ΑΡΘΡΑ

Physis – Γαία project: Η τέχνη συναντά τη φύση

Κυλλήνη – Λουτρά Κυλλήνης – Αλυκές Λεχαινών – Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου – Δάσος Στροφυλιάς – Κουνουπέλι

Η Terra Olympia σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζουν το πρωτότυπο πολυθεματικό project “Physis – Γαία” με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από την τέχνη. Η μουσική, ο χορός, το θέατρο, η ζωγραφική, η φωτογραφία και όχι μόνο, γίνονται ένα με τη φύση και συναντιούνται σε μαγικά φυσικά τοπία του Νομού Ηλείας, συμπράττοντας στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του οικοσυστήματός μας. Μια νέα εποχή Πολιτισμού και Οικολογίας που δημιουργείται από την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να συνδεθεί με το φυσικό περιβάλλον.

Ο πρώτος κύκλος δράσεων ξεκινά τη Δευτέρα 23 Αυγούστου στο Κουνουπέλι με το μάζεμα των σκουπιδιών στις δασικές ζώνες στο Κουνουπελάκι από εθελοντές. Ακολουθούν “Η χορογραφία του Ηχοτοπίου” από την Ολυμπία Αγαλιανού (για παιδιά από 10 ετών και ενήλικες), YOGA με τον Δημήτρη Ντιμπελο,”5 Rhythms” Κινητικός Διαλογισμός από την Πάτυ Πετροπούλου (για παιδιά από 12 ετών), Εικαστικό Εργαστήρι από την Ελένη Σταθοπούλου (για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου) και Έκθεση Φωτογραφίας από τους:
Νίκος Υφαντής-Κατερίνα Πλακούδα, Δημήτρης Βενετιάδης και φωτογραφίες των παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου από τον “ΝΕΑΡο Φωτογράφο”, σε συνεργασία με την νεανική εθελοντική ομάδα ΝΕΑΡόκοσμος του Κώστα Διαμαντόπουλου.

24 Αυγούστου: “Physis-Γαία concert”. H μοναδική Ευρυδίκη συναντά τη σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου και τον διάσημο τρομπονίστα μέλος των Pink Martini και των Canadian Brass Αχιλλέα Λιαρμακόπουλο στο Σινέ Ρόδον στον Σταφιδόκαμπο. Συμμετέχουν οι Deadbeat Escapement. Αφήγηση – Φιλική συμμετοχή Χρύσα Ρώμα. Πιάνο: Neville Jason Fahy, Τσέλο: Σταύρος Παργινός.

Στις 25 Αυγούστου τα “ Πολιτιστικά Μονοπάτια” ξεκινούν στον Ιστορικό Νερόμυλο του Μιχάλη Κουνέλη στον Λάττα με τη συμμετοχή του συλλόγου θεάτρου και πολιτισμού “Στην Σκηνή” και την εταιρεία πολιτιστικής διοργάνωσης “Καλλιάφεια”. Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Σκοπός να αναδειχθούν πολιτιστικά μονοπάτια του Δήμου, αναβιώνοντας τη χαμένη πολιτιστική κληρονομιά και διατηρώντας την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

Το πρόγραμμα συνεχίζει το πρωί στις 27 Αυγούστου με τη φυσιολατρική δράση στα Βυτιναίικα Νεοχωρίου και ολοκληρώνεται το απόγευμα στο Κάστρο Χλεμούτσι με την παράσταση “Ο ρόλος των νερόμυλων στην Επανάσταση του 1821 με επίκεντρο τον Ιστορικό Νερόμυλο του Μιχάλη και της Αμαλίας Κουνέλη”. Με τη συμμετοχή της Belcanto Academy από την Ιταλία.

Όλες οι δράσεις θα ψηφιοποιηθούν και θα παρουσιαστούν από τον ψηφιακό ιντερνετικό κόμβο του «Physis Gaia» – on demand και live streaming στο terraolympia.org και θα καταλήξουν σε μια επιστημονική ημερίδα με θέμα την τέχνη και το περιβάλλον, η οποία θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα συμβάλλει στην πολιτιστική αλλά και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία των φυσικών και οικολογικών τοπίων της περιοχής. Το ¨Physis-Γαία project” είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ και θα μεταδοθεί διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος είναι η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης και προστασίας του πλανήτη. Άλλωστε η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολιτισμός.

*Ο δεύτερος και τρίτος κύκλος δράσεων θα ανακοινωθούν μέσα στον Σεπτέμβρη.

Όλες οι δράσεις είναι ελεύθερες για το κοινό.

gaia physis2

Πηγή ilialive.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top