ΑΡΘΡΑ

Σάλος από την τοποθέτηση τριών κεραιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας

9 Ιουνίου, 2021

Χορηγία του ΟΤΕ από το 2016 που φέρει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

«Σάλος» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με την τοποθέτηση κεραιών παροχής internet στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρώτης οι τρεις συνολικά κεραίες για την παροχή γρήγορου internet έχουν τοποθετηθεί, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου – εκδοτήρια, στο παλαιό φυλάκιο προς την πλευρά της περίφραξης και μία στην άκρη του σταδίου στο ύψος του δρόμου (σ.σ. εκεί που στήνει τα μηχανήματα της η ΕΡΤ). Αρκετοί εκ των κατοίκων και των επισκεπτών ωστόσο της περιοχής έχουν λανθασμένα εμπλέξει την τοποθέτηση των τριών αυτών κεραιών με  την πολιτιστική χορηγία της εταιρείας MICROSOFT που αφορά την υλοποίηση ψηφιακής εφαρμογής που θα δίνει στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου της Ολυμπίας και του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας τη δυνατότητα θέασης τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων, όπως αυτά εκτιμάται, με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας, ότι υφίσταντο στην αρχαιότητα.

Ερωτηθείσα από την «Πρώτη» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Ίρις Κόλλια τόνισε ότι πρόκειται για την χορηγία του ΟΤΕ που πραγματοποιήθηκε το 2016 και έχει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου –ΚΑΣ- και έχει την έγκριση της πρώην υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Στόχος του ΟΤΕ ήταν να υπάρχει γρήγορο internet σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους υψηλής επισκεψιμότητας. Μπορεί λοιπόν η χορηγία να έγινε δεκτή από το ΚΑΣ το 2016 ωστόσο λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών οι κεραίες εγκαταστάθηκαν μόλις πριν από μερικές ημέρες και σίγουρα δεν αποτελούν μέρος της χορηγίας που έχει γίνει από την MICROSOFT.

Τι αφορά η χορηγία της MICROSOFT

Αντικείμενο της χορηγίας είναι η, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο, υλοποίηση ψηφιακής εφαρμογής που θα δίνει στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου της Ολυμπίας και του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας τη δυνατότητα θέασης τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων, όπως αυτά εκτιμάται, με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας, ότι υφίσταντο στην αρχαιότητα.

Αντικείμενο της ίδιας χορηγίας είναι η υλοποίηση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο, διαδικτυακής ιστοσελίδας του ΥΠΠΟΑ που θα καθιστά διαθέσιμη παγκοσμίως την εμπειρία της εικονικής περιήγησης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας. Την ευθύνη της συλλογής των επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στον αρχαιολογικό χώρο και στα εκθέματα του μουσείου έχει αναλαμβάνει Ειδική Επιτροπή.

Α. Αγγελίδου

Εφημερίδα Πρώτη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top