ΑΡΘΡΑ

Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου: Έχουν αποφασίσει να το κλείσουν αλλά… το ενισχύουν με προσωπικό ΔΕΠ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Κανείς δεν παραγνωρίζει την ευθύνη απέναντι στους φοιτητές  που σπουδάζουν είδη στο υπό κατάργηση τμήμα»

Την ώρα που το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Υπουργείο Παιδείας  έχει πάρει ειλημμένη απόφαση για συγχώνευση του τμήματος Μουσειολογίας με το Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Μεσολόγγι, το ενισχύει με καθηγητές για την λειτουργία του ενός χρόνου στον Πύργο.

Κανείς δεν παραγνωρίζει την ευθύνη απέναντι στους φοιτητές  που σπουδάζουν είδη στο υπό κατάργηση τμήμα για την άρτια εκπαιδευτική διαδικασία στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν, όμως η δυναμική των εκατοντάδων σπουδαστών που έδωσαν το παρών στην πρώτη και δεύτερη μέρα, και όχι των δεκάδων όπως υποστήριζε πανεπιστήμιο και  υπουργείο, αποδεικνύει πως πρόκειται για ένα ζωντανό ακαδημαϊκό κύτταρο εκπαίδευσης με προοπτική και μέλλον που κάποιοι το ψαλιδίζουν με το έτσι θέλω..

Παράλληλα φέρει προ των ευθυνών τους, τοπική κοινωνία και θεσμούς, για την προάσπιση του δικαιώματος της συνέχισης της ύπαρξης της φοιτητικής κοινότητας εντός του κοινωνικού ιστού του Πύργου και της Ηλείας,  μέσα από μία διεκδικητική προσπάθεια που μπορεί να  εκφραστεί με διάφορες μορφές πρωτοβουλιών και δράσεων, έχοντας ως  πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα, την μαζική  αντίδραση κοινωνίας και φορέων του Αιγίου απέναντι στον ετσιθελισμό των ανθρώπων που βλέπουν μέσα από  περικοπές και συγκεντρωτικές αντιλήψεις την διάχυση της ακαδημαϊκής γνώσης.

«Από πλευράς διδακτικού προσωπικού ειλικρινά είμαι σε αυτή την φάση ικανοποιημένος από τις πιστώσεις που εδόθησαν, θέσεις ουσιαστικά, από το Πανεπιστήμιο Πατρών για πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων. Υπάρχει, μετά από δύο χρόνια καθυστέρηση από το Υπουργείο Παιδείας, η υπογραφή της μετάταξης και τον ερχομό των δύο ειδικού διδακτικού προσωπικού συναδέλφων ΕΔΥΠ που συμμετέχουν πλέον στην τακτική λειτουργία του τμήματος και είμαστε σε αναμονή για την προκήρυξη δύο θέσεων μελών ΔΕΠ που είναι στο Υπουργείο από τον Ιούνιο μήνα για το τμήμα. Θέλω να πιστεύω ότι ίσως και την τελευταία ώρα και τον τελευταίο χρόνο που είναι ή από ότι φαίνεται θα είναι το τμήμα εδώ η κοινωνία και οι θεσμοί της ιδιαίτερα θα το αγκαλιάσουν. Νομίζω ότι η πρώτη μέρα αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα. 200 φοιτητές βρέθηκαν και παρακολούθησαν μαθήματα τη χθεσινή ημέρα», επεσήμανε ο πρόεδρος του τμήματος και μοναδικό έως και σήμερα μέλος ΔΕΠ κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Προοπτική και ελπίδα

Η προοπτική και η ελπίδα δεν είναι στοιχεία τα οποία δεν έχουν ξεγραφτεί από την καθημερινότητα της ακαδημαϊκής ζωής του Τμήματος της Μουσειολογίας στον Πύργο, αλλά θα πρέπει όμως η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει το τμήμα με δράσεις και πρωτοβουλίες που θα δημιουργούν συνθήκες επιβίωση του ενδεχομένου της παραμονής του πανεπιστημιακού τμήματος στην περιοχή.

«Τα προβλήματα είναι γνωστά. Δεν νομίζω ότι η επανάληψη μπορεί να προσφέρει πλέον κάτι στην ενημέρωση έχουν κατά το κοντινό αλλά και το μακρινό παρελθόν ειπωθεί ιδιαίτερα από πλευράς μου για το πως λειτουργεί αυτή η ακαδημαϊκή δομή στον Πύργο. Θέλω να πιστεύω ότι πάντα υπάρχει προοπτική και ελπίδα. Αναφέρομαι στην ομαλοποίηση της λειτουργίας. Εγώ έχω από 1η Σεπτεμβρίου την ευθύνη της λειτουργίας του τμήματος που από ότι φαίνεται έχουν τουλάχιστον διάρκεια ζωής έως και 31 Αυγούστου του 2022 με βάσει αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μία κοινότητα με φοιτητές είναι πάρα πολύ σημαντική όταν μπορεί και η ίδια η κοινωνία στο χώρο που υπάρχει να την υποστηρίζει και ελπίζω σε αυτό. Η κοινωνία γνωρίζει. Το τμήμα είναι μέσα στον ιστό της κοινωνίας του Πύργου. Θεωρώ ότι η καλή αρχή μπορεί να σημαίνει κάτι όσον αφορά, επαναλαμβάνω την ακαδημαϊκή ζωή για το ακαδημαϊκό έτος που ξεκινάει», υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε εξέλιξη

Το πρόγραμμα της μουσειολογίας βρίσκεται σε εξέλιξη, που φέτος δεν πήρε νέους φοιτητές για λόγους που είναι γνωστοί, όπως και για τους φοιτητές του παλιού τμήματος του ΤΕΙ με τις υποχρεώσεις που έχουν για την ολοκλήρωση του τέταρτου έτους καθώς και των άλλων σπουδαστών από τα προηγούμενα τμήματα που υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα του παλιού τμήματος του ΤΕΙ.

«Η υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους 200 φοιτητές ήταν αρκετά δύσκολη. Και από πλευράς τεχνικής υποστήριξης γιατί ειλικρινά δεν είχαμε μέχρι σήμερα από πουθενά βοήθεια τεχνικής υποστήριξης. Ελλείψεις υπάρχουν σε εποπτικά μέσα, στην υποστήριξη της βιβλιοθήκης, σε διοικητικό προσωπικό. Όμως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Τον αγώνα ο οποίος έχει ένα στόχο μόνο. Την ικανοποίηση της ακαδημαϊκής ευθύνης που έχουμε έναντι των πολλών των εκατοντάδων φοιτητών και όχι των ελάχιστων δεκάδων που έχει κατά το παρελθόν ειπωθεί. Των εκατοντάδων φοιτητών που έχουν υποχρεώσεις και είναι παιδιά του ελληνικού λαού και των πολιτών της χώρας μας», τόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας.

Εφημερίδα Πατρίς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top