ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι αποφάσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης είναι επικίνδυνα για τις ανθρώπινες ζωές και εγκληματικά για τη δημόσια υγεία

F

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με αναστολή λειτουργίας του Γ.Ν.Π.Π. και μετατροπή του Σισμανόγλειου σε νοσοκομείο μιας νόσου

Τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε διαρκή έξαρση στέλνοντας καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας στα νοσοκομεία και δεκάδες στο θάνατο, τη στιγμή που η χώρα σημειώνει θλιβερές αρνητικές πρωτιές, τη στιγμή που η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη και αναμένεται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, η κυβέρνηση αντί να επαναπροσδιορίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, να στελεχώσει το υπό κατάρρευση ΕΣΥ και να ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προχωρά σε περαιτέρω συρρίκνωση των νοσοκομείων αναστέλλοντας τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, μετατρέπει ολόκληρα νοσοκομεία αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με COVID 19 και εκπονεί σχέδιο συγχωνεύσεων των νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας.

Το Γ.Ν.Π.Π. είναι το τρίτο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αττικής, που εξυπηρετεί μεγάλο όγκο περιστατικών στην παιδιατρική κλινική, στην κλινική COVID 19 και στο τμήμα επειγόντων, ενώ συμμετέχει και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα παιδιών και ενηλίκων. Η κυβέρνηση με μια παράλογη απόφαση αναστέλλει τη λειτουργία του ως νοσοκομείο και το μετατρέπει αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο, στερώντας τη δευτεροβάθμια υγειονομική κάλυψη από εκατοντάδες μικρούς ασθενείς. Η συγκεκριμένη απόφαση, στην παρούσα συγκυρία με το επισφαλές άνοιγμα των σχολείων, καθίσταται και εγκληματική, αφού, όχι μόνο οι ειδικοί, αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές.

Η κυβέρνηση κώφευε στις φωνές της αντιπολίτευσης και των υγειονομικών για την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ και της ΠΦΥ. Τώρα, που η πίεση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων είναι τεράστια, οι συνθήκες τριτοκοσμικές και οι νοσηλείες παρουσιάζουν δραματική αύξηση, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια λανθασμένη πρακτική. Μετατρέπει ολόκληρα νοσοκομεία, όπως το Γ.Ν. Σισμανόγλειο σε μονοθεματικό COVID και ζητά από μια σειρά δημόσιων νοσοκομείων να αυξήσουν κατά τριάντα περίπου το καθένα τις κλίνες για νοσηλεία ασθενών με COVID 19. Η λοιπή νοσηρότητα εξοστρακίζεται ξανά. Οι ασθενείς, που έχουν την οικονομική δυνατότητα, οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα, όσοι δεν έχουν τα χρήματα περιμένουν, ενώ οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας και οι ευπαθείς ομάδες ουσιαστικά αποκλείονται από την πρόσβαση στο φάρμακο και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Επιπροσθέτως, οι συνθήκες νοσηλείας καθίστανται επισφαλείς αφού το υγειονομικό προσωπικό είναι εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο, τόσο λόγω των αναστολών αλλά και των αναρρωτικών αδειών. Δημιουργούνται επομένως, ξανά οι συνθήκες αύξησης της θνητότητας λόγω COVID 19 αλλά και λοιπής νοσηρότητας. Μόνο κερδισμένο το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, που δεν έχει βάλει πλάτη στην πανδημία, και θησαυρίζει εις βάρος των πολιτών.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξυφαίνει το σχέδιο της για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της υγείας, καθώς προετοιμάζονται οι συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ και οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Η αρχή γίνεται με μια μελέτη για τη Δ. Μακεδονία, που προβλέπει τη λειτουργία ενός «κομβικού» νοσοκομείου στην Κοζάνη, το οποίο θα στελεχωθεί από το προσωπικό των άλλων πέντε νοσοκομείων των όμορων νομών, που θα υποβαθμιστούν και θα μετατραπούν σε μονάδες ημερήσιας φροντίδας, ενώ η περιοχή θα μετράει τουλάχιστον 40 λιγότερες κλίνες νοσηλείας. Η κυβέρνηση λοιπόν, χωρίς ενσυναίσθηση και επιδεικνύοντας πρωτοφανή αναλγησία προτίθεται να στερήσει από συμπολίτες μας μια ασφαλή και ισότιμη υγειονομική κάλυψη και πρόσβαση.

Οι αποφάσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης είναι επικίνδυνα για τις ανθρώπινες ζωές και εγκληματικά για τη δημόσια υγεία. Καλούμε την κυβέρνηση να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και προστασίας για όλους τους πολίτες. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είμαστε όλοι απέναντι. Με τις ανθρώπινες ζωές δεν παίζουμε!

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top