ΑΡΘΡΑ

Πειραματικά σχολεία το 1ο δημοτικό Πύργου και το 3ο Νηπιαγωγείο Πύργου!

Αναρτήθηκε χθες στο διαδίκτυο η απόφαση της Υφ. Παιδείας Ζέτας Μακρή για τον κατάλογο των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων
-Παρά τις έντονες αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου της Ηλείας
-Ποιες είναι οι ανακατατάξεις που θα γίνουν στα δύο σχολεία απο την φετινή χρονιά

Με απόφαση της Υφ. Παιδείας Ζέτας Μακρή, ανακοινώθηκαν χθες τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανά Περιφέρεια που από την νέα σχολικη χρονιά 2021- 2022 θα χαρακτηρίζονται Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία, όπου στα 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά που ήδη λειτουργούσαν, από σήμερα προστίθενται άλλα 50 συνολικά νέα σχολεία και ο  συνολικός αριθμός τους θα είναι πλέον 112.  Για την Ηλεία τελικά δεν υπήρξε απόφαση για δημιουργία Πρότυπων σχολείων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την ερχόμενη τουλάχιστον χρονιά ( θυμιζουμε ότι υποψήφια Πρότυπα σχολεία ήταν το 1ο Γυμνάσιο Πύργου και το 4ο ΓΕΛ Πύργου) και η απόφαση αφορά μόνο την Πρωτοβάθμια.

Στην Ηλεία λοιπόν, παρά τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες του εκπαιδευτικού κοσμου ( της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων Πύργου) σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση χαρακτηρίζονται πλέον ως Πειραματικά σχολεία το 1ο Δημοτικό Πύργου ( που είναι και το πολυπληθέστερο δημοτικό σχολείο της πρωτεύουσας του νομού και το 3ο Νηπιαγωγείο Πύργου.  Η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και σύμφωνα με τα όσα ισχύουν ως τώρα για τα Πειραματικά σχολεία, θα είναι σε πανελλαδική κλίμακα και θα γίνει από ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας.

Αγνοήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών

Κι ενώ το Υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης για κάθε μαθητή και μαθήτρια των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων», υπάρχει έντονη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς η πραγματική στόχευση είναι να δημιουργήσει σχολεία «αρίστων», σχολεία δύο ταχυτήτων!. Ο Σύλλογος  Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου καθώς και οι Σύλλογοι διδασκόντων των δύο σχολείων έχουν πραγματοποιήσει πλήθος διαμαρτυριών και παραστάσεων στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι ο Δ.ντής πρωτοβάθμιας ενήργησε μονομερώς, καθώς δεν είχε κατατεθεί καμία πρόταση από τους Συλλόγους Διδασκόντων οπου αντιθέτως είχαν ομόφωνα καταψηφίσει στην σχετική πρόσκληση για την μετατροπή των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων σε Πειραματικά σχολεία.

Μάλιστα ο Σύλλογος ειχε επισημάνει στην τελευταία του έγγραφη διαμαρτυρία ότι  «Ο εκπαιδευτικός κλάδος από παιδαγωγική σκοπιά, είναι υπέρ των Πειραματικών Σχολείων, εφόσον αυτά θα εντάσσονται σε ένα προοδευτικό πλαίσιο που θα ενισχύει την έρευνα, τον πειραματισμό, τις νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, θα βρίσκει άμεση εφαρμογή στην εκπαιδευτική πραγματικότητα του Δημόσιου Σχολείου και θα ωφελεί ΟΛΑ τα παιδιά. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένα ζήτημα, όπως αυτό, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και τη διοίκηση με λογικές «εντέλλεσθε».»

Βεβαίως οι Σύλλογοι αγνοήθηκαν παντελώς, προφανώς γιατί ήταν προαποφασισμένη η υπόθεση των Πειραματικών σχολείων και το γεγονός είναι πλέον τετελεσμένο μετά και από την απόφαση της υφ. Παιδείας που έχει ημερομηνία ανάρτησης στ Διαδίκτυο 11-5-2021.

Τι θα αλλάξει από την νέα σχολική χρονιά στα δύο νέα Πειραματικά σχολεία του Πύργου

Η Πρωινή απευθύνθηκε στον Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκο Κλάδη προκειμένου να μας δώσει λεπτομέρειες για τις ανακατατάξεις που θα γίνουν στα δύο αυτά σχολεία. Ο κ. Κλάδης επισήμανε οτι απαντήσεις θα δοθούν σε όλες τις απορίες των γονιών εν ευθέτω χρόνω, μόλις βγουν οι υπουργικές αποφάσεις που θα αφορούν την διαδικασία.  Ωστόσο μας εξήγησε ότι οι ανακατατάξεις αφορούν μόνο την εισαγωγική τάξη, δηλαδή την πρώτη τάξη του σχολείου όπου θα γίνει η κλήρωση για την επιλογή των μαθητών που θα καταθέσουν αίτηση και όλες οι υπόλοιπες τάξεις του 1ου Δημοτικού σχολείου Πύργου θα συνεχίσουν κανονικά με την φοίτηση των ίδιων μαθητών που είναι και τώρα. Το ίδιο θα ισχύσει και για το νηπιαγωγείο, η κλήρωση των μαθητών θα αφορά μόνο την εισαγωγική τάξη, δηλαδή το προνήπιο.  Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει και πρόσκληση από το Υπουργείο Παιδείας για την υποβολή αιτήσεων από τους γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στο Πρότυπο δημοτικό και νηπιαγωγείο Πύργου.

Εφημερίδα Πρωινή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top