλείας δεν ήταν μια προειλημμένη απόφαση. Αν και όλα συνηγορούν για το αντίθετο· κι οι αναδιπλώσεις ακόμη του υφυπουργού, κ. Συρίγου, επιβεβαιώνουν τις υποθέσεις μας. Οι πρόσφατες δηλώσεις του, δε, περί «σκέψεων σχετικά με το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία» το αποδεικνύουν περίτρανα.

Η Ηλεία έχει ακαδημαϊκό παρόν το οποίο οφείλει η κυβέρνηση να διαφυλάξει!

Το ακαδημαϊκό της μέλλον δεν μπορεί να αναιρέσει το παρόν για το οποίο σύσσωμοι οι φορείς και η κοινωνία της Ηλείας δίνουν αγώνα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια άρσης της υφιστάμενης κατάστασης. Μάχεται για τη διατήρηση των δύο εν λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων στον νομό και για τη λειτουργία του τμήματος ΤΕΦΑΑ, η οποία τελεί σε καθεστώς αναστολής. Μάχεται ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του νομού! Ενώνει τις δυνάμεις του με τους φορείς της Ηλείας ενάντια στην κατάφωρη αδικία! Συμπορεύεται και συμπλέει με τις τοπικές κοινωνίες!

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας

Τμήμα Παιδείας – Πολιτισμού