ΑΡΘΡΑ

Τρομάζει η επόμενη μέρα στο εμπόριο της Ηλείας – Δύσκολη η «ανάσταση» μετά τα απανωτά Lockdown

Αναγκαία τα στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης, δηλώνουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου

Ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της πανδημίας ήταν το εμπόριο, καθώς η κυβέρνηση το αξιολόγησε ως κύρια εστία διασποράς του ιού και έκλεισε τα καταστήματα τον περασμένο Νοέμβριο, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της παραλαβής εκτός (click away) στην περίοδο των Χριστουγέννων. Η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών και η έντονη επιφυλακτικότητα για το μέλλον, οδήγησαν στην κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής κίνησης, προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς στις επιχειρήσεις, ειδικά στις μικρές και στις μικρομεσαίες.

Η Ηλεία δέχτηκε πολύ ισχυρό πλήγμα, αφού οι περισσότεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να αντλησουν ρευστότητα λόγω των «κοκκινισμένων πυροδανείων» και ταυτόχρονα δεν μπορούσαν να δουλέψουν επί ίσοις όροις έναντι άλλων κλάδων ανταγωνιστικών όπως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η επαναλειτουργία τους με τη μέθοδο του click in shop άφησε μια χαραμάδα ελπίδας, αφού η φυσική παρουσία του καταναλωτή στο κατάστημα είναι πιο αποδοτική, ωστόσο η άνοιξη κύλησε πολύ νωχελικά και με πολύ περιορισμένη την αγοραστική κίνηση. Οι ελπίδες για «ελεύθερο» Πάσχα εξανεμίστηκαν γρήγορα, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες των εμπόρων, ενώ η μη κάθοδος των ετεροδημοτών και η κλειστή εστίαση αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για γρήγορη και θεαματική ανάκαμψη.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του εμπορικού κόσμου είναι αν θα καταφέρουν να μείνουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα, αφού σύντομα η κυβέρνηση θα τερματίσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης και ο… σώζων εαυτόν σωθήτω. Για τον λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι των εμπόρων της Ηλείας ζητούν στοχευμένα προγράμματα δίκαιης και αποτελεσματικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Νίκος Καρυώτης ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Πρωινή ότι οι πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω της οικονομικής αβεβαιτότητας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων ακόμα κι όταν μπουν σε καθεστώς κανονικής λειτουργίας.

«Δυστυχώς δεν έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη κινητικότητα, καθώς η αγοραστική κίνηση στην Ηλεία είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ο κόσμος για μια σειρά από λόγους δεν είναι μαζεμένος και προβαίνει σε αγορές μόνο για απολύτως απαραίτητα, είτε γιατί η πανδημία έχει επηρεάσει το εισόδημά του είτε γιατί υπάρχει ακόμα ανησυχία για την επόμενη μέρα. Μετά τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων, οι οποίες συνέπεσαν με την περίοδο των εκπτώσεων, η αγορά έχει κάνει κοιλιά», δήλωσε.

Παράλληλα, ο κ. Καρυώτης εξέφρασε την ανησυχία του για το αν θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν, δηλώνοντας ότι απαιτείται στήριξη από το κράτος. «Επικρατεί προβληματισμός διότι όταν τεθεί η αγορά σε καθεστώς κανονικής λειτουργίας με άρση όλων των περιορισμών αλλά και των μέτρων στήριξης, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να επιβιώσουν όλες οι επιχειρήσεις, ειδικά αν η κίνηση παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Θα πρέπει να μας χορηγηθεί ένα κεφάλαιο επανεκκίνησης, διότι θα είναι δύσκολο να σταθούν οι επαγγελματίες την επόμενη μέρα χωρίς στήριξη. Κάποιες επιχειρήσεις παραπαίουν. Μέχρι τώρα έχει παρασχεθεί στήριξη, όμως θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη και δικαιότερη κατανομή», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, υπογράμμισε σε πρόσφατο άρθρο του την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την ομαλή και αποτελεσματική επανεκκίνηση γτης οικονομίας χωρις να χαθουν θέσεις εργασίας.

Θα πρέπει να δοθούν δάνεια βραχυπρόθεσμα  με χαμηλό επιτόκιο για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, Να ρυθμιστούν όλα  τα είδη υπαρχόντων δάνειων  ενήμερα και μη και αυτά που έχουν οι τράπεζες και τα funds [κεφάλαια κίνησης – πυρόπληκτα – στεγαστικά]. Χρειάζεται σχεδιασμός ειδικών προγραμμάτων για τον Νομό, τα οποία να σχεδιαστούν, σε συνεργασία Κράτους  Περιφέρειας και Επιμελητήριου Ηλείας και να είναι  αποτελεσματικά, προσιτά σε όλους και να βοηθούν στην βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων. (…) Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα όπως πήρε για την πανδημία και όχι να αφήσει στην διακριτική ευχέρεια άλλων  τις αποφάσεις  και την επιβολή τους [τράπεζες –funds]. Άλλωστε σώσαμε τις τράπεζες δυο φορές είναι ευκαιρία να μας σώσουν μια και αυτές», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Νίκος Σιαψάλης δήλωσε πως η αγορά είναι «αναδουλειά», ζητώντας από τον κόσμο να στηρίξει τα μικρά τοπικά καταστήματα. «Το 2021 μέχρι τώρα δεν πάει καλά, αφού με εξαίρεση λίγες ημέρες στις εκπτώσεις, η κίνηση είναι πολύ πεσμένη ακόμα και στον κλάδο των τροφίμων. Ο κόσμος αγοράζει μόνο τα απολύτως απαραίτητα και δεν κάνει ανοίγματα, ενώ το κύριο όφελος πάει στα πολυκαταστήματα. Θέλω να επισημάνω ότι στα μικρά καταστήματα που διατηρούν συμπολίτες μας τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και δεν επικρατεί συνωστισμός. Έχουμε πάρει ελάχιστα χρήματα ως στήριξη από την πολιτεία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν ξέρω πόσοι θα επιβιώσουν τό επόμενο διάστημα», επισήμανε.

Εφημερίδα Πρωινή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top