ΑΡΘΡΑ

Σμέρνα: Σε επιφυλακή οι δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή που κάηκαν 100 στρέμματα

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε με δύσκολα συμβάντα στην Ηλεία και ήδη τα πρώτα 100 στρέμματα δάσους και μάλιστα αναγεννημένου έχουν γίνει στάχτη. Το χειρότερο σε μια περιοχή – τη Σμέρνα – που καταστράφηκε το 2007 και πλέον νέα αναγέννηση δύσκολα θα έρθει…

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από την Ηλεία και την Αχαΐα έκαναν Ανάσταση και Πάσχα αντιμετωπίζοντας τις φλόγες που πιθανότατα φούντωσαν μέσα στο δάσος από ένα αερόστατο – φαναράκι των ευχών που παρέσυρε ο άνεμος…

Πυροσβέστες και οχήματα παραμένουν έως και σήμερα στο χώρο της πυρκαγιάς, “καθαρίζοντας” και το τελευταίο κούτσουρο που καπνίζει ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες αναζωπύρωσης.

Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων Πυρονόμος Κώστας Δρακόπουλος, ήταν ο πρώτος που έφτασε στην πυρκαγιά καθώς σε κινητοποίηση για άλλο συμβάν έγινε αντιληπτή η φωτιά στη Σμέρνα.
Μιλώντας στο ilialive.gr ανέφερε ότι “… το Μεγάλο Σάββατο είχαμε μια δύσκολη βραδιά, το κλιμάκιο της Κρέστενας ειδοποιήθηκε με διαφορά ενός λεπτού στις 21.57 για πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στην τοπική κοινότητα Καλυβακίων και μετά από ακριβώς 1 λεπτό είχαμε την δασική πυρκαγιά στο χωριό Σμέρνα του Δήμο Ζαχάρως.

Drakopoulos
Η πυρκαγιά ήταν σε δασική έκταση σε μία δύσκολη περιοχή κάτω από το πυροφυλάκιο της Σμέρνας σε δύσβατη περιοχή. Έγινε όμως μεγάλη κινητοποίηση σε συνεργασία με τον διοικητή ΠΥ Πύργου και με το πυροσβεστικό κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας αρχικά και στην πορεία είχαμε βοήθεια και από την Πάτρα, την Αμαλιάδα, γενικότερα από την Περιφέρεια. Γνωρίζοντας την δυσκολία της περιοχής αυτής και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια, διότι χρειάστηκαν και μηχανήματα, προσπαθήσαμε και περιορίσαμε σχετικά γρήγορα, τα ξημερώματα, την πυρκαγιά αυτή σε μία πάρα πολύ δύσκολη περιοχή και έτσι δεν είχαμε μεγάλη επέκταση που πιστεύαμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολη και θα είχαμε περαιτέρω επεκτάσεις και σε άλλες όμορες κοινότητες”.
Πιθανόν από αερόστατο ευχών η πυρκαγιά που έκαψε 100 στρέμματα
Όπως σημείωσε ο κ. Δρακόπουλος “… η φωτιά πιστεύουμε ότι έχει κάψει πάνω από 100 στρέμματα είμαστε ακόμα εδώ και συνεχίζουμε τη δουλειά, έχει περιοριστεί με τα μηχανήματα και με τα πεζοπόρα τμήματα αυτή τη στιγμή και θα φυλάξουμε σήμερα (σ.σ. χθες) και αύριο (σ.σ. σήμρα) για να μην έχουμε τυχόν αναζωπυρώσεις έτσι ώστε να σταματήσουμε τυχόν εστίες.  Πιθανότατα αυτό οφείλεται σε κάποιο αυτοσχέδιο αερόστατο λόγω των ημερών ίσως από κάποιο γειτονικό χωριό, να ήρθε και να επικάθησε πάνω στην θαμνώδη έκταση οπότε με την φλόγα του προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα”.
smerna day 2
smerna day 3
smerna day 4
smerna day 5
smerna day 6
smerna day 7
smerna day 8
smerna day 9
smerna day 10
smerna day 11

Πηγή ilialive

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top