ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Καλαματιανός: Αναποτελεσματικές και διχαστικές πρακτικές της Κυβέρνησης

Η πολιτική της Κυβέρνησης και στη διαχείριση της πανδημίας περιστρέφεται σε δυο άξονες: Στοχοποίηση και μετάθεση ευθυνών.

Στην αρχή ήταν η νεολαία μας, που κατηγορήθηκε από κυβερνητικά στελέχη για ανευθυνότητα, προκειμένου να κρυφτούν οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί στη διαχείριση της πανδημίας. Τώρα η Κυβέρνηση, έχοντας ουσιαστικά περάσει από «γενεές δεκατέσσερις» τις νέες και τους νέους, τους «δελεάζει» με 150 ευρώ για να πάνε να εμβολιαστούν! Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει πλήρως τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας της: πως όλα μπορούν να εξαγοραστούν.

Με τέτοιες πρακτικές, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να απαξιώνει και να υποτιμά τη νέα γενιά, που τόσο πολύ έχει υποφέρει από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της. Αυταρχισμό, υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών και εξίσωση των Δημόσιων Πανεπιστημίων με αμφίβολης ποιότητας ιδιωτικά κολλέγια, ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Δημόσια Πανεπιστήμια και αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από αυτά, εργασιακή απορρύθμιση, με μισθούς πείνας και απλήρωτες υπερωρίες, ανεργία και διαρκή στοχοποίηση βιώνουν οι νέοι μας. Και χωρίς ντροπή, τους δίνει τώρα 150 ευρώ για να κάνουν το εμβόλιο.

Αν η Κυβέρνηση πραγματικά ενδιαφερόταν για την πορεία του εμβολιασμού, θα είχε ενδιαφερθεί να πείσει τους νέους ότι αξίζει να εμβολιαστούν για την υγεία τους και για τους ευάλωτους συνανθρώπους τους. Θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες, ώστε το σύνολο του πληθυσμού, ειδικά η ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, να έχει γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Δεν θα προκαλούσαν αμφιβολίες και σύγχυση στους πολίτες με τις παλινωδίες και τα λάθη τους, όπως για παράδειγμα με το εμβόλιο Astra Zeneca, που το χορήγησαν υποχρεωτικά στις ηλικίες 30-39, σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική.

Τώρα, επιχειρούν να διχάσουν ξανά την κοινωνία, αυτή τη φορά διαχωρίζοντάς την σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Απευθυνόμενοι, λοιπόν, προς τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες της εστίασης, τους εκβιάζουν κυνικά δηλώνοντας ότι αν δεν υπακούσουν στα κυβερνητικά προστάγματα θα ξανακλείσουν τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά τους.

Πρόκειται, ξεκάθαρα, για μια διχαστική, απαράδεκτη στάση και άποψη, που αντιμετωπίζει τους πολίτες ως υπηκόους. Η Κυβέρνηση επιχειρεί για ακόμη μια φορά να προτάξει την ατομική ευθύνη, για να καλύψει την αποτυχία της. Επιλέγει το δρόμο του διχασμού και των διακρίσεων που είναι πολύ ολισθηρός και επικίνδυνος.

Η αγανάκτηση των επαγγελματιών της εστίασης μπροστά σε όλα όσα εξελίσσονται είναι εύλογη, καθώς βλέπουν την Κυβέρνηση να τους μετατρέπει σε «χωροφύλακες» για να κάνουν οι ίδιοι το διαχωρισμό  μεταξύ των πελατών. Είσαι εμβολιασμένος, έχεις κάνει μοριακό τεστ, μπαίνεις, αλλιώς, όχι. Ταυτόχρονα, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, τους αναγκάζουν να αυξήσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως, για παράδειγμα, να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό για να κάνουν τους ελέγχους στην είσοδο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες είναι ποικίλα.

  • Ποιος θα καλύψει το κόστος των τεστ; Για να κάνει κάποιος μοριακό τεστ, η τιμή του οποίου είναι ακόμα πολύ υψηλή, ίσως πληρώσει περισσότερα και από ένα γεύμα, σίγουρα πάντως περισσότερα από ένα εισιτήριο.
  • Ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων θα γίνεται παντού ή μόνο στην εστίαση, στην ψυχαγωγία και τον αθλητισμό; Για παράδειγμα μετά το γεύμα ή την παρακολούθηση της πολιτιστικής εκδήλωσης θα μπαίνουν όλοι μαζί, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι χωρίς τεστ, στα λεωφορεία, το μετρό και το τραμ; Σημειωτέον πως στις μεγάλες πόλεις ακόμα περιμένουμε την αύξηση των οχημάτων και των συρμών, όπως επίσης και του προσωπικού των μέσων μαζικής μεταφοράς. 

Σε απάντηση όλων αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καλεί τους πολίτες να παραβλέψουν τις κυβερνητικές παλινωδίες, κοροϊδίες, αστοχίες και αποτυχίες και να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Οι πρακτικές εκφοβισμού, εκβιασμού, διχασμού, στοχοποίησης και εξαγοράς που προκύπτουν από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορούν να φέρουν.  

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top