Χάσαμε έναν… δήμο μέσα σε δέκα χρόνια!

Συντάκτης:Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

-Μειώθηκε κατά 5,7% ο πληθυσμός της Ηλείας από το 2010
-Κάτω από χίλιες οι γεννήσεις και πάνω 2.000 οι θάνατοι το 2020

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τρομακτικά είναι τα δημογραφικά στοιχεία της Ηλείας, καθώς μέσα σε δέκα χρόνια ο νομός έχει λιγοστέψει κατά 5,7%, ενώ κάθε χρόνο η αναλογία γεννήσεων θανάτων όλο και διευρύνεται. Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η «Πρωινή» από το 2010 ως το 2020, απεβίωσαν συνολικά 21.321 συμπολίτες μας και γεννήθηκαν μόλις 12.226 βρέφη. Αυτό σημαίνει ότι λιγοστέψαμε κατά 9.095 άτομα, αριθμός πολύ υψηλός αν αναλογιστούμε πως ο δήμος Ζαχάρως στην απογραφή του 2011 αριθμούσε πληθυσμό 8.953 ανθρώπων.

Το 2020 ήταν χειρότερη χρονιά όσον αφορά την αναλογία γεννήσεων-θανάτων, καθώς έσπασαν και τα δύο ψυχολογικά «φράγματα», των γεννήσεων που έπεσαν κάτω από τις χίλιες (975) και των θανάτων που ξεπέρασαν τις δύο χιλιάδες (2025). Είναι η δεύτερη φορά που οι γεννήσεις φτάνουν σε τριψήφιο αριθμό, μετά το 2018 (976) και επίσης η δεύτερη φορά που οι θάνατοι είναι πάνω από 2.000 (2.076 το 2015), ποτέ όμως δεν είχε συμβεί αυτό μέσα στην ίδια χρόνια.

Το βασικό πρόβλημα της Ηλείας –αλλά και της χώρας ολόκληρης- είναι η μεγάλη μείωση στις γεννήσεις, αφού το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και πάνω από το 60% των θανάτων επέρχονται μετά τα 80 έτη.

Η δεκαετία της ελληνικής οικονομικής κρίσης φαίνεται πως επέδρασε καταλυτικά στη δημογραφική «κατηφόρα», αφού το 2009, μόλις πριν από δώδεκα χρόνια στην Ηλεία είχαν γεννηθεί 1.453 παιδιά και 1.380 το 2010. Η σημαντική πτώση προέκυψε από το 2013, αφού οι γεννήσεις έπεσαν κάτω από τις 1100 και για επτά χρόνια κινούνταν οριακά πάνω από τις χίλιες. Καθοριστική παράμετρος της ζοφερής αναλογίας είναι η μετατόπιση της ηλικίας κατά την οποία γεννούν πλέον οι γυναίκες. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2010 το ποσοστό των γυναικών που γεννούσαν από τα 20 ως τα 29 έτη ήταν κοντά στο 40%-45% (619 στις 1380) ενώ δέκα χρόνια μετά το ποσοστό πέφτει στο 30% (360 στις 976 το 2018).

Η τάση των τελευταίων ετών δείχνει ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν είναι αναστρέψιμη, αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί δεδομένης της επίδρασης της πανδημίας στη δημόσια Υγεία και στην κοινωνία.

«Να δοθούν ισχυρά κίνητρα στα νέα ζευγάρια»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Πύργου, Νίκος Κρουστάλλης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως πλέον έχουν λιγοστέψει ακόμα και οι τρίτεκνες οικογένειες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθούν ισχυρά κίνητρα από την πολιτεία, ειδικά προς τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια.

«Από τα 2.380 μέλη, μόνο τα 700 είναι κάτω των 60 ετών. Όλοι οι υπόλοιποι είναι πάνω από 80 ετών, ενώ το τελευταίο διάστημα είχαμε μόλις έξι εγγραφές που αφορούσαν τρίτεκνες οικογένειες με χηρεία. Η πολιτεία μας έχει εγκαταλείψει, διότι ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα από όσα μας υποσχέθηκε. Επί της ουσίας, η φορολογία δεν έχει μειωθεί για μας αλλά έχει ανέβει, με ενδεικτικό παράδειγμα το αυτοκίνητο. Ένας πολύτεκνος που θέλει να αγοράσει δίλιτρο ΙΧ, το πληρώνει το ίδιο με όλους» τόνισε ο κ. Κρουστάλλης ότι οι πολύτεκνοι ζητούν σε πρώτη φάση αυτά που ίσχυαν παλιότερα και πλέον έχουν καταργηθεί.

«Ας μας δώσει το κράτος αυτά που μας πήρε κι ας μη δώσει τώρα τίποτα παραπάνω. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα επιστρέψει η ισόβια σύνταξη των 90 ευρώ στις παλιές μητέρες. Ακόμα δεν έχει γίνει. Στη φορολογία, όποιος έχει τρία παιδιά, το ίδιο φορολογείται με κάποιον που έχει ένα ή δύο παιδιά. Πρέπει το κράτος να δώσει βάρος και να βοηθήσει τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια, γιατί με 700 ευρώ μισθό και 400 ευρώ ενοίκιο, ποιος θα κάνει παιδιά; Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα σχολεία θα κλείσουν, τα χωριά θα ερημώσουν, τα μαγαζιά θα κλείσουν, δεν θα υπάρχει ζωή. Πάμε προς την πλήρη ερημοποίηση. Η αθρόα μετανάστευση δεν είναι λύση, αφού μόνο το 1% έχει ενσωματωθεί. Είναι αυταπάτη να το πιστεύουμε. Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά βλέπω ότι λίγοι ενσωματώθηκαν και κυρίως όσοι ήταν από χώρες ομόδοξες, όχι από κράτη με αξίες και αρχές διαφορετικές από τις δικές μας», τόνισε.

Εφημερίδα Πρωινή