ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ ζητούν ρύθμιση 120 δόσεων, οφειλών προς το Δημόσιο, με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προκειμένου να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα ένταξης των οφειλών τους, προς ασφαλιστικά ταμεία και φορολογική διοίκηση, σε ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων, με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας, προχώρησαν 52 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, οι νομοθετικές παρεμβάσεις, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, με οφειλές προς το Δημόσιο, να υπαχθούν σε ρυθμίσεις με ευνοϊκές δόσεις, συμβάλλουν αφενός στην οικονομική ελάφρυνση των συμπολιτών μας, αφετέρου στην ενίσχυση των ταμείων του κράτους.

Η απελθούσα Κυβέρνηση είχε, προς αυτήν την κατεύθυνση, λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, διευκολύνοντας τους πολίτες, οι οποίοι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δυσκολεύονταν πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σήμερα, μετρώντας σχεδόν δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης και ολικών lockdowns, χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με συσσωρευμένες οφειλές και με ορατό τον κίνδυνο μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η ισχύουσα δυνατότητα υπαγωγής πολιτών σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών συγκεκριμένων χρονικών περιόδων, είναι αυτή των 72 δόσεων, για αιτήσεις μέχρι την 26ην Ιανουαρίου 2022. Στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες, από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, καθώς και οφειλέτες με χρέη για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που διανύουμε, μένουν χωρίς στήριξη οι πολίτες που είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση, προ COVID εποχής, πριν δηλαδή από το 2020, και οι οποίοι αντικειμενικά βρέθηκαν σε αδυναμία, λόγω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα να απολέσουν τη ρύθμιση.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η κατάσταση για όσους έχουν πληγεί από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, όπως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις των σεισμόπληκτων περιοχών στην Π.Ε. Ηρακλείου. Μέχρι σήμερα, η στήριξη της Κυβέρνησης, σχετικά με τις οφειλές προς ΑΑΔΕ και Ασφαλιστικά Ταμεία, περιορίζεται στην αναστολή πληρωμών τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα εξάμηνο.»

Οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν αν θα δώσουν στους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, τη δυνατότητα ένταξης σε ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων, των οφειλών τους, προς την φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία και με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας. Τέλος, ζητούν να ενημερωθούν αν θα θεσμοθετήσει η Κυβέρνηση μέτρα ρύθμισης οφειλών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που επλήγησαν από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, όπως τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε την Π.Ε. Ηρακλείου.

*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Να δώσει η Κυβέρνηση στους πολίτες την δυνατότητα ένταξης σε ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων των οφειλών τους, προς ασφαλιστικά ταμεία και φορολογική διοίκηση και με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας»

Αδιαμφισβήτητα, οι νομοθετικές παρεμβάσεις μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες με οφειλές προς το Δημόσιο να υπαχθούν σε ρυθμίσεις με ευνοϊκές δόσεις, συμβάλλουν στην οικονομική ελάφρυνση συμπολιτών μας, αλλά και την ενίσχυση των ταμείων του κράτους.

Η απελθούσα Κυβέρνηση είχε, προς αυτήν την κατεύθυνση, λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, διευκολύνοντας τους πολίτες, οι οποίοι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δυσκολεύονταν πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σήμερα, μετρώντας σχεδόν δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης και ολικών lockdowns, χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με συσσωρευμένες οφειλές και με ορατό τον κίνδυνο μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η ισχύουσα δυνατότητα υπαγωγής πολιτών σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών συγκεκριμένων χρονικών περιόδων, είναι αυτή των 72 δόσεων για αιτήσεις μέχρι την 26η Ιανουαρίου 2022.

Στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες, από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, καθώς και οφειλέτες με χρέη για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης.

Αυτομάτως, μένουν χωρίς στήριξη οι συμπολίτες μας, που είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση, προ COVID εποχής, πριν δηλαδή από το 2020, και οι οποίοι αντικειμενικά βρέθηκαν σε αδυναμία, λόγω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα να απωλέσουν τη ρύθμιση.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η κατάσταση για όσους έχουν πληγεί από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, όπως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις των σεισμόπληκτων περιοχών στην Π.Ε. Ηρακλείου. Μέχρι σήμερα, η στήριξη της Κυβέρνησης, σχετικά με τις οφειλές προς ΑΑΔΕ και Ασφαλιστικά Ταμεία, περιορίζεται στην αναστολή πληρωμών τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα εξάμηνο.

Επειδή, ως Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσετε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου οι πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, σε φορολογική διοίκηση και Ασφαλιστικά Ταμεία και με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας.

Επειδή, ειδικά οι οφειλέτες των περιοχών που επλήγησαν τελευταία από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, όπως οι περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου, δεν έχουν τύχει της κατάλληλης στήριξης από την Κυβέρνηση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Προτίθενται να δώσουν στους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, την δυνατότητα ένταξης σε ευνοϊκή ρύθμιση 120, δόσεων των οφειλών τους προς την φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία και με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας;

2. Προτίθενται να θεσμοθετήσουν μέτρα ρύθμισης οφειλών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, όπως τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε την Π.Ε. Ηρακλείου;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
Βαγενά Άννα
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζειμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top