Διαδικτυακή παρουσίαση από το Επιμελητήριο Ηλείας της Μελέτης με θέμα: «Αξιολόγηση και ιεράρχηση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας».
Άκρως ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα σημαντική για τον επιχειρηματικό κόσμο της Ηλείας -σε όλους τους τομείς- ήταν η μελέτη με τίτλο «Αξιολόγηση και ιεράρχηση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας», που παρουσίασε χθες διαδικτυακά το Επιμελητήριο Ηλείας.
Μια μελέτη που αποτυπώνει το πώς κινούνταν (με πληθώρα ποσοτικών στοιχείων), πριν την πανδημία η επιχειρηματικότητα του νομού, πόσο επηρεάστηκε αλλά και τις κατευθύνσεις που μπορούν να δοθούν για την «επόμενη ημέρα»…
Μια μελέτη που –όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης- μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας… καμβάς για να δημιουργήσει η Ηλεία πάνω του τον τρόπο με τον οποίο θα ακολουθήσει αναπτυξιακή τροχιά στο μέλλον. Στη μελέτη καταγράφονται ανάγκες, μπαίνουν προτεραιότητες και μπορούν να ακολουθηθούν συγκεκριμένες τακτικές ώστε οι επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται εκεί όπου υπάρχουν τάσεις, με εξωστρεφή διάθεση.
Στην διαδικτυακή παρουσίαση της μελέτης (που έγινε από στελέχη των εταιρειών ICAP και Netrino), συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος και ο ομότιτλος του της Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής που απεύθυνε και σύντομο χαιρετισμό.

«Βάση για να μιλάμε και να διεκδικούμε συγκεκριμένα πράγματα»…
Ο κ. Νικολούτσος αναφερόμενος στην μελέτη τόνισε πως «Παρουσιάζουμε μια μελέτη, ένα εργαλείο με αναλυτικά στοιχεία για το ποια είναι η γεωγραφία της περιοχής μας, η απασχόληση, η σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν αλλά και με το περιφερειακό εισόδημα. Μέσα σε αυτή την ανάλυση –που διαθέτει στοιχεία και για το 2021- μπορούμε να δούμε ποιοι κλάδοι έχουν πάει καλά, ποιοι μπορούν να πάνε καλύτερα και πώς μπορεί να βελτιωθεί το επιχειρηματικό προφίλ του τόπου μας. Όλα τα παραπάνω σε σύγκριση με βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Είμαστε όλοι σε μία φάση αναζήτησης της κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθηθεί. Πρόκειται για μία προσπάθεια με σοβαρές ακαδημαϊκές προσεγγίσεις από ανθρώπους της Αγοράς. Ελπίζουμε ότι αυτή την μελέτη θα μπορέσουμε να την παρουσιάσουμε και στα όργανα της περιφέρειας και κεντρικά προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι προοπτικές και ποιες είναι οι ανάγκες του τόπου μας.
Με την μελέτη έχουμε μια βάση για το ποιός είναι ο τόπος μας και τι πρέπει να κάνουμε για να αναπτυχθεί περισσότερο. Έχουμε μια βάση για να μιλάμε και να διεκδικούμε συγκεκριμένα πράγματα και να μην λέμε λόγια στον αέρα…
Πρέπει να τονίσω ότι παρ` όλα τα πλήγματα που επέφερε η πανδημία στο νομό μας, η επιχειρηματικότητα λειτούργησε αν και κόστισε πολύ η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό. Ένα βασικό θέμα επίσης είναι και ο χωροταξικός σχεδιασμός αφού δεν προχώρησαν οι ΖΟΕ κι αντί για αναπτυξιακό εργαλείο κατάντησαν βραχνάς, καθώς και η ανυπαρξία βιομηχανικών πάρκων, η έλλειψη logistics κ.α.
Απαιτείται και μια επιπλέον επικαιροποιήση με τα στοιχεία των ξενοδοχειακών μονάδων που δηλώνουν έδρα στην Αθήνα και δεν συμπεριλαμβάνονται στις μετρήσεις που έγιναν. Το σύνολο των στοιχείων της μελέτης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Ηλείας».
Τα σημαντικότερα ευρήματα
Τα σημαντικότερα ευρήματα της Μελέτης ήταν τα εξής:
-Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας παρουσιάζει εξειδίκευση σε ορισμένους κλάδους -έναντι της χώρας- ως σύνολο. Οι σημαντικότεροι από αυτούς τους κλάδους -το μερίδιο των οποίων στη συνολική απασχόληση της περιφερειακής ενότητας Ηλείας είναι υψηλότερο έναντι του αντίστοιχου της χώρας ως σύνολο- ανήκουν σε αρκετούς τομείς της Πρωτογενούς παραγωγής φυτικής ή ζωικής προέλευσης και του χονδρικού εμπορίου τους.
-Το 2020 λόγω της πανδημίας που προκλήθηκε από τον κορονοϊό το σύνολο των επιχειρήσεων με έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας παρουσίασε μείωση πωλήσεων κατά – 17,1% ή κατά 255,2 εκατ. ευρώ έναντι του 2019.
-Το μεγαλύτερο πλήγμα το 2020 στον Εταιρικό Τομέα της Ηλείας καταγράφηκε στους κλάδους Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος (-71,4%) και Εστίασης (-33,5%).
-Για το 2021 προβλέπεται μείωση των πωλήσεων κατά μείον 3,6% που σημαίνει μείωση κατά 44,6 εκατ. ευρώ έναντι του 2020.
-Το 2020 η απασχόληση μειώθηκε στο σύνολο του εταιρικού τομέα κατά -1,8% ενώ για το 2021 προβλέπεται οριακή αύξηση κατά 3,8%.
-Το 2020 το 31% των επιχειρήσεων του νομού Ηλείας λειτούργησαν ως πληττόμενες χωρίς αναστολή λειτουργίας με ένταξη σε πλαίσιο στήριξης ενώ το 42% λειτούργησε χωρίς ένταξη σε πλαίσιο στήριξης και το 20% ήταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω υπουργικής απόφασης.
-Το 41% των επιχειρήσεων του νομού εντάχθηκε στα διάφορα χρηματοδοτικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων ενώ το 59% δεν έχει ενταχθεί σε κανένα από αυτά.
-Σχετικά με την επάρκεια των μέτρων στήριξης και ενίσχυσης το 57% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι τα μέτρα που ήδη είναι σε ισχύ αλλά και αυτά που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα και πρόκειται να υλοποιηθούν είναι ανεπαρκή για τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Η μελέτη:








Εφημερίδα Πατρίς
