ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Παιδεία για όλους ή για λίγους; Στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας για την Παιδεία

Την Κυριακή 18/4 το Τμήμα Παιδείας-Πολιτισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διοργάνωσε ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση για την Παιδεία με θέμα «Η νεοφιλελευθεροποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος: ανισότητες και αποκλεισμοί» με κεντρικούς ομιλητές τη Μερόπη Τζούφη, πρ. Υφυπουργό Παιδείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδονευρολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, βουλεύτρια Ιωαννίνων και αναπλ. τομεάρχισσα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Θέμη Κοτσιφάκη, μέλος του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, πρ. Υφυπουργός Παιδείας, ο Κώστας Γιαννόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας,  εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και σχέσεων εργασίας, μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες, γονείς καθώς και εκπρόσωποι της Νέας Γενιάς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας.

Ο εμπεριστατωμένος λόγος των ομιλητών κράτησε το επίπεδο της συζήτησης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η συμμετοχή σε αυτήν μάχιμων εκπαιδευτικών, με πλούσια εμπειρία σε όλα τα μετερίζια της εκπαίδευσης, γονέων αλλά κυρίως των νέων μας που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» που σαρώνει κυριολεκτικά την Παιδεία συνέβαλε στην ανάδειξη όλων των παθογενειών του εκπαιδευτικού συστήματος, υπεύθυνη για τις οποίες είναι αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ. Η συγκινητικά μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και η ακόμη μεγαλύτερη απήχηση της εκδήλωσης απέδειξε περίτρανα ότι τα συσσωρευόμενα προβλήματα του ευαίσθητου αυτού χώρου μάς αφορούν όλες και όλους ανεξαιρέτως.

Τα επίδικα πολλά! Το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, η επιβολή της εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας τους, η επέκταση του θεσμού των Πρότυπων-Πειραματικών σχολείων και η σαθρή εκδοχή της αριστείας, οι κλειστές εκπαιδευτικές δομές, το αφήγημα της  τηλεκπαίδευσης κι οι αποκλεισμοί απ’ την εκπαιδευτική διαδικασία χιλιάδων μαθητών/τριών, η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, η ολιγωρία στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, η υποστελέχωση των δομών ειδικής αγωγής, τα τεράστια ελλείμματα λόγω της ανυπαρξίας διορισμών, η καθιέρωση ενιαίας βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, ο εξοβελισμός των κοινωνικών επιστημών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων απ’ το Λύκειο, η εξίσωση των πτυχίων κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, η απουσία μέτρων για την πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών, η αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ, η υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή τους, το κλείσιμο περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων, οι εκλογές-παρωδία για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων, οι «διορισμένοι» διευθυντές εκπαίδευσης…

Εξίσου πολλά και τα επίχειρα για την Υπουργό Παιδείας! Οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία απείχαν απ’ τις «εκλογές», από τη διαδικασία αξιολόγησης και χαρακτηρισμού των σχολείων τους ως Πρότυπα-Πειραματικά. Ο μαθητικός και φοιτητικός κόσμος σύσσωμος διατρανώνει της αντίθεσή του σε κάθε μεθοδευμένη προσπάθεια άλωσης των σχολείων και των Πανεπιστημίων. Το γονεϊκό κίνημα δυναμικά παρόν!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υπηρετώντας πιστά το νεοφιλελεύθερο όραμά της, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και εκμεταλλευόμενη την πανδημία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλει στην εκπαίδευση τη νομιμοποιημένη κουλτούρα της κυρίαρχης τάξης και ιδεολογίας. Συνεχίζει το έργο που «άφησε στη μέση» το 2014! Αρνείται τον διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα! Δεν αφουγκράζεται τον παλμό της και δε συμμερίζεται τις αγωνίες της! Υποτάσσει το δημόσιο στο ιδιωτικό συμφέρον ακυρώνοντας στην πράξη αγώνες δεκαετιών!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του και παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις κατάφερε  πολλά και σημαντικά στην κατεύθυνση της πρόσβασης όλων στους εκπαιδευτικούς θεσμούς και σε ένα σχολείο που δεν θα αναπαράγει και δε θα νομιμοποιεί τις ανισότητες. Αγωνίστηκε και αγωνίζεται να διαφυλάξει τον δημόσιο, δωρεάν και καθολικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Γιατί αυτό είναι το διακύβευμα πια!

Τμήμα Παιδείας-Πολιτισμού

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top