ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει ένα δεύτερο πρόωρο κλείσιμο της σεζόν»

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση τμήματος Τουρισμού
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηλείας: «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει ένα δεύτερο πρόωρο κλείσιμο της σεζόν»

Μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση διοργάνωσε χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηλείας. «Ηλεία – Τουρισμός: προκλήσεις για το άνοιγμα και προοπτικές ανάπτυξης» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε επ` ευκαιρίας του «ανοίγματος» του τουρισμού στις 15 Μαΐου και έφερε τη «σφραγίδα» του τμήματος Τουρισμού της τοπικής ΝΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηλείας με την διοργάνωση της εκδήλωσης (2η μέσα σε ένα χρόνο για τον Τουρισμό) απέδειξε το ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους του Τουρισμού ακούγοντας από τους ίδιους τα προβλήματά τους αλλά και για να διαμορφώσει μαζί τους το αύριο του κλάδου!

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχης Τουρισμού και βουλεύτρια Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Παρεμβάσεις έκαναν ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, εκπρόσωποι του χώρου της Εστίασης και Τουριστικών φορέων της Ηλείας, καθώς και στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηλείας.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Παναγιώτης Φλεβοτόμος, ενώ συντονίστρια στη συζήτηση-διάλογο ήταν η υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού Βίκυ Βασιλόπουλου.

«Να κερδίσουμε περισσότερα από όσα έχουμε να χάσουμε»

Μεταξύ άλλων, η κα Νοτοπούλου τόνισε πως «Το στοίχημα φέτος είναι να κερδίσουμε περισσότερα από όσα έχουμε να χάσουμε μέσα στον Ιούλιο – Αύγουστο και στο φθινόπωρο, δεδομένου ότι Μάιος – Ιούνιος φαίνεται να χάθηκαν για τη φετινή σεζόν. Για να συμβεί αυτό πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός, να “πρασινίσει” η χώρα μας και να μην μπει στο κόκκινο».

Η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε επίσης τρία ερωτήματα που είχαν να κάνουν με το πώς θα διασφαλιστεί η ασφαλής επανεκκίνηση υγειονομικά του τουρισμού, πώς θα καταφέρουν να σωθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, τονίζοντας την έλλειψη ρευστότητας που ταλανίζει τις επιχειρήσεις, ζητώντας να μην επαναληφθούν τα περσινά λάθη που έκανε η κυβέρνηση.

«Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει ένα δεύτερο πρόωρο κλείσιμο της σεζόν. Η χρονιά πέρυσι έκλεισε με μείον 80% στις αφίξεις. Επιμένουμε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα επιτρέψει στον ταξιδιώτη να νιώσει περισσότερη ασφάλεια. Χρειάζεται ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων αλλά και εμβολιασμός του κόσμου που εργάζεται στον τουρισμό σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Καλούμε να έρθουν στην χώρα μας εμβολιασμένοι αλλά εμείς δεν έχουμε εμβολιάσει ακόμα τους κάτω των 30 που εξυπηρετούν –κυρίως- τους τουρίστες», πρόσθεσε η κα Νοτοπούλου.

Παράλληλα ανέφερε πως είναι απαραίτητη μία σειρά μέτρων στήριξης «όπως έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας», ανάμεσα τους «η επιστρεπτέα προκαταβολή να είναι μη επιστρεπτέα, να επιδοτηθεί το χρέος των επιχειρήσεων και τα πάγια κόστη

Όσον αφορά την Ηλεία η κα Νοτοπούλου δήλωσε ότι χρειάζεται υποδομές κι ένα νέο σχέδιο για να γίνει προσβάσιμη και να αποκτήσει τη δύναμη που της αξίζει.

«Έντονα τα σημάδια της κυβερνητικής παλινωδίας στον Τουρισμό της Ηλείας»
Από την πλευρά του ο κ. Καλαματιανός χαρακτήρισε ως κομβικής σημασίας το ζήτημα της υγειονομικής θωράκισης και τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση. Ζήτησε παράλληλα ουσιαστική στήριξη των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου σχολιάζοντας πως «Δεν μπορεί να επανεκκινήσει ομαλά η τουριστική περίοδος χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Στην Ηλεία είναι έντονα τα σημάδια που άφησε πέρυσι η κυβερνητική παλινωδία και πιο πολύ σε τουριστικούς προορισμούς όπως το Κατάκολο και η Αρχαία Ολυμπία.

Τουριστική ανάπτυξη και υποδομές είναι αλληλένδετα. Δυστυχώς, στην Ηλεία, στον τομέα των υποδομών, ότι ξεκίνησε να υλοποιείται ή δρομολογήθηκε, τα τελευταία δύο χρόνια έχει ακυρωθεί ή ανασταλεί. Αναφέρω χαρακτηριστικά τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου, που έχει αναβληθεί επ΄αόριστον, τον οδικό άξονα Ολυμπίας-Βυτίνας-Τρίπολης, που δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στον ορίζοντα, τα έργα στον Καϊάφα που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει και καθυστερούν».

Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηλείας τόνισε πως «Αντί να διδαχθούν από τα λάθη της περσινής χρονιάς συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό δείχνοντας να μην αντιλαμβάνονται τους σοβαρούς κινδύνους. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η υγειονομικά ασφαλής επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων είναι ζήτημα υψηλής σημασίας διότι συνδέεται με την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μας.

Από την πρώτη στιγμή προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν στόχο να συμβάλλουν στην ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου. Τονίσαμε την ανάγκη για κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και των συστημάτων ιχνηλάτησης, με επιτάχυνση των εμβολιασμών στους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση όπου ήδη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Απαιτείται ουσιώδης οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους και είναι αναγκαιότητα για τον κλάδο να χορηγηθεί επαρκής ρευστότητα αφού μέχρι σήμερα η όποια στήριξη χορηγείται είναι επιλεκτική και αφορά μια μειοψηφία των επιχειρήσεων. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι δεν υπάρχει ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία».

«Αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων της Ηλείας σε χρηματοδοτήσεις»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος αναφέρθηκε στο χωροταξικό σχεδιασμό και τις ζώνες οικιστικού ελέγχου που έχουν επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν της Ηλείας λέγοντας πως «αποτελούν χαλκά για την επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Νικολούτσος αναφέρθηκε στην Αρχαία Ολυμπία με την βραχεία διανυκτέρευση και τόνισε ότι «είναι αναγκαία η σύνδεση της Ολυμπίας με την θάλασσα προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των διανυκτερεύσεων». Ανέφερε επίσης ότι στην ενδοχώρα της Ηλείας υπάρχει το κατάλληλο προφίλ για ανάπτυξη τουρισμού ευεξίας και ζήτησε ενεργό επιχειρηματική συμμετοχή και συνεργεία, σχολιάζοντας πως «Μέχρι τώρα δεν καταφέραμε να συνδέσουμε την τοπική γαστρονομία με τον τουρισμό». Τέλος έκανε λόγο για τις χρηματοδοτήσεις και την αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων της Ηλείας σε αυτές –που «φρενάρουν» τις επενδύσεις στον Τουρισμό της περιοχής- καθώς και για τον πολύχρονο βραχνά των πυρόπληκτων δάνειων του 2007 και την κακή διαχείριση στα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη».

Εφημερίδα Πατρίς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top