ΑΡΘΡΑ

School Cinema: Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

«Mythos Project»

Από το ξεκίνημά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, ξεχώρισε από τα άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική διάσταση αυτού του εγχειρήματος.

Σε συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου, ειδικούς παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς, επεξεργάστηκε για πρώτη φορά προγράμματα για την κινηματογραφική παιδεία των νέων. Προγράμματα που χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονταν και πλούταιναν. Έτσι φτάσαμε στο σημείο η ενότητα SchoolCinema να αποτελεί σήμερα έναν από τους τέσσερεις πυλώνες της διοργάνωσης με μια εξαιρετική δυναμική και φανατικούς φίλους. Πρόκειται για ένα σύνολο 80 περίπου κινηματογραφικών και άλλων εργαστηρίων, επιμορφωτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων που απευθύνονται τόσο σε παιδιά και νέους, όσο και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Επαγγελματίες του κινηματογράφου, σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, ανιμέιτορς αλλά και καλλιτέχνες από άλλους κλάδους καθώς και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρουν τις γνώσεις και την πείρα τους. Με την καθοδήγησή τους, τα παιδιά ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της εικόνας και δημιουργούν οπτικοακουστικά έργα.

Μεταξύ αυτών των εργαστηρίων ξεχωρίζει το «Mythos Project», ένα πολυεθνικό εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας, το οποίο λειτουργεί φέτος για 11η συνεχόμενη χρονιά. Είναι το μακροβιότερο κινηματογραφικό εργαστήριο του είδους του στην Ευρώπη και αναμφισβήτητα το σημαντικότερο από άποψη συμμετοχών και παραγόμενου έργου, σύμφωνα με σχετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου ήδη το 2017. Αναμένεται να συμμετάσχουν σ’ αυτό το εργαστήριο 100 παιδιά από 12 χώρες της Ευρώπης.

Στο πρόγραμμα του School Cinema περιλαμβάνονται επίσης γι’ αυτή τη χρονιά ταχύρυθμα εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας σε σχολικό περιβάλλον «Εισαγωγή στη γλώσσα του κινηματογράφου»  με υπεύθυνους τους κινηματογραφιστές Κυριάκο Χαριτάκη και Ηλία Φλωράκη, το πρωτότυπο κινηματογραφικό εργαστήρι «Πες την ιστορία σου με άμμο!» με την τεχνική Sand Art, με υπεύθυνη την κινηματογραφίστρια Ιρίνα Μπόικο καθώς και σεμινάριο σκηνοθεσίας «Handmade Cinema» για την εμβάθυνση στο video art με άξονα την ποίηση, με υπεύθυνο τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η εφηβική δημοσιογραφική ομάδα Zizanio News 365, το εργαστήρι δημοσιογραφίας του Φεστιβάλ Ολυμπίας που απευθύνεται σε παιδιά 12-18 ετών απ’ όλη την Ελλάδα. Η λειτουργία του υποστηρίζεται από δημοσιογράφους, ραδιοφωνικούς παραγωγούς, σκηνοθέτες, μοντέρ και άλλους ειδικούς επαγγελματίες – αλλά μόνο εσύ μπορείς να πεις αυτό που θέλεις! Υπεύθυνες εργαστηρίου είναι η Ευρυδίκη Γεωργοπούλου, η Ηρώ Ρήγα και η Νικολέτα Τζώρτζη.

Παράλληλα θα λειτουργήσουν εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης στο πλαίσιο των παιδικών κριτικών επιτροπών του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 21ης Camera Zizanio. Υπεύθυνοι εργαστηρίων είναι οι Λάζαρος Ασμής, Γκόλφυ Γαβριλιάδη, Ειρήνη Δελιδάκη, Λίζα Θεμελή, Ασπασία Καλησώρα, Διονυσία Κοπανά, Πέτρος Μούγιος, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Στεφανία Χαρίτου.

Για μια ακόμη χρονιά θα είναι κοντά μας η Ομάδα Τέχνης Πάροδος προωθώντας το θεατρικό Παιχνίδι για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εξάλλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα πέντε κινηματογραφικά εργαστήρια στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος «Ένα Μύθο θα σας πω – Από την αρχική ιδέα ως το τελικό μοντάζ». Υπεύθυνοι εργαστηρίων είναι οι Νίκος Αναγνωστόπουλος (ντοκιμαντέρ), Άρης Καπλανίδης (animation), Νίκος Σταμπουλόπουλος (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ), Αλέξης Τσάφας (ντοκιμαντέρ).

Επίσης θα υλοποιηθεί το πενθήμερο εργαστήριο «Απ’ τη ζωγραφική στο animation» που αφορά στην δημιουργία  μικρού μήκους ταινίας animation με θέμα Η Κατοχή, η Αντίσταση και η Απελευθέρωση, με αφορμή την εικαστική έκθεση στο πολεμικό καταφύγιο της Πάτρας. Υπεύθυνη εργαστηρίου είναι η Ganaёlle Bressoud, αρχιτεκτόνισσα και εικαστικός. Η δράση γίνεται σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων και τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων στο πλαίσιο του Tριήμερου Eκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης για τους Εκτελεσμένους στο Μπλόκο των Προσφυγικών Πάτρας.

Εξ αποστάσεως θα υλοποιηθούν τα κινηματογραφικά εργαστήρια, σε συνεργασία με επαγγελματίες κινηματογραφιστές και ειδικούς στον χώρο του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης «ΖΙΖanimation» Εργαστήριο κινουμένου σχεδίου, το μακροβιότερο του Φεστιβάλ με Υπεύθυνο εργαστηρίου τον Κώστα Κατράκη, animator καθώς και το «Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ» με υπεύθυνη την Διονυσία Κοπανά.

Εφημερίδα Πατρίς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top